• +36-30-539-3369
 • +36-62-401-410
 • tekeclub@szeged-teke.hu
 • 6726 Szeged, Derkovits fasor 1-3.

ARCHÍVUM 2014

DM 2014. 12. 30.

Zapletán harmadik

A szerbiai Bácskatopolya adott otthont a férfi tekézők Vajdasági Grand Prix 2014 elnevezésű nemzetközi tornájának.

A huszonnégyes selejtezőben a Szegedi TE csapatából Zapletán Zsombor (656 fa) a második, Ernyesi Róbert (641) a negyedik pozícióban került a szuperfináléba, míg Szél Tibor (629) a nyolcadik, Kakuk Levente (599) pedig a 15. helyen zárt.
A legjobb négy ezek után tiszta lappal újra nekifeszült a 120 vegyes dobásnak, és a selejtezőt helyi pályacsúccsal (711 fa) megnyerő Zavarkó Vilmos (szerbiai, klubja: Podbrezova, szlovák) megint első lett 699 fával, a második helyen az év magyar tekése, Kiss Tamás (Neumarkt, olasz, 654), a harmadikon Zapletán (639), a negyediken Ernyesi (636) végzett.

DM 2014. 12. 30.

Az év sportteljesítménye: Szegedi TE
A jelenben a jövőért

A jelen talán legjobb tekecsapata a világon a Szegedi TE három BL-sikerrel, három világkupa-győzelemmel, számos világbajnokkal, akik közül Kiss Norbert hatszor, Kakuk Levente ötször állt a vb dobogójának tetején.

Idén 10. alkalommal nyerte meg a csapat a hazai szuperligát, emellett megvédte címét a Bajnokok Ligájában, 32 győztes mérkőzés után kapott csak ki a világkupa fináléjában a német Zerbstől, Kiss és Kakuk pedig tandem mixben, illetve klasszikus egyéniben világbajnok lett a brnói egyéni vb-n.
– Folyamatosan foglalkoznunk kell azzal, hogy fenntartsuk a játékosokban a győzni akarást, ezért igyekszünk fiatalítani is. Azt gondolom,ez idén is jól sikerült, így ezúttal is sok örömre számítok – mondta Karsai Ferenc elnök.

DM 2014. 12. 16.

Remek évzárás Nyíregyházán

A férfi tekecsapat szuperliga tizenkettedik fordulójában a Szegedi TE együttese Nyíregyházára utazott.

A meccs előtt a vendégek a tabella élén tartózkodtak, a hazaiak pedig a hetedik helyen, így a találkozónak egyértelműen a szegediek voltak az esélyesei. Ennek megfelelően nyertek is, mégpedig 7:1-re a nyírségiek otthonában. Az egész mezőny legjobbja Kiss Norbert volt, aki 642 fát dobott, míg az egyetlen csapatpontot Zapletán Zsombor bukta el. Ha az előző, veretlenül megnyert bajnoki szezont is figyelembe vesszük, a szegediek itthon harminchatodik meccsüket nyerték zsinórban – huszonnégyet a tizedik bajnoki cím alkalmával, míg ebben a szezonban a tizenkettediket.
Mivel az ifjúságiak is győztek – ők a második helyen állnak a tabellán –, így a szegediek igazán jó hétvégét és esztendőt zártak, hiszen 2014-ben ez volt az utolsó tétmérkőzésük.

Férfi tekecsapat szuperliga, 12. forduló:
Nyíregyháza–Szegedi TE 1:7 (3253:3596)
A párok:
Ráski J.–Ernyesi R. 0:1 (0:4, 491:617)
Szlavenszki T.–Kakuk L. 0:1 (1:3, 591:626)
Szegő L.–Zapletán Zs. 1:0 (2:2, 571:568)
Éliás G.–Márton J. 0:1 (1:3, 509:566)
Kastura Zs.–Karsai L. 0:1 (0:4, 519:577)
Finta Z.–Kiss N. 0:1 (0:4, 562:642)

Ifjúságiak: Nyíregyháza–Szegedi TE 0:4 (849:1079)
A párok:
Erős A.–Szabó N. 0:1 (0:4, 424:562)
Ifj. Ráski J.–Erdész Á. 0:1 (0:4, 425:517)

DM 2014. 12. 08.

Döntő momentumok

Kettős győzelemmel, ám nehéz visszavágó után jutott a legjobb nyolc közé a címvédő Szegedi TE a férfi tekecsapat Bajnokok Ligájában. Horvát után horvát rivális jön: a Medvescak Zagrebet a Zapresic követi már jövőre.

