• +36-30-539-3369
 • +36-62-401-410
 • tekeclub@szeged-teke.hu
 • 6726 Szeged, Derkovits fasor 1-3.

ARCHÍVUM 2013

DM 2013. 12. 30.

Újra versenylázban

A hagyomány folytatódik: január első szegedi nemzetközi eseménye ismét az ötnapos BB Mentor-kupa egyéni teke WNBA-NBC világranglistaverseny lesz.

A névre szóló nevezések száma már meghaladta a százhúszat, és ha ehhez hozzávesszük, hogy sok helyen még csak a klub szerepel, személy egyelőre nincs beírva, biztos, hogy ismét népszerű lesz az újszegedi teke- és bowlingcentrumban január 15. és 19. között megint, immár 12. alkalommal sorra kerülő WNBA-NBC férfi egyéni teke világranglistaverseny. Szeged 2014-ben első nemzetközi eseményére érkeznek játékosok a magyar élvonal mellett Szerbiából, a Szegedi TE-hez hasonlóan a Bajnokokok Ligája legjobb nyolc együttese közé bejutott KK Beograd együtteséből, valamint a megszokott osztrák játékosok is itt lesznek. Az esemény még akkor is igen nívós lesz, ha tudjuk, hogy a hazai rivális, a Zalaegerszeg, valamint a szlovák Podbrezova csapata, így a háromszoros győztes, címvédő Zavarkó Vilmos sem vesz részt a viadalon.
No, persze nemcsak a sportág legjobbjairól, a vérbeli profikról szól majd a viadal, hanem azokról az amatőr játékosokról is, akiknek nem elsősorban az eredmény, hanem a rangos eseményen való részvétel a fontos.
Az ötnapos tekeőrület január 15-én kezdődik, majd egészen január 18-án estig a 120 dobásos selejtezők zajlanak. Január 19-én, vasárnap pedig következik az egyenes kieséses, kétszer 30 dobásos szakasz, amelynek végén győztest hirdetnek.

DM 2013. 12. 23.

Sikeres nyílt napok

Az újszegedi teke- és bowlingcentrumban ma utoljára tartanak nyílt napot, amikor az előzetes egyeztetés után mindkét sportágat ingyen próbálhatják ki a jelentkezők.

A magyar-szerb IPA határok közötti együttműködés keretében rendezett eseménysorozat hatalmas érdeklődést keltett: már napokkal a kiírt időpont előtt a regisztrálók szinte teljesen megtöltötték a kora délutántól késő estig megadott időpontokat. A Szegedi TE által szervezett Jó szomszédok a közös jövőért elnevezéssel lebonyolított egyéves projektben – amely az Európai Unió 85 százalékos támogatásával valósult meg – a teke és a bowling játszotta a főszerepet.
A rendezvénysorozaton kívül nyári táborokra és eszközbeszerzésekre fordítják a pályzaton nyert több mint negyvenegyezer eurót. A KK Zentával közös partneri kapcsolatnak a szegedi klub elnöke, Karsai Ferenc szerint társadalmi és gazdasági hatásai is lehetnek.

DM 2013. 12. 16.

Őszi tizenhetes

Az év utolsó meccsén is hozta magát, így győzelemmel búcsúzott 2013-tól a Szegedi TE férfi tekecsapata. Az éllovas Tisza-parti alakulat az újszegedi teke- és bowlingcentrumban a sorozat 13. fordulójában a szebb napokat látott BKV Előrét látta vendégül, és 7:1-re legyőzte. Minden sorozatot (magyar bajnokság, Bajnokok Ligája, Európa-liga) figyelembe véve a hazai alakulatnak ez volt sorrendben a tizenhetedik sikere az ősszel – parádés statisztika.

A BKV Előre ellen négy igazán kiemelkedő teljesítményt láthattunk, hiszen az erre a meccsre a harmadikból az első sorba átkerülő Kiss Norbert, valamint Szél Tibor, Fehér Béla és Karsai László elérte a 650 fát, míg Zapletán Zsombor tőlük nem sokkal elmaradva is hatszáz fa fölött zárt. A sorból egyedül Márton János produkciója lógott ki, ő vesztette el az egyetlen csapatpontot szegedi részről, ám ez sem igazán befolyásolta azt a tényt, hogy a Szegedi TE magabiztos sikerrel és az élről masírozik át 2014-be. Folytatás a bajnokságban februárban, előtte jön a szegedi nemzetközi teke világranglista-verseny, majd január 25-én az osztrák St. Pölten elleni BL-negyeddöntő.
Szegedi TE-BKV Előre 7:1 (3803:3346)
Férfi tekecsapat bajnokság, Szeged.
A párok: Kiss N.–Szarvas 1:0 (4:0, 662:531), Szél T.–Tóth N. 1:0 (3:1 650:562), Zapletán–Balogh 1:0 (4:0, 616:551), Fehér B.–Pete L. 1:0 (4:0, 657:551), Karsai L.–Tóth Á. 1:0 (4:0, 657:583), Márton–Kovács G. 0:1 (2:2, 561:568).

DM 2013. 12. 13.

Holnap 14 órától: Szegedi TE–BKV Előre
Fel a tizenhetedikre!

Véget értek az idei kalandozások, és az év utolsó bajnokiját saját pályáján játssza a Szegedi TE férfi tekecsapata.

Az éllovas és veretlen alakulat szombaton 14 órától az újszegedi teke- és bowlingcentrumban a BKV Előrét fogadja. A Tisza-partiak túl vannak az olasz Fugger Sterzing elleni Bajnokok Ligája nyolcaddöntő mérkőzéseken, és ha a holnapi összecsapást is sikerrel veszik – miért ne tennék, hiszen idegenben is nyertek 8:0-ra –, akkor nem számítva az Európa-kupa selejtezőjét, amelyben másodikok lettek, az ősz során összesen tizenhét mérkőzést tudnak le győzelemmel.

DM 2013. 11. 25.

Izgalommentes út

A férfi tekecsapat Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén a Szegedi TE közel járt a pályacsúcshoz, amelyet végül nem múlt felül, de 7:1-re nyert, így biztató eredményt ért el a jövő hét múlva esedékes visszavágó előtt.

Izgalommentes olaszországi út vár a Szegedi TE férfi tekecsapatára. A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén ugyanis a címvédő együttes a Fugger Sterzing elleni hazai mérkőzésen 7:1-re győzött, így szinte már a következő fordulóban érezheti magát.
A csapat valamennyi játékosa bőven hatszáz fa felett dobott, sőt a legalsó határ Zapletán Zsombor révén a 634 fa volt. A vendégek elég hektikusan teljesítettek, az olasz csapatban volt 530, illetve 673 fás teléjesítmény is, az utóbbival az osztrál légiós, Reinhard Gruber hozzájuttatta együttesét az egyetlen csapatponthoz. A szegediek fél szemmel már figyelhették a következő kör ellenfelét, amely az osztrák St. Pölten és a macedón Szkopje közül kerül ki. A „sógorok„ 6:2-re nyertek az első meccsen, így nem vár rájuk könnyű macedóniai túra.
A visszavágót december 7-én 13 órától rendezik Olaszországban, a Fugger Sterzing sterzingi otthonában.
További eredmények: Neumarkt (olasz)–Zalaegerszeg 5:3, Zerbst (német)–Cluj (román) 7:1, Podbrezova (szlovák)–Strasborug (francia) 7:1, Zapresic (horvát)–Iasi (román) 7:1, St. Pölten (osztrák)–Szkopje (macedón) 6:2, Zadar (horvát)–Maribor (szlovén) 8:0, Beograd (szerb)–Bamberg (német) 5:3.

DM 2013. 11. 22.

BL-rajt olaszokkal

A férfi tekecsapat Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Szegedi TE az első mérkőzést hazai pályán játssza. Szombaton 13 órától az újszegedi teke- és bowlingcentrumban az olasz Fugger Sterzing ellen kezdi meg a menetelését a sorozat címvédője.

A talján együttes régi ismerőse a Tisza-partiaknak, hiszen a 2006–2007-es BL hasonló szakaszában már találkozott vele. Akkor a hazai mérkőzést 8:0-ra nyerte a Szegedi TE, majd idegenben a 4:4-es döntetlen is sima továbbjutást ért.
– Az idegenbeli meccs érdekesebb volt, hiszen a négy hazai csapatpont után azért lett döntetlen a vége, mert több fát ütöttünk. Egyetlen fával kaptam ki az ellenfelemtől, de több szoros mérkőzés is volt. A Sterzing változott, bár a két osztrák légiós, Weiskopf és Gruber megmaradt. Ez az olasz csapat most gyengébbnek tűnik, mint a hét évvel ezelőtti, éppen ezért a hazai meccsen minimum 7:1-es sikert várok magunktól, illetve összességében magabiztos továbbjutást – nyilatkozta Zapletán Zsombor, aki azon négy játékos közé tartozik, akik szerepeltek a már említett párosmeccsen.
A találkozó szombaton 13 órakor kezdődik az újszegedi teke- és bowlingcentrumban, amelynek a megtekintése ingyenes.

DM 2013. 11. 21.

BL előtti főpróba

A hét végén rendezik a férfi tekecsapat Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek első mérkőzéseit.

A Szegedi TE együttese szombaton 13 órától az újszegedi teke- és bowlingcentrumban az olasz Fugger Sterzinget fogadja. A találkozó előtt ma 14.30-tól hazai pályán főpróbát tart a csapat, mégpedig egy másik Bajnokok Ligája-induló, a román Olimpia Iasi ellen. A románok szintén szombaton Horvátországban lépnek pályára a Zapresic otthonában, és az utazásukat szakítják meg a szegedi fellépéssel.

DM 2013. 11. 15.

Meglesz a hetedik?

Újonc után egy tavalyi újonc ellen játszik a férfi tekecsapat szuperliga 11. fordulójában az éllovas Szegedi TE.

Az Ajka elleni idegenbeli dupla pályacsúcs után (Szél Tibor az egyéni, míg az együttes a csapatpályarekordot döntötte meg) az előző évben feljutó, és a legmagasabb osztályban megragadó Győr következik. A Tisza-parti a bajnokság egyetlen olyan csapata, amely eddig még nem vesztett pontot: százszázalékos mérleggel vezeti a tabellát, megelőzve a Répcelakot és a Zalaegerszeget. A szombaton 14 órától (ifik: 13 óra) az újszegedi teke- és bowlingcentrumban rendezendő találkozón nem lehet kérdéses a hazai siker, csak annak különbsége. A Szegedi TE az eddig eltelt tíz fordulóban hatszor nyert 8:0-ra, ebből otthon háromszor, így könnyen előfordulhat, hogy megint sikerül ilyen eredményt elérni. A kisalföldiek répcelaki, átmeneti otthonában a második fordulóban elért 7:1-es siker mindenesetre ebből a szempontból biztató.
A szegediek a héten érthetően jó kedvvel edzettek, senki sem sérült, így a lehető legjobb összetételű keret várja a győrieket.

 

DM 2013. 11. 07.

Teke: összehoz és összetart

Az ötszörös világbajnok Kiss Norbert (32) és a tízszeres magyar bajnok, négyszeres csapatvilágkupa-győztes Bozó Melinda nyolc éve házasok. Saját sportáguk, a teke hozta össze őket – naná, hogy egy nemzetközi verseny alkalmával. Kilenc év a korkülönbség köztük Melinda „javára”, ám ez egyáltalán nem zavarja őket a boldogságban.

2003, Csehország, Blansko/Prerov. Emlékezetes év és verseny volt Kiss Norbert és Bozó Melinda számára. A két tekés és csapata, a Szeged és az FTC a csehországi világkupán szerepelt, egyaránt harmadik lett, majd jött a bankett, a megismerkedés és a szerelem. A sportágakon belül ez egyáltalán nem ritka, ami viszont ezt a kapcsolatot érdekessé tette, az a korkülönbség.
– Mivel 2001 óta Szegeden élek, így ismertük egymást. Én például őt úgy, hogy van egy lány, aki szegedi, de a Fradiban játszik. Érdekes volt a megismerkedés, hiszen köztudott, hogy nem iszom alkoholt, nem dohányzom, egy kicsit visszafogott is vagyok. Csehországban azonban néhány koktél után elkezdtünk beszélgetni. Számot cseréltünk, és azóta tart a szoros kapcsolat – emlékezett vissza Kiss Norbert.
A számcsere 2005-ben jutott el a házasságig, majd az azóta tartó boldog közös életig.
– A szerelemben nem számít a kor, nem is foglalkozunk azzal, hogy én kilenc évvel idősebb vagyok – mondta az immár Kiss Melindaként anyakönyvezett feleség. – A kezdeti életünk nem volt egyszerű, hiszen nekem Szegedről Budapestre kellett járnom a hazai meccsekre, illetve néha edzésre is. Mindez egészen 2010-ig tartott, amikor a visszatérő izomszakadások miatt végleg abbahagytam a tekét. Huszonhárom év után után kellett így döntenem, és fájt a szívem, viszont reálisan itt volt a vége a pályafutásomnak. A sakkal kezdtem, érdekes, hogy mint a tekében, itt is a babúk a főszereplők. Aztán jött a kézilabda, amelyben szélső voltam, végül a tekénél kötöttem ki, köszönhetően dr. Csiszér Elődnek, majd a sikereimben fontos szerepet játszó edzőimnek, Tót Zsoltnak és Juhász Lászlónak. Imádtam tekézni, viszont sajnálom, hogy nem űzhettem valóban profi körülmények között.
Ha megjelennek az újszegedi teke- és bowlingcentrumban, azonnal észrevehető rajtuk a kiegyensúlyozottság.
– Pedig amikor Norbinak versenye vagy komoly tétmeccse van, nagyon ideges vagyok és izgulok. Ő mindig nyugodt, én viszont sokszor inkább csak annak tűnök, ha játszik. Nagyon büszke vagyok rá, illetve a sikereire – nevetett Kiss Melinda.
– Ő is tekés szemmel látja a dolgokat, így tud hasznos tanácsokat adni, amely egyáltalán nem hátrány. Mivel együtt élünk, jobban ismer, mint akár egy csapattárs vagy az edző, és ha otthon szóba kerül a sportág, akkor nem úgy néz rám, mint aki idegen bolygóról jött. Amikor még aktív volt, elfogadta az én tanácsaimat is, manapság pedig ő segít nekem – mondta Kiss Norbert.
A két sportember előéletéből adódhat, hogy a leendő utód is a tekét választja.
– Majd ő eldönti, mit akar. Nehéz sport, az eredményei ellenére nem igazán elismert, de ha ezt szeretné, mi támogatjuk benne – tette hozzá végül a férj teljes egyetértése mellett Melinda.

DM 2013. 10. 21.

Negyvenes tempó
A férfi tekecsapat szuperliga hetedik fordulójában tovább menetelt a Szegedi TE, amely ezúttal a Répcelakot verte 7:1-re hazai pályán.

Jó kis meccs volt. De ezt is vártuk a férfi tekecsapat szuperliga hetedik fordulójában a játéknap előtt még egyaránt százszázalékos két csapattól. A Szegedi TE az újszegedi teke- és bowlingcentrumban fogadta a Répcelak együttesét, amely alaposan megnehezítette a hazaiak dolgát.
Az első két párban még nem volt különösebb gond, főleg mert Fehér hozta a nap extráját, míg Kakuk betegen is nyerte a csatáját. Aztán a középső sorban megijedtek a hazaiak: Karsai és Veres is 0:2-vel kezdte a találkozóját. Előbbi aztán feltámadt, és egyenlített, valamint a csapatpontot is megszerezte, utóbbi viszont csak egy szettet hozott vissza, a másodikat már nem sikerült.
A záró kört cserével indította a Szeged, amelyben Szél pihenhetett, Márton pedig bizonyíthatott – mindkét törekvés elérte a célját. A vége 7:1, hiszen Kiss N. is győzött, így a Szeged a megszerezhető 42 csapatpontból 40-et megszerezve vezeti a tabellát. A drukkerek legközelebb majd november közepén láthatják újra a csapatot, hiszen három idegenbeli bajnoki (Ózdon a Nyíregyháza, a Zalaegerszeg és az Ajka ellen) következik.
További eredmények: BKV Előre–Győr 3:5, Zalaegerszeg–FTC 6:2, Szolnok–Ajka 6:2, Kaposvár–Nyíregyháza 5:3.
A bajnokság állása: 1. Szegedi TE 14 (54:2), 2. Zalaegerszeg 14 (50:6), 3. Répcelak 12, 4. FTC 8, 5. Kaposvár 6, 6. Győr 4 (21:35), 7. Nyíregyháza 4 (19:37), 8. BKV Előre 4 (18:38), 9. Szolnok 2 (14:42), 10. Ajka 2 (12:44) ponttal.

Jegyzőkönyv

Férfi tekecsapat szuperliga, 7. forduló: Szegedi TE–Répcelak 7:1 (3767:3540). A párok: Kakuk L.–Gosztola L. 1:0 (3:1, 616:590), Fehér B.–Rudolf B. 1:0 (4:0, 672:598), Karsai L.–Ritter T. 1:0 (2:2, 642:629), Veres Zs.–Babos T. 0:1 (1:3, 581:591), Márton J.–Farkas I. 1:0 (3:1, 615:572), Kiss N.–Pete S. 1:0 (4:0, 641:561).

DM 2013. 10. 18.

Hibátlanok csatája

A férfi tekecsapat szuperliga hetedik fordulója következik. A bajnokságban élen álló Szegedi TE a harmadik Répcelak együttesét fogadja az újszegedi teke- és bowlingcentrumban szombaton 14 órakor.

Az aktuális férfi szuperligában hat forduló után még három együttes százszázalékos: a mindössze egyetlen csapatpontot elvesztő, éllovas Szegedi TE, a bajnoki címvédő Zalaegerszeg, valamint a Répcelak. Az erőviszonyok alapján ez egyáltalán nem meglepetés, hiszen az első két alakulat évek óta nagy csatát vív az elsőségért, míg az előző idényben a Répcelak a dobogó harmadik fokára léphetett fel.
Nos, a sorozat hetedik fordulójában valamelyik csapat – döntetlen esetén akár kettő is – elveszti a makulátlanságát, hiszen szombat 14 órakor a Szegedi TE a Répcelakot fogadja az újszegedi teke- és bowlingcentrumban. A meccs esélyese az a hazai együttes, amely elképesztő formában van: hat meccsen három új pályacsúcsot állított fel, és bárhol is szerepelt, az össztermés mindig meghaladta a 3700 fát.
A vendégek eredménysora viszont minden tiszteletet megérdemel, hiszen hatból hat sikernél járnak. Ennek figyelembevételével a Szegedi TE nem számíthat könnyű összecsapásra, ám az azért elvárható, hogy a két pontot megszerzi.

DM 2013. 10. 16.

Önbizalom és felelősség

A világbajnoki cím megszerzése után nem engedhetnek meg maguknak rossz produkciókat a Szegedi TE tekései – vél Zapletán Zsombor (28). Talán ennek is köszönhető, hogy a csapat soha nem látott sorozattal kezdte a bajnokságot.

Hatból ötször 8:0. Ilyen kiváló bajnoki kezdésre nem is emlékeznek a szegedi szurkolók. A Szegedi TE férfi tekecsapata belehúzott, hiszen a hat szuperligás mérkőzésen mindössze egy csapatpontot vesztett, a maradék 47-et megszerezte. Nézzük egy kicsit még mélyebben: a hat mérkőzésen 144 szettet – 30 dobásos részmeccset – lehetett megnyerni, a Szeged pedig ebből 116-ot be is gyűjtött.
– Nem igazán tartom számon az eredményeket, de az biztos, hogy ez egyedi széria az itthoni bajnokságban. Hogy minek köszönhető? Visszamennék a májusi világbajnokságig, amelyet Zalaegerszegen megnyertünk. Ez nekem még több önbizalmat, egyben felelősséget is adott, hiszen nem engedhetek meg magamnak rossz produkciót. Érdekes, hogy a hat mérkőzésen összesen csak egy 600 fa alatti produkció volt, azaz egységesek vagyunk, nincsenek kilengések. Biztos, hogy lesznek olyan helyzetek, amikor becsúszik egy-egy rossz eredmény, de ez a nagy számok törvénye alapján várható is. Kedvenc csapatom, a német Bayern futballcsapata sem nyer mindig, de tény, nálunk most hétről hétre mindenki odateszi magát. Tavaly sokat foglalkozott velem egy sportpszichológus, az én teljesítményemben ez is sokat számított. Már máson kattog az agyam meccs közben, mint korábban – érzem a pozitív változást – nyilatkozta Zapletán Zsombor, a szegediek egyik meghatározó játékosa.
A Bajnokok Ligájában a Szeged az olasz Fugger Sterzing együttesét kapta ellenfélnek.
– Örülök neki, hiszen ismerős a környék, mivel öt évet játszottam Olaszországban a Neumarkt színeiben. Szerettem odajárni, ez olyan meccs volt nekünk, mint itthon a Szeged–Zalaegerszeg. A környezet, a hangulat magával ragadó, remek kis kirándulás lesz, hiszen kedves és tekeszerető emberek vesznek körül minket. Jó az águnk a négyes döntőig, hiszen ha továbbjutunk, akkor várhatóan az osztrák St. Pölten következhet. Nem gyengültünk, így reális, hogy a négy közé jussunk – vélte Zapletán.
A BL nyolcaddöntő előtt még lesz feladata a Szegednek a bajnokságban, november 2-án például a zalai rangadó.
– Most erősebbnek érzem a csapatunkat, mint a zalaiakét, ezért is bízom abban, hogy megszerezzük a tizedik csapatbajnoki aranyunkat. Fantasztikus lenne! Izgalmas tavaszunk lesz, de nemcsak az eredmények, hanem a jövőnk miatt is – tette hozzá végül Zapletán.

DM 2013. 10. 14.

Női szuperliga: kikaptak a szentesiek
Megint pályacsúcs

A hatodik bajnokiján a harmadik pályacsúcsot érte el a Szegedi TE a férfi tekecsapat szuperligában.

Az elmúlt héten az Európa-kupát megnyerő alakulat ezúttal a Fradi otthonában nyert 8:0-ra – ez volt a negyedik ilyen arányú siker –, mégpedig úgy, hogy 3796 fára módosította a népligeti létesítmény csapatrekordját. A szegediek így az elmúlt időszakban a saját otthonukon kívül még a Ferencvárosnál, a BKV Előrénél, Répcelakon, Szolnokon és Kaposváron is az aktuális csapat pályacsúcstartók.
A vendégek legjobbja ezúttal a rutinos Karsai László volt, aki 673 fát ért el. Rajta kívül is hatszáz fa felett zárt mind az öt játékos, a találkozó pedig az első félórában volt izgalmas – onnantól csak a rekord volt a cél.
– A meccs előtt szóba került a csúcs, de csak a találkozó utolsó szakaszában tudatosult bennünk, hogy megcsíphetjük. Én egyszer pillantottam fel a táblára, és megnéztem, mennyire vagyunk tőle – nyilatkozta Kakuk Levente.
További eredmények: BKV Előre–Ajka 6:2, Győr–Kaposvár 3:5, Szolnok–Zalaegerszeg 2:6, Nyíregyháza–Répcelak 2:6.
A női szuperligában, 4. forduló: Szentesi TE–Tatabánya 3:5 (3086:3151), a szentesi pontszerzők: Seresné 501, Dóczi E. 538, Molnárné 497 fával.