Nikola Dragas olyan a horvátoknak, mint nekünk Csányi Béla. Három egyéni és egy páros világbajnoki címével bevonult a hajdani Jugoszlávia történelemkönyvébe. Tekekirály, a sportág élő legendája, ahogy a több mint két évtizede Németországban élő, egykori szegedi klasszis is. Nem véletlen, hogy minden róla szólt Zágrábban, a Medvescak Zagreb tekecsarnokában – a saját maga által működtetett létesítményben. Dragas-képek, -sikerek mindenhol a falakon, a létesítmény bejárata fölött egy hatalmas molinón, valamint a pályatest felett, a hazai csapat sikereit méltató fal tetején szintén Dragas mosolygott ránk.
Az idén 70 éves egykori klasszis – aki egész életében hű volt a Medvescakhoz, amely korábban nyert hét világ- és három Európa-kupát – szívélyes volt, a házigazda viszont a továbbjutás érdekében nem, amikor a férfi tekecsapat Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Szegedi TE 7:1-es előnyről nekikezdett a visszavágónak. A meccsnek több olyan momentuma is akadt, amely sorsdöntő hatással bírt: ilyen volt Kakuk kilencese az utolsó tarolás végén („Ezzel nyertem” – mondta), Zapletán fordítása 0:2-es szettről és mínusz hat fáról („Máskor ezekből a mérkőzésekből vesztesen jövök ki” – jegyezte meg), illetve Szél negyedik szettje, amelyet huszonöt fával nyert, így csapatpontot szerzett. Ebben bizony az is benne volt, hogy 4:0-ra elhúz a Medvescak, és akkor…
De nincs ha, a végeredmény számít, és az 6:2-es szegedi győzelmet mutatott – nem volt miről beszélni, a címvédő kettős sikerrel jutott a nyolc közé, és következik már jövőre a Zapresic.További eredmények: Nis (szerb)–Zerbst (német) 1:7, továbbjutott: kettős győzelemmel a Zerbst. Makpetrol Szkopje (macedón)–KK Beograd (szerb) 3:5, tj.: kettős győzelemmel a Beograd. Zadar (horvát)–St. Pölten (osztrák) 5:3, tj.: 8:8-cal, több szettponttal a St. Pölten. Rokycany (cseh)–Podbrezova (szlovák) 2:6, tj.: kettős győzelemmel a Podbrezova. Strasbourg (francia)–Iasi (román) 3:5, tj.: kettős győzelemmel a Iasi. Cluj (román)–Neumarkt (olasz) 2:6, tj.: kettős győzelemmel a Neumarkt. Tarnowó (lengyel)–Zapresic (horvát) 1:7, tj.: kettős győzelemmel a Zapresic.

Végeredmény
MEDVESCAK ZAGREB (horvát)–SZEGEDI TE 2:6 (3504:3518)
A párok:
L. Bolanca–Ernyesi R. 1:0 (3:1, 613:579)
V. Galjanic–Kakuk L. 0:1 (1:3, 589:593)
Dzepina-Bajic–Szél T. 0:1 (2:2, 560:571)
S. Cota–Zapletán Zs. 0:1 (2:2, 586:609)
D. Spiljar (Muse)–Karsai L. 1:0 (2:2, 588:569)
A. Kovac–Kiss N. 0:1 (1:3, 568:597)

Szegedi Tükör 2014. 12. 06.

Úton a címvédő

Elkezdődött a férfi tekecsapatok Bajnokok Ligájának 2014–15-ös idénye, amelyben a három európai sorozat (világ-, Európa-, NBC-kupa) legjobbjai vehetnek részt.

A BL címvédője, a Szegedi TE – amely a szereplést anyagi okok miatt nem vállaló Zalaegerszeg és Répcelak hiányában egyetlen csapatként képviseli Magyarországot – egy horvát riválissal került össze a nyolcaddöntőben, és az első hazai meccset itthon játszhatta.
Az újszegedi teke- és bowlingcentrumban rendezett találkozón olyan eredmény született, amelyet előzetesen minden szegedi elfogadott volna. Mivel a Medvescak Zagreb mindössze egyetlen csapatpontot szerzett, így a Szegedi TE esélyeshez méltón 7:1-re nyert – szinte továbbjutott a párharcból. Persze azért a visszavágó még hátravan, amelyet december 6-án rendeznek Zágrábban, de az előny több mint megnyugtató.
Érdekesség, hogy ha a Szeged továbbjut, megint egy horvát csapat kerülhet az útjába, ám a Zapresic vélhetően komolyabb ellenfél lesz a negyeddöntőben, mint a Medvescak Zagreb. A végső cél pedig a németországi Straubing, ahol a négyes döntőt rendezik meg március végén.

DM 2014. 12. 06.