Jegyzőkönyv

Férfi tekecsapat szuperliga, 6. forduló: FTC–Szegedi TE 0:8 (3491:3796, új csapat pályacsúcs). A párok: Rendes Á.–Szél T. 0:1 (1:3, 576:620), Budai Á.–Karsai L. 0:1 (0:4, 545:673), Batki T.–Zapletán Zs. 0:1 (0,5:3,5, 611:631), Bíró P.–Fehér B. 0:1 (1:3, 566:622), Tóth Z.–Kiss N. 0:1 (1:3, 601:639), Danóczy R.–Kakuk 0:1 (1:3, 592:611).

DM 2013. 10. 12.

Kupahősök egymás közt

Az európai kupák hétvégéje után folytatódik a férfi tekecsapat szuperliga, mégpedig a hatodik fordulóval. A Szegedi TE együttese ma 15 órától (ifik: 14) a Ferencváros vendége lesz a fővárosi Népligetben.

A két csapat igazi örömjátékra készülhet, hiszen mindketten remekül szerepeltek a kupában. A Szegedi TE története második Európa-kupa-elsőségét aratta, miután a németországi Augsburgban a selejtező második helye után az elődöntőben a német Bamberget, a fináléban pedig a horvát Zadart győzte le. A Ferencváros a harmadik számú sorozatban, az NBC-kupában volt érdekelt, és ott bravúros szerepléssel a harmadik helyet szerezte meg – szintén Augsburgban.
A két együttes tehát Németországban egymás mellett harcolt, és ma 15 órától is erre készül a Fradi népligeti bázisán. A találkozó igazi rangadó is egyben, hiszen a Szegedi TE hibátlanul áll a bajnokság élén, míg a Ferencváros egyetlen vereséget szenvedett az eddigi öt fordulóban – legutóbb Répcelakon –, így a negyedik helyen áll.

DM 2013. 09. 30.

Jegyzőkönyv emlékbe

A férfi tekecsapat szuperliga ötödik fordulójában kiválóan hangolt a szerdán kezdődő Európa-kupára a Szegedi TE, amely hazai pályán úgy verte 8:0-ra a Szolnokot, hogy fantasztikus pályacsúcsot, Fehér Béla pedig 720 fát ért el.

Négy hét alatt másodszor döntött hazai pályacsúcsot a Szegedi TE. Az Ajka elleni bajnoki rajton 3885 fát ütöttek a Tisza-partiak az újszegedi teke- és bowlingcentrumban, majd jött a Szolnok, és a 3975 fás igazán kiemelkedő újabb rekord. Az imént említett két csúcs előtt négy évig élt az előző, amelyet még 2009-ben ért el a Szegedi TE.
A hazai alakulatból kiemelkedett Fehér Béla, aki 720 fát ütött, ebből huszonegyszer kilencest dobott, és ezzel bajnoki mérkőzésen új egyéni magyar rekordot állított fel – a zalaegerszegi Farkas Sándort (714 fa) előzte meg. Hozzátesszük, mindössze három fa hiányzott Fehérnek ahhoz, hogy az újszegedi létesítmény egyéni pályacsúcsát is, amelyet a szlovák Podbrezova vajdasági játékosa, Zavarkó Vilmos tart 723 fával, felülmúlja.
– Elraktam a meccs „lőlapját”, azaz a jegyzőkönyvét, hiszen ezt meg kell őrizni. Az utolsó néhány dobásban már figyeltem az egyéni rekordra is, ám sajnos nem jött össze. Jó formában vagyunk az Európa-kupa előtt, küzdünk egymásért, így pedig bármit el tudunk érni – nyilatkozta Fehér Béla.
A szegediek ma edzenek, aztán kedd reggel 6 órakor elindulnak a tekecsapat Európa-kupának otthont adó németországi Augsburgba.
Jegyzőkönyv
Férfi tekecsapat Szuperliga, 5. forduló, végeredmény: Szegedi TE–Szolnok 8:0 (3975:3491). A párok: Kakuk L.–Miklós J. 1:0 (4:0, 680:606), Szél T.–Varga I. 1:0 (3:1, 638:588), Zapletán Zs.–Molnár L. 1:0 (4:0, 614:573), Fehér B.–Hajdú Z. 1:0 (4:0, 720:552), Karsai L.–Iványi L. 1:0 (3:1, 679:589), Kiss N.–Bíró E. 1:0 (4:0, 644:583).

DM 2013. 09. 27.

Augsburgi motiváció

A férfi tekecsapat szuperliga ötödik fordulójában hazai mérkőzés következik a Szegedi TE számára: szombat 13 órakor (ifik: 12 óra) a Szolnok látogat az újszegedi teke- és bowlingcentrumba.

A szegediek éppen a holnapi ellenféltől igazoltak két játékost, Veres Zsoltot és Márton Jánost, akik már sikeresen be is mutatkoztak a kilencszeres bajnokban. A másik oldalon viszont ott van Iványi László, aki pedig Szegedről igazolt Szolnokra, és hazajön, hiszen az újszegedi centrumban edz hetente többször is.
– Esélyesek vagyunk újra, hiszen a vendégek alaposan átalakultak. Nem is igazán számítunk nagy ellenállásra, éppen ezért abban bízom, hogy újra 7:1, vagy 8:0 lesz a végeredény. Hogy ilyen előzmények mellett mi motivál minket? A jövő heti Európa-kupa lebeg mindenki szeme előtt, amelyet a németországi Augsburgban rendeznek szerdától szombatig. Erre hegyezzük magunkat, erre készülünk hetek óta, és ezért tudunk rendre jó eredményeket elérni – nyilatkozta Kakuk Levente, a Szegedi TE négyszeres világbajnok tekése.
Szavai igazolására csak egy megjegyzés: a tabella hibátlan első helyezettje játszik a még pont nélküli nyolcadik vendégével.

DM 2013. 09. 23.

Harmadszor hibátlanul

8:0-s győzelemért jár a Sport utcába a Szegedi TE – legalábbis ha az elmúlt és a most futó szezont nézzük a férfi tekecsapat szuperligában.

A kilencszeres bajnok vendégek ezúttal sem vesztettek csapatpontot a BKV Előre otthonában, bár most a csapat- és egyéni pályacsúcs nem dőlt meg. Ám a szegediek nem jártak messze tőle, hiszen a 2013–14-es szezon negyedik fordulójában 3752 fát ütöttek, miközben az általuk tavaly megdöntött rekord 3790 fa.
A szegediek együttesében először kapott lehetőséget Márton János, aki élt a bizalommal, és legyőzte az ellenfelét – méghozzá magabiztosan.
További eredmények: Kaposvár–Zalaegerszeg 1:7, Ajka–Győr 5:3, FTC–Nyíregyháza 7:1, Szolnok–Répcelak 0:8.
A bajnokság állása: 1. Zalaegerszeg 8 (31:1) és Szegedi TE 8 (31:1), 3. Répcelak 8 (29:3), 4. FTC 8 (26:6), 5. Nyíregyháza 4, 6. BKV Előre 2 (8:24), 7. Ajka 2 (5:27), 8. Szolnok 0 (6:26), 9. Győr 0 (5:27) és Kaposvár 0 (5:27) ponttal.
A női szuperligában: Zalaegerszeg–Szentesi TE 5:3 (3272:3163), a szentesi pontszerzők: Seres E. 544, Tóth A. 556, Marsi M. 541 fával.

Jegyzőkönyv

A végeredmény: BKV Előre–Szegedi TE 0:8 (3487:3752). A párok: Budai–Kakuk 0:1 (1:3, 592:621), Pete II. L. (Szarvas)–Szél 0:1 (1:3, 547:621), Tóth N.–Karsai L. 0:1 (1:3, 591:613), Tóth Á.–Márton 0:1 (0:4, 558:606), Kovács G.–Zapletán 0:1 (1:3, 622:650), Balogh P.–Kiss N. 0:1 (1:3, 587:641).
Ifjúságiak: BKV Előre–Szegedi TE 3:1 (1051:1050), a szegedi pontszerző: Sajermann 527 fával.

DM 2013. 09. 21.

Pályacsúcsok emléke

Idegenbeli kaland következik a Szegedi TE számára a férfi tekecsapat szuperliga negyedik fordulójában: a kilencszeres bajnok ma 12 órától a BKV Előre vendégeként lép pályára a fővárosi Sport utcában.

A két csapat összecsapásán két sokszoros bajnok találkozik: a BKV Előre ezen a néven 18-szor – legutóbb 2001-ben – nyert szuperligát, azóta viszont a Szeged sikersorozata tart, hiszen kilencszer volt első a Tisza-parti alakulat – 2012-ben utoljára.
A jelenlegi helyzet is azt mutatja, Karsai Lászlóék az esélyesek: a bajnoskágot három győzelemmel kezdő szegediekkel szemben a BKV Előre nyert Szolnokon, otthon kikapott a Fraditól, majd Répcelakon – utóbbi a fájó, hiszen a vasiak 8:0-ra verték a közledési együttest.
A szegediek az előző szezonban 3792 fával új csapat-, Kiss Norbert révén pedig (690 fa) új egyéni pályacsúcsot értek el, és 8:0-ra győztek – ha a rekord megdöntése nem is, a végeredmény azért újra összejöhet, legalábbis ebben bíznak a mai vendégek.

DM 2013. 09. 16.

Háromból három

Harmadik bajnokiján a harmadik győzelmét, ebből a második 8:0-s sikerét aratta a férfi tekecsapat szuperliga harmadik fordulójában a Szegedi TE.

A kilencszeres bajnok Tisza-parti alakulat az újszegedi teke- és bowlingcentrumban a Kaposvárt fogadta, és ellentmondást nem tűrően majdnem négyszáz fa különbséggel verte 8:0-ra.
A találkozó első két párjában rögtön akadt egy pikáns találkozó, hiszen az egykori szegedi Földesi Zsolt a csapatpont reményében lépett pályára Fehér Béla ellen. Ám a hazai játékos remekül tekézett, és meghiúsította a somogyiak reményeit. Akadt még egy szoros találkozó, amelyen Veres Zsolt mindössze négy fával ütött többet, mint ellenfele, ám szettekben 2,5:1,5-re nyert.
A női szuperligában: Szentesi TE–Rákoshegy I. 2:6 (3096:3266). A szentesi pontszerzők: Tóth A. 559, Seresné 590 fával. Ifjúságiak: Szentesi TE–Rákoshegy I. 4:0, pontszerzők: Csányi M. 479, Jankovics 508 fával.

Jegyzőkönyv

Férfi tekecsapat szuperliga, 3. forduló, Szeged, végeredmény: Szegedi TE.Kaposvár 8:0 (3820:3425). A párok: Fehér B.–Földesi Zs. 1:0 (2:2, 622:593), Szél T.–Illés R. 1:0 (3:1, 609:547), Veres Zs.–Nagy G. 1:0 (2,5:1,5, 620:616), Zapletán Zs.–Lelovics 1:0 (3:1, 651:548), Karsai L.–Sághy T. 1:0 (3:1, 639:557), Kiss N.–Kálny K. 1:0 (4:0, 679:564). Ifjúságiak: Szeged–Kaposvár 4:0.

DM 2013. 09. 13.

Legyen egy jó meccs!

A férfi tekecsapat szuperliga eddigi két fordulójában a vár győzelmeket aratta a Szegedi TE kilencszeres bajnok együttese: előbb hazai pályán az Ajkát verte 8:0-ra, majd Répcelakon a Győrt 7:1-re. Ezúttal is kötelező feladat következik, hiszen a pont nélkül álló Kaposvár látogat szombaton 14 órától (ifik: 13 óra) az újszegedi teke- és bowlingcentrumba.

A szegediek kiválósága, Kiss Norbert csak a második meccsen kapott szerepelt, ám így is kiválóan teljesített, hiszen klubtársa, Szél Tibor mögött egyetlen fával lemaradva (658:657) a mezőny második legjobbja volt.
– Az egykori csapattársam, egyben sógorom, Földesi Zsolt is Szegedre jön a Kaposvárral. Ők is tudják, mi vagyunk az esélyesek, így nincs más választásuk, mint hogy csináljanak egy jó mérkőzést. A közelgő, augsburgi Európa-kupa miatt pihentem az első bajnokin, amelyen nélkülem is pályacsúcsot dobott a csapat, ráadásul az újonc Veres Zsolt kiválóan dobott. Remélem, az eddigi két játéknapon elért eredmény, a 7:1 vagy a 8:0 egyike összejön most is – nyilatkozta a négyszeres világbajnok.

DM 2013. 09. 09.

Közel háromszáz fa

A férfi tekecsapat szuperliga második fordulójában a Szegedi TE Répcelakra utazott, ahol a Győr vendégeként lépett pályára.

A Tisza-parti alakulat ezúttal sem hagyott sok esélyt az ellenfelének, amelyet idegenben is biztosan, majdnem háromszáz fás különbséggel 7:1-re győzött le.
A szegediek közül Szél Tibor és Kiss Norbert vívott különcsatát, amelyet egyetlen fával, 658:657-re Szél nyert meg. A vendégegyüttes meghatározó játékosai közül ezúttal a csapatkapitány, Karsai László pihent.
További eredmények: Ajka–Zalaegerszeg 0:8, Kaposvár–Répcelak 2:6, BKV Előre–FTC 2:6, Nyíregyháza–Szolnok 5:3.
A bajnokság állása: 1. Zalaegerszeg 4 (16:0), 2. Szegedi TE 4 (15:1), 3. Répcelak 4 (13:3), 4. FTC 4 (12:4), 5. BKV Előre 2 (8:8), 6. Nyíregyháza 2 (5:11), 7. Szolnok 0 (5:11), 8. Kaposvár 0 (4.12), 9. Győr 0 (2:14), 10. Ajka 0 (0:16) ponttal.s

Jegyzőkönyv

Férfi tekecsapat szuperliga, 2. forduló: Győr–Szegedi TE 1:7 (3426:3704). A párok: Szőke G.–Szél T. 0:1 (1:3, 611:658), ifj. Horváth P.–Kakuk L. 0:1 (1:3, 559:613), Kristyán I.–Fehér B. 0:1 (1:3, 561:600), Koller D.–Zapletán Zs. 0:1 (2:2, 568:618), Gosztola G.–Veres Zs. 1:0 (2:2, 567:558), ifj. Brancsek–Kiss N. 0:1 (0:4, 560:657). Ifjúságiak: Győr–Szegedi TE 4:0.

DM 2013. 09. 07.

Répcelakon a Győrrel

A férfi tekecsapat szuperliga második fordulója következik, amelyben a Szegedi TE az Ajka elleni hazai, új pályacsúcsot hozó siker (8:0) után ezúttal idegenben szerepel.

Bár a hírek arról szóltak, hogy a Győr ebben a szezonban már saját otthonában fogadja az ellenfeleit, ez a törekvés nem valósult meg, így ahogy az előző bajnokságban, most is Répcelakon fogadja az ellenfeleket – legalábbis amíg el nem készül a kisalföldiek létesítménye.
A szegediek remek hangulatban készültek a héten, de ez érthető is, hiszen a korábbi pályacsúcsot adták át a múltnak, ráadásul valamennyi játékos bőven hatszáz fa felett dobott még úgy is, hogy Kiss Norbert pihent. Várhatóan ő a Győr ellen már pályára lép, ez pedig azt jelenti, hogy ha az Ajak ellen remeklő újonc, Veres Zsolt megint lehetőséget kap, akkor újabb meghatározó tekés pihenhet.
A találkozó vasárnap 13 órakor kezdődik, előtte 12 órától az első meccsen szintén győztes ifjúsági csapat lép pályára.

DM 2013. 09. 02.

Jó rajt csapatpályacsúccsal

A férfi tekecsapat szuperliga 2013–14-es idényét remekül kezdte a kilencszeres bajnok Szegedi TE csapata.

Azt sejteni lehetett, hogy az újonc Ajka legyőzése nem okozhat gondot Karsaiéknak, azt is talán lehetett érezni, hogy a vendégek akár csapatpont nélkül is távozhatnak, ám azzal kevesen számoltak, hogy a hazaiak új csapatpályacsúcsot érnek el.
A játékosok többsége dicsérte a felújított pályát, amely sokkal eredményesebbnek tűnt az előző éveknél, így aztán az első tétmeccsen rögtön meg is dőlt a csapatpályacsúcs. A legeredményesebb szegedi Kakuk Levente volt 668 fával, de a 617 fát elérő Fehér Bélának sem kellett szégyenkezni, mert a hat hazaiból ő érte el a legkevesebbet, miközben az újonc Veres Zsolt bemutatkozása kiválóan sikerült. És akkor még nem is említettük, hogy Kiss Norbert ezúttal nem kapott szerepet…
További eredmények: Szolnok–BKV Előre 2:6, Zalaegerszeg–Nyíregyháza 8:0, FTC–Kaposvár 6:2, Répcelak–Győr 7:1.

Jegyzőkönyv

Férfi tekecsapat szuperliga, 1. forduló: Szegedi TE–Ajka 8:0 (3885:3373). A párok: Kakuk–Tóth 1:0 (4:0, 668:569), Szél–Szigeti 1:0 (4:0, 649:528), Veres–Lipp 1:0 (3:1, 647:557), Zapletán–Rózsavölgyi 1:0 (4:0, 653:571), Karsai L.–Rédling 1:0 (4:0, 651:550), Fehér B.–Városi 1:0 (2:2, 617:598).

DM 2013. 08. 30.

Megint aranyesélyesek

Az újonc Ajka elleni szombati, hazai mérkőzéssel megkezdi szereplését a férfi tekecsapat Szuperliga 2013–14-es idényében a Szegedi TE.

Héthetes felkészülés után várja a holnapi bajnoki rajtot a Szegedi TE férfi tekecsapata, amely ezalatt részt vett egy szlovákiai nemzetközi tornán, valamint Ausztriában játszott két edzőmeccset. A főpróba szombaton 14 órakor lesz az NB I Nyugati csoportjának bajnoka, az Ajka ellen.
– Nem sokat tudok az újoncokról. Az Ajka és a Nyíregyháza is a bennmaradásért küzd majd, de ez általában így van a feljutókkal. Talán a szombati első ellenfelünknek több esélye van a szuperligás tagság megerősítésére. A Zalaegerszeg mintha jobban gyengült volna, mint mi, hiszen amíg tőlünk Ernyesi Róbert távozott, addig onnan Boanta Claudiu és Kiss Tamás is. Azért említettem ezt a két csapatot, mert továbbra is ez a két kiemelkedő együttes a hazai bajnokságban. A fentiek alapján egy kicsivel megint mi vagyunk az esélyesebbek  a bjnoki cím begyűjtésére, de tavaly is ezt mondtam, aztán a zalaiak nyertek. A sorozatban két nagyon fontos meccs van, ha akkor közbejön valami, mondjuk sérülés, rossz forma, esetleg mentális gond, az a másiknak kedvezhet. Folyamatosan próbálkozunk az anyagi háttér még biztosabbá tételére törekedni, ám sajnos a mai világban több milliós támogatásra nem igazán számíthat a sportágunk. Pedig nemzetközi feladatok megint várnak ránk: októberben az Európa-kupa Németországban, Augsburgban, majd ennek függvényében a Bajnokok Ligája, ahol címvédők vagyunk – nyilatkozta Karsai Ferenc, a szegedi klub elnöke.
A Tisza-parti klub keretéből Ernyesi a szlovák Podbrezova, míg Iványi László a Szolnok játékosa lett – utóbbi kölcsönben –, érkezett viszont Veres Zsolt és Márton János Szolnokról.

Az idei program

A Szegedi TE férfi tekecsapatának 2013-as bajnoki programja, 1. forduló, augusztus 31. (szombat), 14 óra: Szegedi TE–Ajka. 2. forduló, szeptember 8. (vasárnap), 11: Győr–Szegedi TE. 3. forduló, szeptember 14. (szombat), 14: Szegedi TE–Kaposvár. 4. forduló, szeptember 21. (szombat), 14.30: BKV Előre–Szegedi TE. 5. forduló, szeptember 28. (szombat), 14: Szegedi TE–Szolnok. 6. forduló, október 12. (szombat), 15: FTC–Szegedi TE. 7. forduló, október 19. (szombat), 14: Szegedi TE–Répcelak. 8. forduló, október 26. (szombat), 10: Nyíregyháza–Szegedi TE. 9. forduló, november 2. (szombat), 13: Zalaegerszeg–Szegedi TE. 10. forduló, november 9. (szombat), 15: Ajka–Szegedi TE. 11. forduló, november 16. (szombat), 14: Szegedi TE–Győr. 12. forduló, november 30. (szombat), 14: Kaposvár–Szegedi TE. 13. forduló, december 14. (szombat), 14: Szegedi TE–BKV Előre.

DM 2013. 08. 26.

Kizökkentek, nyertek

A szuperliga nyitánya előtti utolsó tesztmérkőzésein az osztrák bajnok Sankt Pölten vendégeként előbb 7:1-re, majd 8:0-ra nyert a Szegedi TE Bajnokok Ligája- és világkupa-címvédő együttese.

Egy meghívást nem illik elutasítani. Így aztán a Szegedi TE férfi tekecsapata a szuperliga e hétvégi nyitánya előtt megint útra, és meg sem állt Ausztriáig. A szegediek az osztrák bajnok Sankt Pölten invitálására töltöttek el két napot, amelybe két felkészülési mérkőzés is belefért.
A két klub igen jól ismeri egymást, hiszen a nemzetközi kupákban nem egyszer összefutottak már. Ezek a találkozások szinte mindegyike szegedi sikert hozott, és ez a tendencia ezúttal sem szakadt meg. Ahogy az már az edzőmérkőzéseken szokás, a találkozókon a tartalékok is pályára léptek, amelyen a két Szolnokról igazolt újonc közül Márton J. mindkétszer – másodszor ugyan több fát ért el, de szettponttal – kikapott, míg Veres Zs. kétszer győzött. Aztán a két hivatalos mérkőzésen összesen már csak egyetlen csapatpontot engedélyeztek a hazaiaknak a vendégek, hiszenSzél első napi veresége mellett a szegediek taroltak.
– Arra mindenképpen jó volt ez a két mérkőzés, hogy kizökkenjünk a szegedi hétköznapokból. A felújított pályánk igen eredményes, ehhez képest a sankt pölteni egy-két területen okozott kellemetlenségeket és váratlan helyzeteket, amelyeket meg kellett oldanunk – nyilatkozta Kiss Norbert, a szegediek négyszeres világbajnoka.
A két csapat a jó kapcsolat révén Szegeden is összecsap majd – valamikor 2014 elején.