Tisztes előnyben

A férfi tekecsapat Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóit rendezik ma 13 órától. A címvédő Szegedi TE 7:1-es előnyről utazik a horvátországi Zágrábba, a Medvescak vendégségébe.

Az egyik a magyar bajnokság éllovasa, a másik a horvát sorozat harmadikja. Az egyik a Bajnokok Ligája címvédője, a másik a két horvát élcsapatot, a Zadart és a Zapresicet szorongatja. A fentiek alapján kiélezett párharcnak ígérkezett, ám az első mérkőzés után szinte eldőlt a Szegedi TE és a Medvescak Zagreb BL-nyolcaddöntője. Az újszegedi teke- és bowlingcentrumban rendezett első mérkőzésen ugyanis a hazaiak 7:1-re nyertek – valószínűleg a visszavágón nem lesz probléma a továbbjutáshoz szükséges két csapatpont megszerzésével.
A Medvescak Zagreb jelenleg harmadik a horvát bajnokságban, mindössze két vereséget szenvedett el a 11 mérkőzéséből, ám tanulságos, hogy otthon a Zadart megverték. Két kiválóságuk, a Szegeden is szerepelt A. Kovac és Muse mellett pedig számíthatnak az első meccsen nem szerepelt Cota játékára is.
A mérkőzés tehát ma 13 órakor kezdődik, és a Szegedi TE Facebook-oldalán harmincdobásonként frissülő eredmények olvashatók majd.

DM 2014. 12. 02.

A hétvége sporthőse

A hétvége Csongrád megyei sporthőse Kakuk Levente, a Szegedi TE férfi tekecsapatának ötszörös világbajnok játékosa volt.

A Kazincbarcika elleni egri bajnokin a mezőny legjobbjának bizonyult, nem mellékesen pedig a csapat mellett újabb egyéni pályacsúcsot döntött.
Pét után Egerben is felkerült a falra Kakuk Levente (34) neve. Ez a szokás ugyanis akkor, ha valaki a tekések közül pályacsúcsot ér el. Márpedig a Szegedi TE ötszörös világbajnoka így tett: a péti pályaavató után Egerben is az övé a legjobb egyéni eredmény.
– Minden embernek jó érzés, így nekem is az volt, hogy ekkora érdeklődés fogadott, bár valami ilyesmire azért számítottam. Jó ismerősök vártak, akikkel korábban együtt tekéztem Bélapátalván. A régi egri pályán nagyon fiatalon játszottam bajnoki meccseket, és öröm, hogy megújult, fejlődik a hevesi infrastruktúra. Ez azért is érdekes, mert éppen Eger a székhelye az egyik pályaépítő cégnek. És talán ennek is köszönhető, hogy egy új fejlesztés révén a játékos sokkal több információt megtudhat egy plusz monitoron, amely a négy pálya felett van elhelyezve, mint máshol. Két hét, két egyéni, valamint csapat pályacsúcs – ez jól hangzik, és a saját teljesítményemnek különösen örülök. A hétvégén megnyugtató előnyben utazunk Zágrábba, a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágójára, ahol én már játszottam meghívásos versenyen, de az más volt, mint komoly tétért csapatban játszani – nyilatozta Kakuk.

DM 2014. 12. 01.

Újra pályacsúcsok

A férfi tekecsapat szuperliga 11. fordulójában a Szegedi TE Egerben a Kazincbarcika vendége volt. Az éllovas Tisza-partiaknak nem okozott gondot a két pont begyűjtése, talán csak azt sajnálhatják, hogy két csapatpontot elvesztettek.

Ezt azonban pótolta az az érzés, hogy a péti kirándulás után ismét dupla pályacsúcsot értek el: a csapat mellett egyéniben Kakuk Levente is megdöntötte az aktuális rekordot. A szegediek kiválósága ezúttal szinte hazai környezetben szerepelt, hiszen Eger mellől, Bélapátfalváról származik, ahol az előző idény végén díszpolgárnak választották meg. Ennek megfelelően nagy volt az érdeklődés iránta, nyilatkozott, fotózták, keresték, és ő a fokozott figyelmet remek játékkal, a meccs legjobbjaként hálálta meg.
A Szegedi TE pénteken ismét idegenbe utazik, a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágójára, Zágrábba, ahol 7:1-es előnyről kezdi a mérkőzést szombaton 13 órától.

Jegyzőkönyv
Kazincbarcika–Szegedi TE 2:6 (3356:3558, új pályacsúcs)
A párok:
Orosz I.–Karsai L. 1:0 (2:2, 598:576)
Csinyi G.–Ernyesi R. 0:1 (1:3, 514:585)
Simkó Z.–Kakuk L. 0:1 (0:4, 527:641, új pályacsúcs)
Ander T.–Zapletán Zs. 0:1 (1:3, 569:599)
Nagy A.–Kiss N. 1:0 (3:1, 593:583)
Ragályi T.–Fehér B. 0:1 (2.2, 555:574)

Ifjúságiak: Kazincbarcika–Szegedi TE 1:3 (993:1075)
A párok:
Tanyi G.–Erdész Á. 1:0 (3:1, 537:509)
Ivanyik R.–Szabó N. 0:1 (0:4, 456:566)

DM 2014. 11. 29.