Jegyzőkönyv

Végerrdmény, felkészülési mérkőzés: St. Pölten (osztrák)–Szegedi TE 0:8 (3450:3613), a párok: Vsetecka–Kakuk 0:1 (2:2, 595:598), Kotyza–Szél T. 0:1 (2:2, 605:619), Eder–Fehér B. 0:1 (2:2, 563:580), Wetzel–Zapletán 0:1 (0:4, 520:621), Hartner–Kiss N. 0:1 (1:3, 553:562), Fritz–Karsai L. 0:1 (1:3, 614: 633). Játszott még: Márton J. 564, Veres Zs. 583 fával.

DM 2013. 08. 22.

Torna után tesztmeccs

Alighogy hazatért a Szegedi TE férfi tekecsapata a szlovákiai Podbrezovából, megint hosszú útra készül a jövő hét végi szuperligás rajt előtt.

A szlovák túra, amely nemzetközi A kategóriás NBC világranglistaviadal volt, pozitív élményekkel zárult, hiszen a csapat a két hazai alakulat, a Podbrezova A (összfa: 3935) és a Podbrezova B (3795) mögött a harmadik helyen végzett – megelőzve például az olasz Neumarkt, a francia Selongey, a macedón Szkopje vagy a lengyel Tarnowó együttesét is. Az erős mezőnyben pedig az egyéniben nyolc közé jutott két szegedi, Kakuk Levente (képünkön) és Zapletán Zsombor is bizonyította, a formaidőzítés lassan, de biztosan alakul.
A heti edzésmunka után pénteken megint elindul a csapat, ezúttal nyugat felé: az osztrák bajnok, a Sankt Pölten hívta meg Karsaiékat egy felkészülési mérkőzésre. A két együttes évek óta a nemzetközi élmezőny meghatározó csapata, éppen ezért az egymás elleni párharcok mindig érdekesek. Ezúttal csak barátságos találkozóról van szó, ám így is nagy csata várható szombaton a St. Pölten és a Szegedi TE között.

DM 2013. 08. 19.

Csapatban harmadikok

A szlovákiai Podbrezován befejeződött a hagyományos ZP-kupa nemzetközi A kategóriás NBC férfi teke világranglista-verseny.

A Szegedi TE együttese a csapatok között a harmadik helyen végzett, míg az egyéni kiesés rendszerben a 24 közé három játékosa jutott, akik közül Kakuk Levente és Zapletán Zsombor egyaránt a négy közé jutásért esett ki.
A szegediek csapatban nem bírtak a két hazai együttessel, és összesítésben 3713 fával a Podbrezova A és B mögött végeztek. A legjobb szegedi Kakuk volt 660 fával (összesítésben: 4.), míg rajta kívül Zapletán 658 (7.) és Fehér Béla 619 (21.) is a legjobb 24 közé jutott. Itt aztán már egyenes kieséses rendszerben egyéniben küzdöttek a játékosok. Az elején Fehért Kakuk kiejtette, aki végül a négy közé jutásért a hazai Vadovic, míg Zapletán szintén itt Kyselicától kapott ki.

DM 2013. 08. 16.

Szlovák túrán
A szlovákiai Podbrezován az idén is megrendezik a hagyományos ZP-kupa NBC A kategóriás nemzetközi teke világranglista-versenyt. És ahogy eddig, úgy ezúttal is meghívást kapott rá a Szegedi TE világkupa- és Bajnokok Ligája-címvédő alakulata.

A szlovák vasváros, amely vasművéről nevezetes, immár hetedik alkalommal lesz a házigazdája a viadalnak, amelyre a szegediek és a házigazdák két csapata mellett meghívást kapott az olasz Neumarkt, a macedón Makpetrol Szkopje, a lengyel Tarnowo és a francia Selongey is. A Tisza-parti együttes ma 13 órától utazik, majd vasárnap este érkezik haza.
A házigazda klub az első napon, azaz szombaton csapatversenyt szervez, majd ezek alapján a legjobb tizenkettő kerül az egyenes kieséses egyéni szakaszba. A hat pár győztese, valamint a két legjobb kieső jut a nyolc, majd innen a győztesek a négy közé, végül jönnek az elődöntők és a finálé – nagyjából mint a januári szegedi nemzetközi viadalon. Az esemény azért is érdekességet tartogat, mert először lesz ellenfél a nyáron a Tisza-parti városból a Podbrezovába igazolt Ernyesi Róbert.
A Szegedi TE kerete a következő: Karsai László, Kiss Norbert, Kakuk Levente, Zapletán Zsombor, Szél Tibor, Fehér Béla, Veres Zsolt, Márton János, Sajermann Gergő.

DM 2013. 08. 12.

A szegediek szezonja lehet

A Szegedi TE rutinos játékosa, Karsai László a sokadik felkészülését kezdte el. A háromszoros világbajnok tekés optimistán tekint a közelgő bajnokság elé, amelynek nyitányán augusztus 31-én az újonc Ajka érkezik az újszegedi teke- és bowlingcentrumba.

Július közepe óta dolgoznak a Szegedi TE férfi tekései, akik a nagy meleg ellenére futnak, kondiznak, sportágspecifikus feladatokat hajtanak végre.
– A megszokott metódus szerint készülünk, de évről évre így csináljuk. Hatvan, hetven százalékos állapotban vagyunk, és a podbrezovai nemzetközi versenyen már közel leszünk a csúcsformához, majd Sankt Pöltenbe van meghívásunk, ahol az osztrák bajnokkal találkozunk. Nehezen rázódtunk a munkába, de kijelenthetem, nem lesz semmi baj. A pályánk átalakult, egy kicsit másképpen is kell játszani rajta. Nagyjából a vb-színhelyhez hasonlít, azaz nagyon figyelni kell, de ha így teszünk, akkor nincs gond – nyilatkozta Karsai László.
A kiválóság évek óta szegedi játékos, ám ezen a nyáron arról is szóltak a hírek, hogy távozik.
– Valóban volt ajánlatom, de végül maradtam. Sokat köszönhetek a klubnak, és csapatkapitányként felelősséggel tartozom a társak iránt, ezért vagyok még mindig a Szegedi TE játékosa. Hogy mit érhetünk el? Fájó, hogy a Zalaegerszeg megelőzött bennünket a bajnokságban, így nem védhetjük meg a címünket a világkupában. A zalaiak átalakultak, elment tőlük Boanta és Kiss, de így is jó csapatuk van, hiszen érkezett Botházy. Remélem, ezúttal mi következünk a bajnoki címek sorában, de mi is gyengültünk, hiszen Ernyesi Robi Podbrezovára távozott. Ám most azt érzem, ez a szezon a mienk lesz – mondta Karsai.
A zalai világbajnokság hatása sokáig érződött a sportágon.
– Minden csoda három napig tart – nekem ez a véleményem. A világbajnokság után biztos, hogy csökken az irántunk való érdeklődés, de nekünk ezzel nem szabad foglalkozni. Egy feladatunk van: minél jobban szerepelni, hogy a város megint felfigyeljen az eredményeinkre, és az igen sikeres szegedi tekesport még nagyon sokáig szállítsa az eredményeket – vélte végül Karsai.

DM 2013. 08. 02.

Vidám hangulatban

A Szegedi TE kétszeres világbajnok tekése, Zapletán Zsombor várta már a felkészülést, amely két hete tart az újszegedi teke- és bowlingcentrumban – megszakítva egy négynapos zalai összetartással.

Éppen két kete tréningeznek a Szegedi TE férfi tekései.
– Már vártam, hogy július közepén elkezdjük a felkészülést a másfél hónapos pihenő után. Ezen idő alatt szándékosan nem tekéztem, hogy éhes legyek a játékra. A felújítás után a pályánk nagyon jó, a külalakja is vidámabb lett. Heti négy sportági edzés szerepel a programban, ezen kívül futok, illetve Kiss Norberttel közösen egy személyi edző is foglalkozik velünk. Asszimetrikus gyakorlatokat végzünk; amely testrészünk a sportág miatt gyengébb, azt erősítjük – nyilatkozta Zapletán Zsombor.
A csapat nemcsak itthon tréningezett, hanem négy napig Zalaegerszegen edzőtáborozott.
– Nagyon meleg volt, emiatt megterhelőek voltak és nehezen mentek a trénigek. Amit kértek tőlünk, azt elvégeztük, és az összetartás céljából is fontos négy napon vagyunk túl. Ilyen sikeres év után egyébként nagyon nehéz feldolgozni, hogy csökkentett üzemmmódban kell működnünk, de én rendbe és a helyére tettem magamban ezt a dolgot. A tekében vannak céljaim ebben a szezonban is, és ezeket tartom szem előtt – vélte a kétszeres csapatvilágbajnok Zapletán.
Az előző szezonban a Szegedi TE mindenkit megelőzött – kivéve a Zalaegerszeget.
– Azt én is éreztem, hogy a zalaiak ellen másképp ment a játék. Nem voltunk felszabadultak, ráadásul a négy egymás elleni meccsből hármat megnyertek. Ellenük nem úgy jött ki a lépés, mint mondjuk a másik két nemzetközi sorozatban. A világkupában sajnos nem tudunk címet védeni, így marad az Európa-kupa. Ez sem lesz azonban egyszerű, mert velünk együtt a horvát Zadar és a német Bamberg is indulhatna világkupán, és ott ugyancsak esélyes lenne. A csapat-vb hozománya? A médiában szépen szerepeltünk, ez előrelépés, de hogy ez csak három napig tartó csoda volt-e, azt majd az idő dönti el. Az esemény a megítélésünkön nem rontott, ez biztos – tett hozzá végül a szegediek egyik húzóembere.
A program
A Szegedi TE a jövő heti podbrezovai nemzetközi világranglistaverseny után augusztus 31-én kezdi meg a szuperligát. A hazai csapatbajnokságot megszakítja október első hét végéjén az augsburgi Európa-kupa – hiába címvédő a világkupán, mivel második lett a magyar bajnokságban, így a második számú kupasorozatban indulhat –, majd az ott elért helyezéstől függően november 23-án Bajnokok Ligája-negyeddöntő következhet – itt is címvédő a csapat.

DM 2013. 07. 19.

Felkészülés: rajt!

Tegnap megkezdte a felkészülést az új versenyidényre az előző szezonban Bajnokok Ligáját és Világkupát is nyerő, csapatban négy világbajnokot adó Szegedi TE férfi tekecsapata.

Az első hivatalos edzésen már a megújult környezetben (kifestett terem, felújított dobódeszka, új bábuk és golyók) edzett az együttes az újszegedi teke- és bowlingcentrumban.
Az együttes az augusztus végi bajnoki rajtig főleg hazai pályán készül, ez alól kivétel a jövő hét végén négy nap, amikor Zalaegerszegen edzőtáborozik a csapat, illetve az augusztus 16. és 18. közötti időszak, amikor a Szegedi TE részt vesz a szokásos podbrezovai (Szlovákia) nemzetközi világranglista-versenyen.
A keretben egyetlen változás történt: Ernyesi Róbert a szlovák kirakatcsapatba, a Podbrezovába igazolt, miközben Veres Zsolt és Márton János Szolnokról érkezett. A keret többi tagja (Kiss Norbert, Karsai László, Zapletán Zsombor, Kakuk Levente, Szél Tibor, Fehér Béla, Iványi László) maradt, így az előző szezon kiváló eredményei alapján ismét remek idény előtt állhat az együttes.

DM 2013. 07. 06.

Megújulás

Megújul a Szegedi TE férfi csapatának otthona, az újszegedi teke- és bowlingcentrum tekepályája. Az oly’ sok nagyszerű mérkőzést és versenyt hozó létesítmény tekerészlege új dobódeszkát kap, ezen kívül új golyók és bábuk érkeznek, a padlószőnyeg szintén megújul, valamint kifestik a falakat. A jövő héten már használható a centrum, így nem lesz akadálya annak, hogy július 18-án (csütörtök) a Szegedi TE elkezdje a felkészülést a 2013–14-es versenyszezonra, amelyben a hazai bajnokik mellett az Európa-kupa (helyszín: Augsburg, Németország) és a Bajnokok Ligája is fontos esemény.

DM 2013. 06. 21.

Sikeres szezont zártak a szegedi tekések
Aranyszállítók pihenőn

Tegnap az újszegedi teke- és bowlingcentrumban a támogatók és a média részvételével bajnoki szezont zárt a Szegedi TE férfi tekecsapata, amelynek játékosai a hazai szuperliga kivételével minden fronton aranyérmet szereztek.

Bajnokok Ligája, Világkupa, egyéni országos bajnokság, egyéni világbajnokság, csapatvilágbajnokság. Ezeken az eseményeken szereztek aranyérmet a Szegedi TE tekései, azaz a hazai csapatbajnokság második helyén kívül ahol indultak, minden fronton nyertek a Tisza-partiak.
– Ilyen évünk még sosem volt. Talán 2006-ban voltunk hasonlóan eredményesek, de akkor nem szereztünk világbajnoki címeket. A klub egyik legsikeresebb szezonja volt, ám sajnálatos, hogy a csapatot nem tudjuk együtt tartani. A jövő? Csökkentett költségvetéssel vágunk neki a következő esztendőnek, és ez főleg a játékosok felkészülését, premizálását érinti majd érzékenyen – nyilatkozta Karsai Ferenc klubelnök.
Ami biztos: a vajdasági Ernyesi Róbert a Podbrezovához igazol – a szegedi alakulat nem tudott versenyezni a szlovák ajánlattak. Érkezik Márton János és Veres Zsolt Szolnokról, Pete II. László pedig visszatér a BKV Előrétől. Aki még távozhat, az a csapatkapitány Karsai László.
A Szegedi TE július közepén kezdi meg a felkészülést az új szezonra, előtte július első hetében felújítják az újszegedi létesítmény játékterét.

DM 2013. 06. 10.

Zapletán sprintbajnok, Kakuk két ezüstérmet nyert
Tökéletes szezonzárás

Három éremmel zárták a férfi egyéni tekebajnokságot a házigazda szegedi játékosok az újszegedi teke- és bowlingcentrumban.

A napi és az összetett egyéni versenyben Kakuk Levente második helyen végzett, míg az első alkalommal kiírt sprintbajnokságot Zapletán Zsombor nyerte.
A sportágban ez volt az utolsó idei verseny, ezzel befejeződött az idény. A Szegedi TE a szezonban kiválóan szerepelt: megnyerte a csapatok Bajnokok Ligáját és világkupáját, második lett a hazai szuperligában, négy játékosa csapatvilágbajnokként térhetett haza a zalai vb-ről, míg Zapletán ezzel az egyéni aranyéremmel zárta az évet.

Jegyzőkönyvek

Férfi egyéni teke országos bajnokság, Szeged, újszegedi teke- és bowlingcentrum. Eredmények, napi egyéni: 1. Nemes Attila (Zalaegerszeg) 636, 2. Kakuk Levente (Szegedi TE) 614, 3. Hacker Dezső (Nyíregyháza) 606, 7. Zapletán Zsombor 597, 8. Kiss Norbert 596, 10. Karsai László (Szegedi TE) 595, 35. Rácz József (Szegvár) 535 fával.
Sprint, végeredmény: 1. Zapletán, 2. Pete II. László (BKV Előre, a döntőben: 2:0), 3. Nemes A., 5–8. Kiss N., 9–16. Kakuk és Karsai.
Összetett: 1. Nemes A. 838 (636+202), 2. Kakuk L. 818 (614+204), 3. Pete II. L. 808 (601+207), 5. Zapletán 803 (597+206), 6. Kiss N. 796 (596+200), 7. Karsai L. 791 (595+196) fával.

DM 2013. 06. 07.

Világelsők Szegeden

A világbajnok magyar férfi tekeválogatott kilenc tagja is részt vesz az újszegedi teke- és bowlingcentrumban szombaton és vasárnap rendezendő országos egyéni, sprint- és összetett bajnokságon, amelyen a négy szegedi (Karsai, Kakuk, Kiss N., Zapletán) favorit.

Igazán színvonalas eseménynek ad otthont szombaton és vasárnap az újszegedi teke- és bowlingcentrum. A létesítményben rendezik az országos egyéni, sprint és összetett férfi tekebajnokságot, amelyen a zalaegerszegi csapat-vb hősei közül kilencen elindulnak. Így harcba száll a három szakági elsőségért a zalaegerszegi Fehér Zoltán, Kiss Tamás, Nemes Attila, Farkas Sándor és Boanta Claudiu, valamint a négy szegedi, Karsai László, Kiss Norbert, Zapletán Zsombor és Kakuk Levente. A vb-győztes csapatból csak az olasz Neumarkt korábbi, a Zalaegerszeg leendő játékosa, Botházy Péter nem indul, aki lemondta az eseményt.
A viadalon újítás, hogy nem avatnak páros bajnokot, hanem a látványos, a sportág jövője szempontjából érdekesebb sprint szakágban hirdetnek győztest. Szombaton 9 órától kezdi meg a harminchat játékos a napi egyéni versenyt, amelynek legvégén, 16 és 17 órától lép pályára nyolc világelső: előbb Kakuk, Nemes, Zapletán és Farkas, majd az utolsó sorban Kiss T., Kiss N., Boanta és Karsai, miközben 15 órától Fehér Z. is érdekelt. Innen aztán már csak a legjobb tizenhat juthat a vasárnapi sprintversenybe, amely 9 órakor kezdődik, és egyenes kieséses rendszerben zajlik.
A kétnapos esemény utolsó meccse, a sprintdöntő vasárnap 13 órakor kezdődik, ezután hirdetnek eredményt mindhárom szakágban.
Az említett négy szegedin kívül Csongrád megyét a Szegvár játékosa, Rácz József képviseli, illetve a Szolnok tekése, Veres Zsolt, valamint a kaposvári Földesi Zsolt is szegedi illetőségű.ű

DM 2013. 05. 28.

A Szegedi TE játékosa, Karsai László olyat élt át, amit még sosem
Átlépte a bűvös határt

Igen gazdag pályafutás áll mögötte. Nyert világbajnokságot, Bajnokok Ligáját, világkupát, Európa-kupát, magyar bajnokságot csapatban és egyéniben is – van, amiből nem is egyet. Ám a rutinos Karsai Lászlónak is olyat adott a zalaegerszegi tekecsapat-világbajnokság, amelyet még nem élt át.

A Szegedi TE játékosa, Karsai László (46) életében először hivatalos világeseményen átlépte a bűvös hétszáz fás határt. Ezt a zalai tekecsapat-vb-n rajta kívül mindössze hatan (a román Lupu kétszer, valamint Rohotin, a szerbiai Zavarkó és Ernyesi, Kiss Tamás, valamint a macedón Stoklas) tudták megcsinálni – ritka élmény volt.
– Huszonnégy kilencest dobtam a 702 fánál? Nem rossz százhúsz próbálkozásból… Nagyon szeretek ilyen pályán játszani, mert aki figyel, az sok fát érhet el, ám ha lankad a figyelem, máris hibát követhetünk el. Az első nap az észtek ellen 642 fát ütöttem, az inkább bemelegítésnek tűnt, később viszont benne volt a kezemben a nagy eredmény. Egyszer már átéltem ehhez hasonló élményt: egykor a kilencszáz, majd később a hatszáz fa is ilyen lélektani határ volt. Azt mondják, elsőre nehéz átlépni a hétszázat, onnan kezdve viszont könnyebben megy. Ennyi idősen még mindig igyekszem a fiatalok nyomában maradni, és még mindig többször sikerül, mint nem – nyilatkozta Karsai.
Huszonöt év után rendeztek újra Magyarországon világbajnokságot – nem is akármilyet.
– Jó néhény vb-n jártam, és lehet, hogy elfogult vagyok, de az a szurkolás, az a közönség, amely most minket biztatott, szenzációs volt. Plusz egy embert jelentettek; aki szenvedett, azt is ki tudták húzni a gödörből. Az egész magyar válogatott nevében szeretném megköszönni a szegedieknek, aztán a kunfehértóiaknak, a zalaiaknak, a pécsieknek és mindenkinek ezt a félelmetes hangulatot. Jó lenne, ha nem kellene megint negyed évszázadot várni a magyar rendezésre – vélte Karsai.
Már csak egyetlen verseny van hátra a versenyszezonból: az egyéni, sprint és összetett bajnokság az újszegedi teke- és bowlingcentrumban június 8–9-én, amelyből hiányzik majd a páros szám.
– Legalább kipróbáljuk ezt is, mert ilyen fajta rendezés még nem volt. A 16 közé szeretnék bejutni a saját otthonunkban tartandó ob-n, amely azért nem egy vb minőségű pálya: annál sokkal nehezebb. A szegediek közül bárki megnyerheti, sok múlik azon, ki milyen napot fog ki. Az szinte biztos, hogy ezen a pályán hétszáz fát nem igazán lehet teljesíteni – mondta végül Karsai László.

Tizedik vagy negyedik

A férfi tekecsapat szuperliga felsőázi rájátszásának utolsó, minden eldönő mérkőzése következik ma 13 órától: a Zalaegerszeg a Szegedi TE-t fogadja.

Nincs más esély, csak a siker, abból is minimum a 6:2-es győzelem, miközben a kispontokra, azaz a szettekre is figyelni kell. Ha a szegediek 5:3-ra nyernek, az is a Zalaegerszegnek kedvez, azaz a zalai alakulat megfosztja címétől a kilencszeres csapatbajnokot.
Persze, erre gondolni sem akarnak a szegediek, akik a héten rendkívüli elszántsággal készültek a zalai mérkőzésre a férfi tekecsapat szuperliga felsőházi rájtászásának hatodik, utolsó fordulójában. Azzal mindenki egyetértett közülük, hogy csapatként még egyszer nem lehet olyan indiszponált teljesítményt nyújtani, mint egy hete az újszegedi teke- és bowlingcentrumban. A szegediek közül többen is mélyen a tudásuk alatt játszottak – ha ez ma megint előfordul, az a bajnoki álmok végét jelentheti.
A Tisza-parti alakulat tehát a történelmi, tizedik bajnoki elsőségére készül, miközben a Zalaegerszeg a negyedikre vár. A hangulat a megszokott, fergeteges lesz a zalai megyeszékhely sportlétesítményében, ám a vendégeknek ezen is fleül kell emelkednie a sikerhez, azaz a címvédéshez.

Szegeden a női válogatott

Miközben a férfiaknál még a bajnoki hajrá zajlik, addig a nők már a világbajnoskág jegyében felkészülési mérkőzést játszanak ma 15 órától Szerbia ellen az újszegedi teke- és bowlingcentrumban. A magyar keretben több szegedi érdekeltségű szereplő is található: ilyen a szövetségi kapitány, Kaszás Zoltán, aztán Tímár Edina (Rákoshegy) és Sáfrány Anita (FTC). Vasárnap az utánpótlásé a főszerep: a szegedi létesítményben 9 órakor kezdődik a magyar és a szerb U18-as fiú és lány válogatottak összecsapása.

DM 2013. 04. 26.

Erre várt mindenki

A férfi tekecsapat szuperliga felsőházi rájátszásának két legfontosabb összecsapása következik előbb szombaton Szegeden, majd éppen egy hétre rá Zalaegerszegen.

A sorozatot kéz a kézben vezető két klub, a Szegedi TE és a Zalaegerszegi TK találkozik egymással holnap 14 órától az újszegedi teke- és bowlingcentrumban, majd jövő szombaton a májusi csapatvilágbajnokság helyszínén, a zalai fővárosban.
A tét nem kicsi: a bajnoki elsőség. A Szeged mint címvédő várja ezt a két sordöntő összecsapást, és a tizedik csapataranyérmére hajt, a zalaiak pedig éppen azért küzdenek, hogy letaszítsák a trónról az ellenfelüket, és megszerezzék harmadik elsőségüket.
A két együttes összevetésében az egymás elleni eredmény a döntő. Mivel Szegeden 6:2-re a hazaiak, Zalában pedig 7:1-re szintén a vendéglátók nyertek, így két csapatponttal jobban állnak a holnapi vendégek. A két találkozón apróság dönthetnek: ilyen például a koncentráció, a türelem, illetve akár a telizés, akár a tarolás.
A szombaton 14 órakor kezdődő mérkőzésre a belépés ingyenes az újszegedi teke- és bowlingcentrumban.

DM 2013. 02. 08.

Ketten Zalában

Nívós versenynek ad otthont a májusi csapatvilágbajnokság helyszíne, Zalaegerszeg a hét végén: itt rendezik ugyanis a 20. felnőtt és a 12. U23-as egyéni teke világkupát.

Az eseményen mindkét korosztályban lesz Szegedi TE-versenyző: Ernyesi Róbert a fiataloknál, Kiss Norbert pedig a felnőtteknél tagja a harminckét fős mezőnynek.
Az U23-asok már ma elkezdik a küzdelmeket, és eljutnak a legjobb négyig, míg a felnőttek szombaton selejteznek, hogy aztán vasárnap már egységesen mindkét generációban kiderüljön a világkupa győztese.

DM 2013. 02. 04.

Nehezítve is siker

A Szegedi TE férfi tekecsapata a szuperliga alapszakaszának 14. fordulójában a BKV Előrét fogadta az újszegedi teke- és bowlingcentrumban, és 5:3-ra legyőzte.

A fővárosi közlekedésiek alaposan megnehezítették a hazaiak dolgát, akik közül Kiss Norbert több fát ért el, mint ellenfele, ám a szettek miatt veszített, míg az egyik dobás közben rosszul lépő és bokasérülést szenvedő Fehér Bélát a negyven bajnoki címmel büszkélkedő, hetven évnél is idősebb (1941-es születésű) legenda, Mészáros József verte meg.
A szegediek a meccs alatti gondok ellenére hozták a kötelezőnek vélt hérom pontot, így továbbra is hibátlan mérleggel várhatják az alapszakasz utolsó négy bajnokiját sorrendben a Répcelak (február 23., idegenben), az FTC (március 2., itthon), a Győr (március 9., idegenben) és a Zalaegerszeg (március 16., idegenben) ellen.

Jegyzőkönyv

Férfi tekecsapat Szuperliga, 14. forduló:
Szegedi TE–BKV Előre 5:3 (3622:3554)
A párok: Kakuk L.–Szarvas B. 1:0 (3:1, 650:565), Fehér B.–Mészáros J. 0:1 (0,5:3,5, 565:627), Szél T.–Kovács G. 1:0 (3:1, 598:579), Zapletán Zs.–Pete I. L. 1:0 (3:1, 595:555), Karsai L.–Pete II. L. 0:1 (2:2, 589:623), Kiss N.–Balogh P. 0:1 (1:3, 625:605).

DM 2013. 02. 01.

Könnyed közlekedés

A férfi tekecsapat szuperliga 14. fordulójában holnap 14 órától az újszegedi teke- és bowlingcentrumban a Szegedi TE a BKV Előrét fogadja.

Míg a Szeged első tizenhárom meccsen szerzett maximális, 26 ponttal, addig a fővárosiak 11 egységgel a hatodikok. Így aztán a listavezető hazaiak magabiztos győzelemre számíthatnak a legjobb négy közé kerülésben már nem igazán bízható, a kiesést pedig messze elkerülő közlekedésiek ellen.

DM 2013. 01. 18.

Folytatás kaposiakkal

A BB Mentor Kft.-kupa nemzetközi egyáni világranglistaverseny után, de még a horvát Zapresic elleni Bajnokok ligája-negyeddöntő első találkozója előtt is játszik mérkőzést a Szegedi TE férfi tekecsapata.

A szuperligában címvédő együttes az új esztendő első bajnokiján, az alapszakasz 12. fordulójában holnap 14 órától (ifik: 13 órától) az újszegedi teke- és bowlingcentrumban a Kaposvár gárdáját fogadja.
Bármit is nézünk, egyértelműen kiderül: a meccs esélyese a Szegedi TE. Egyrészt pontveszteség nélkül vezeti a tabellát, másrészt a két együttes egymás elleni mérlege is kedvező, harmadrészt pedig hazai pályán szerepel. Szóval minden a Tisza-partiak mellett szól, és ha még idevesszük a BB Mentor-kupán elért eredményeket (öt szegedi került a legjobb tizenhat közé), egyértelmű a konklúzió: csak magabiztos hazai siker születhet.
A Kaposvár jelenleg hetedik a tabellán hét szerzett ponttal, viszont egy régi ismerőssel is találkozhatnak a szurkolók a vendégek keretében. Földesi Zsolt több éven keersztül a Szegedi TE-t erősítette, ma már pedig a somogyiak egyik legobbja. Rajta kívül a több külföldi klubot is megjárt Pintér György lehet veszélyes ellenfél.

Idegenbeli átlag

A bajnokság első felének eredményei alapján a sportágban márvadó idegen átlagok rangsorában két szegedi áll az első két helyen, míg a legjobb kilenc közé öten is befértek.
A sorrend, idegenátlagok: 1. Zapletán Zsombor 627, 2. Kiss Norbert (mindkettő Szegedi TE) 622, 3. Farkas Sándor (Zalaegerszeg) 621, 5. Ernyesi Róbert 613, 6. Karsai László (mindkettő Szegedi TE) 608, 9. Fehér Béla (Szegedi TE) 602, 16. Kakuk Levente (Szegedi TE) 588 fával.

DM 2013. 01. 16.

A szegedi kiválóság 45 évesen is tartja a lépést a fiatalokkal
Karsai, az elnyűhetetlen

Az öt szegedi játékos közül a legrutinosabb, Karsai László jutott a legtovább a BB Mentor Kft.-kupa 11. nemzetközi férfi egyéni teke világranglistaversenyen: csak a világ egyik legjobbja, Zavarkó Vilmos állította meg – a döntőben.

Hihetetlen koncentráció, magabiztos játék – ez kellett ahhoz, hogy a Szegedi TE csapatkapitánya, a rutinos Karsai László (45) felvegye a versenyt a nála fiatalabbakkal is, és a közel 170 fős szegedi nemzetközi teke világranglistaversenyen egészen a döntőig meneteljen. Sőt a fináléban az első szett megnyerésével megnyílt előtte az út az elsőség felé is, ám végül a világ egyik legjobbja, a vajdasági Zavarkó Vilmos megállította.
– Alaposan elfáradtam, ki is hajtottam magam, és azt sem mondhatom, hogy nem adtam ki mindent magamból. Ezen a napon ez most a második helyre volt elég. Hozzáteszem, a szegedi versenyek történetében ez a legjobb eredményem. Hogy hogyan bírom a fiatalokkal a versenyt? Egykor én voltam a legfiatalabb, most már az egyik legidősebb vagyok. A teke mellett egy éve kis súlyokkal kondizok, amellyel elsősorban nem az erősítés a cél. Mellette hetente kétszer-háromszor kardioedzéseket tartok, futok padon, kerékpározok, nyújtok, így próbálom magam karban tartani. Tudom, a mezőny egyik legidősebbjeként csak így lehet a fiatalokkal versenyben maradni. Ők ezt még nem csinálják, viszont ha én sem tenném, nem tudnék versenyre kelni velük – vélte Karsai László.
A kiválóság fia, Dani is sportol – igaz, ő nem az édesapa útját választotta, hanem egy népszerűbb mozgásformát, a kézilabdát. És amikor teheti, természetesen ott van az apuka meccsein.
– A Pick Szeged utánpótlásában kapus az 1998-as születésű fiam. Nagyon magas, 195 centiméteres, és korosztályos válogatott. Hároméves kora óta velünk van, így bízom abban, hogy megérti: nagyon akarni kell azt a sportágat, amelyet űzünk főleg, ha tehetségesek is vagyunk. Visszatérve a mi sportágunkra: Zavarkó Vilmos felérte ésszel, hogy tehetséges, aztán tett is azért, hogy a világ legjobbja legyen. Dani látja, hogy semmi sem egyszerű, hogy oda kell tenni magunkat. Nagyon szereti a kézilabdát, és ugyan a teke is szép játék, de nem olimpiai sportágként méltánytalanul kevés figyelmet kap, így örülök az ő választásának – jellemezte fiát a kétszeres világbajnok tekés.
Nagy kérdés, vajon meddig űzheti még ezen a szinten a tekét Karsai László.
– Már most is nehéz mindig formába lendülnöm, mert hol itt fáj, hol ott, ám ezeken túl tudok lépni. Ameddig jobb vagyok, mint a fiatalok, amíg jól érzem magam és hozom az eredményt, addig edzek, csinálom, folytatom – tette hozzá végül Karsai László.

DM 2013. 01. 14.

A vajdasági magyar Zavarkó 2009 és 2010 után ismét nyert
III. Vilmos herceg

A szegedi férfi egyéni teke világranglistaverseny történetében a szerbiai Zavarkó Vilmos a második, aki triplázni tudott, és megnyerte a viadalt, amelyet idén immár 11. alkalommal rendeztek meg az újszegedi teke- és bowlingcentrumban, ezúttal a BB Mentor Kft.-kupáért.

Pontosan úgy ért véget az újszegedi teke- és bowlingcentrumban a 11. WNBA-NBC nemzetközi A kategóriás férfi egyéni teke világranglistaverseny, amelyet a BB Mentor Kft.-kupáért rendeztek, amilyen az egész viadal volt. Izgalmasan, feszültséggel telve, látványosan és drámaian. A selejtező öt napja alatt százhatvankilenc sportoló küzdött azért, hogy a dobogón végezve a CE Glass üvegtrófeáig megkapja, vagy a Sport televízió által is rögzített fináléban részt vehessen, de ez ugyebár csak két embernek adathatott meg. Az egyik a Szegedi TE rutinos játékosa, Karsai László volt, a másik pedig a Podbrezova vajdasági magyarja, Zavarkó Vilmos.
Triplázás vagy új első? Ez volt a finálé kérdése, és az első szett alapján úgy tűnt, Karsai le tudja győzni a világ legjobbjának tartott Zavarkót. Ám a kiváló, 2009-ben és 2010-ben már szegedi versenyt nyert fiatal klasszis a második harminc vegyes dobásban egyenlített, így jöhetett a sudden victory, azaz a háromdobásos szétlövés – kilenc bábúra. Ebben ezúttal az a Zavarkó volt jobb, aki korábban számtalanszor így, a szerencsefaktor szerepvállalása közepette vesztett a különböző világeseményeken. Az érződött, hogy a közönség nagyon élvezte az eseményeket – és nemcsak az egyenes kieséses szakaszt vagy a döntőt, hanem a korábbi napokat is –, a sportág ünnepén pedig a létesítményt megtöltő nézősereg mindent megkapott, ami az átalakuló, modernizálódó, így egyre népszerűbb tekét érdekessé és látványossá teszi – főként a szétlövés révén.
Nyugodtan mondhatjuk, a viadal igazi hazai sikertörténet volt, hiszen a selejtezőből a legjobb tizenhat közé öt szegedi (Karsain kívül a végül bronzéremig jutó, az elődöntőben éppen Karsaitól vereséget szenvedő, így harmadik helyen záró Zapletán Zsombor, Ernyesi Róbert, Kakuk Levente és a címvédő Kiss Norbert) került, sőt további három (Kovács Péter, Földesi Zsolt, Pete II. László) egykor szegedi volt. Érdekes, hogy a tizenhat közé csak négy nem magyar színekben versenyző tekés került (Zavarkó mellett Ivan Cech, Bárány Csongor, Erik Kuna), és a ceglédi Hűvös Zsolt révén – aki nem a semmiből került elő, hiszen volt ifjúsági sprint világbajnok – megint láthattunk egy meglepetésembert.
Zavarkó a szerb Jovan Csalics után a második, aki Szegeden triplázott – és gyanítjuk, nem az utolsó elsőségét aratta tegnap.

Eredmények

A selejtező végeredménye: 1. Zavarkó Vilmos (szerbiai, Podbrezova) 670, 2. Kiss Norbert (Szegedi TE) 640, 3. Kakuk Levente (Szegedi TE) 630, 4. Ernyesi Róbert (Szegedi TE) 619, 5. Bárány Csongor (szerbiai, Beograd) 618, 6. Karsai László (Szegedi TE) 614, 7. Ivan Cech (szlovák, Podbrezova) 609, 8. Nemes Attila (Zalaegerszeg) 605, 9. Erik Kuna (szlovák, Podbrezova) 603, 10. Pete II. László (BKV Előre) 603, 11. Pintér György (Kaposvár) 602, 12. Kovács Gábor (BKV Előre) 600, 13. Földesi Zsolt (Kaposvár) 600, 14. Hűvös Zsolt (Cegléd) 598, 15. Zapletán Zsombor (Szegedi TE) 595, 16. Kovács Péter (Andau) 592 fával.

Nyolcaddöntők: Nemes A.–E. Kuna 2:0, I. Cech–Pete II. L. 2:0, Karsai L.–Pintér Gy 2:0, Bárány Cs.–Kovács G. 2:0, Kakuk L.–Hüvös Zs. 1:1, szétlövéssel: 21:22, Ernyesi R.–Földesi Zs. 1:1, szétlövéssel: 15:20, Zavarkó V.–Kovács P 2:0, Kiss N.–Zapletán Zs. 0:2 (146:156, 132:157). Negyeddöntők: Zapletán Zs.–I. Cech 2:0, Zavarkó V.–Nemes A. 1:1, szétlövéssel: 17:15, Bárány Cs.–Földesi Zs. 1:1, szétlövéssel: 39:37, Hűvös Zs.–Karsai L. 0:2. Elődöntők: Zavarkó V.–Bárány Cs. 2:0, Zapletán Zs.–Karsai L. 0:2. Döntő: Karsai L.–Zavarkó V. 1:1, szétlövéssel: 16:23.
Végeredmény: 1. Zavarkó Vilmos, 2. Karsai László, 3. Zapletán Zsombor és Bárány Csongor.

DM 2013. 01. 12.

Ma még selejteznek, holnap már győztest hirdetnek a BB Mentor-kupán
Ádáz csata az üvegtrófeákért

Ma reggeltől estig még a legjobb tizenhatba kerülésért, holnap már a CE Glass által elkészített üvegtrófeákért harcolnak majd a legjobbak a 11. WNBA-NBC nemzetközi A kategóriás férfi egyéni teke világranglistaversenyen, amelyet szerda óta a BB Mentor Kft.-kupáért rendeznek az újszegedi teke- és bowlingcentrumban.

Öt gyönyörű üvegtrófea áll egy szürke asztalon. A versenyzők, a szurkolók meg-megállnak, és megnézik a feliratokat rajta. A kép megszokott, hiszen a szegedi nemzetközi A kategóriás férfi egyéni teke világranglistaverseny díjait évek óta a CE Glass, illetve előtte a Szilánk Zrt. készítette el – és ez így van most is.
A megnyerhető díjak tehát már az újszegedi teke- és bowlingcentrumban vannak, ám hogy majd kik emelik fel a magasba, az még a közeli jövő kérdése. A versengés értük a BB Mentor Kft.-kupán már szerda óta tart, és csak holnap nagyjából délután három róla környékén derül ki, ki nyeri meg a 11. alkalommal megrendezett viadalt. Erre több mint százhetven tekés áhítozott, reálisan viszont nagyjából húsz játékosnak – meg a minden évben fel-feltűnő meglepetés indulóknak – van esélye, hogy az első legyen a pénzdíjas eseményen.
Ilyen esélyes például a jelenleg is vezető szerbiai Zavarkó Vilmos, aki a Podbrezova színeiben semmit sem bízott a véletlenre: bár hivatalosan csak a mezőny legvégén, ma este az utolsó sorban következett volna, ám edzés gyanánt már csütörtökön is dobott, és mivel befizette a nevezési díjat, így a 670 fás eredménye számít. Így tett a Zavarkóhoz hasonlóan ma még az utolsók közé beírt, szegedi Kakuk Levente, ő 630 fáig jutott. Megjósolható, hogy ők már a legjobb tizenhat mezőnyében érezhetik magukat – legalábbis az utóbbi évek selejtezős eredményei ezt támasztják alá. Azaz elvben tizennégy hely még kiadó. Ádáz csata várható, az egyszer biztos – aki kíváncsi rá, jöjjön el, és kövesse élőben az újszegedi teke- és bowlingcentrumban ma reggel 7.30-tól este 10-ig, holnap pedig már a legjobb tizenhat mezőnyét 9.30-tól délutánig háromig. Ekkor gazdára találnak az üvegtrófeák is.

DM 2013. 01. 10.

Rajt!

Tegnap 14 órakor három szerbiai játékossal megkezdődött az újszegedi teke- és bowlingcentrumban a 11. WNBA-NBC nemzetközi A kategóriás férfi egyéni teke világranglistaverseny, amelyet a BB Mentor Kft.-kupáért rendeznek.

Az első napon a százhetven indulóból huszonegy tudta le a százhúsz dobást. Ma 10 órától egészen este kilencig zajlanak majd a selejtezők, ahogy pénteken, amikor 9 órától hajnali 1-ig (!), majd szombaton 7.30-tól körülbelül 22 óráig is. Az igazi izgalmak vasárnap várhatók, amikor a selejtező legjobb tizenhat játékosa egy teljesen új versenyt kezd: egyenes kiesés rendszerben jutnak el a párharcok után a végső győztesig, illetve a CE Glass nagyszerű üvegtrófeájáig.

DM 2013. 01. 09.

Hazai siker ígérete

Ma kora délután megkezdődik az újszegedi teke- és bowlingcentrumban a 11. WNBA-NBC A kategóriás férfi egyéni teke világranglistaverseny, amelyet ismét a BB Mentor Kft.-kupáért rendeznek. Az eseményre 170 versenyző jelentkezett osztrák, szerbiai, szlovák, cseh, olasz és magyar klubcsapatokból.

Nem meglepő, hogy ilyen népszerű a szegedi BB Mentor Kft.-kupa férfi egyéni tekeverseny. A nevezési létszám is bizonyítja, a WNBA-NBC A kategóriás nemzetközi pénzdíjas viadal ma már nagyon fontos állomás a bajnokiktól és világversenyektől mentes időszakban. Tavaly, a jubileumi tizedik viadalon 180-an indultak, az idén pedig megint megközelíti, sőt elképzelhető, hogy meg is haladja az említett létszámot a rajthoz állók mezőnye.
A torna történetében eddig hat győztest avattak: a szlovák Podbrezova léigósa, a szerb Jovan Csalics az egyetlen háromszoros első (2002, 2004, 2011), míg a szerbiai Zavarkó Vilmosnak (szintén Podbrezova, 2009, 2010)) és a szegedi Kiss Norbertnek (ő a címvédő, 2008, 2012) egyaránt két-két sikere van. Rajtuk kívül nyert még a zalaegerszegi Nemes Attila (2006), valamint szegedi színekben Fekete László (2003) és Kovács Gábor (2007). Ha Kiss tavalyi formáját nézzük, az esemény megint hazai sikert ígér.
A BB Mentor Kft.-kupa ma 14 órakor három szerbiai versenyző játékával kezdődik, csütörtökön, pénteken (még éjfélkor is dobnak!) és szombaton még a selejtezőket bonyolítják le, majd vasárnap 9.30-tól jön a verseny legfontosabb része: az egyenes kieséses szakasz a selejtező alapján legjobb tizenhat tekéssel, amelynek végén, nagyjából 15 óra környékén (a Sport TV ezúttal is készít felvételt, majd összefoglalót) kiderül, ki nyeri a CE Glass Company gyönyörű üvegtrófeáit.

DM 2013. 01. 04.

Vrbas után Szeged jön

A szerbiai Vrbason rendezik az esztendő első nemzetközi férfi egyéni teke világranglistaversenyét.

A selejtezők már elkezdődtek, a Szegedi TE játékosai pedig ma délután és este kerülnek sorra. A háromszoros világkupa-győztes együttes valamennyi sportolója, így a négy magyar (Kiss Norbert, Karsai László, Zapletán Zsombor, Kakuk Levente) és a két szerbiai világbajnoka (Ernyesi Róbert, Szél Tibor) is részt vesz az eseményen, amelynek döntőjét holnap bonyolítják le a vrbasi Drago Jovovics tekecentrumban.
Miért hangsúlyoztuk, hogy az első idei esemény? Mert a jövő héten Szeged ad otthont 2013 második nemzetközi viadalának, a 11. WNBA-NBC A kategóriás világranglistversenyének, amelyet a BB Mentor-kupáért bonyolítanak le az újszegedi teke- és bowlingcentrumban. A jelentkezők száma ezúttal is meghaladja majd a százat, sőt a tegnapi állás szerint közelít a százötvenhez. A selejtezők már szerdán elkezdődnek, csütörtökön, pénteken és szombaton folytatódnak, az egyenes kieséses szakaszt pedig vasárnap rendezik – egészen a döntőig.

Címünk
 • Szeged, Derkovits fasor 1-3.
 • hétfőtől csütörtökig: 15-22 óra
  pénteken: 15-23 óra
  szombat: 10-23 óra
  vasárnap: 10-22 óra
Kövessen minket
© 2023 Szeged-Teke. All Rights Reserved.