Tizenharmadikra fel!

Két Bajnokok Ligája-meccs között egy bajnoki következik: a Szegedi TE férfi tekecsapata a horvát Medvescak Zagreb 7:1-es legyőzése után, a jövő szombati visszavágó előtt is utazik.

Ezúttal  a hazai szuperliga 11. fordulójában az éllovas szegedi gárda a tabellán nyolcadik Kazincbarcika vendége lesz. A találkozó ma 15 órakor (ifik: 14 óra) kezdődik, és mivel a borsodiak nem rendelkeznek az előírásoknak megfelelő saját pályával, így Egerben rendezik a hazai meccseiket. A találkozó esélyese egyértelműen a vendégcsapat, amely az ősz eddigi szakaszában lejátszott itthoni és nemzetközi mérkőzések alatt csak egy vereséget szenvedett (a világkupadöntőben, az ausztriai Koblachban a német Zerbst ellen), ezen kívül megnyert tíz bajnokit, egy világkupa- elődöntőt és egy BL-nyolcaddöntőt.
Egerben egyébként vadonatúj pálya várja a szegedieket, amelyet Zapletán Zsombor és Kakuk Levente jelenlétében avattak fel – mindketten hivatalosak voltak az ünnepségre.

DM 2014. 11. 24.

Ahogy kívánták

A férfi tekecsapat Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén a Szegedi TE a sokak által kívánt előnyt (7:1) szerezte meg a horvát Medvescak Zagreb ellen.

– Nagyon örülünk, hogy ebben az impozáns létesítményben, ilyen mennyiségű kupa és trófea között léphetünk pályára, csak egyetlen egy dolog aggaszt: az, hogy ilyen remek csapat ellen kell játszanunk – mondta a meccs előtt a horvát Medvescak Zagreb egyik vezetője. A Szegedi TE számára eddig még nem ismert ellenfél vezetői ezek alapján pontosan tudták, hova is érkeztek: a Bajnokok Ligája címvédőjéhez, a világ egyik legjobb csapatához.
Az ellenfél új volt tehát a Tisza-partiak történetében, ám közülük több játékost is jól ismertek: ilyen volt a Németországot megjárt Galjanic, vagy az az Andrej Kovac, aki a Zapresic színeiben sok borsot tört a szegediek orra alá. Most is így tett, hiszen a vendégek egyetlen csapatpontját éppen ő szerezte Zapletán Zsombor ellen. A mezőny legjobbja pedig Ernyesi Róbert volt, aki a magyar bajnokikon gyakran kap szerepet az ifiknél, hiszen a kora alapján még bőven belefér a 23 év alatti korosztályba. Úgy látszik, neki egyáltalán nem teher a fiatalok között játszani. A Szeged pedig hozta az előzetesen kívánt eredményt, a 7:1 birtokában nyugodtan utazhat jövő pénteken Zágrábba.
További eredmények: Zerbst (német)–Nis (szerb) 8:0, St. Pölten (osztrák)–Zadar (horvát) 5:3, Podbrezova (szlovák)–Rokycany (cseh) 6:2, KK Beograd (szerb)–M. Szkopje (macedón) 8:0, Iasi (román)–Strasbourg (francia) 5:3, Neumartk (olasz)–Cluj (román) 7:1, Zapresic (horvát)–Tarnowo (lengyel) 8:0.

Jegyzőkönyv
Férfi tekecsapat Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés: Szegedi TE–Medvescak Zagreb (horvát) 7:1 (3731:3502)
A párok:
Kakuk Levente–Vladimir Galjanic 1:0 (3:1, 626:589)
Ernyesi Róbert–Luka Bolanca 1:0 (4:0, 638:593)
Zapletán Zsombor–Andrej Kovac 0:1 (1:3, 589:597)
Fehér Béla–Nikola Muse 1:0 (2:2, 618:608)
Karsai László–Velimir Mrkonjic 1:0 (3:1, 631:561)
Kiss Norbert–Denis Spoljar 1:0 (3:1, 628:553)

DM 2014. 11. 21.

Ismerős zágrábiak

Megkezdődik a férfi tekecsapat Bajnokok Ligája: a nyolcaddöntő első fordulójában a címvédő Szegedi TE szombaton 13 órától az újszegedi teke- és bowlingcentrumban a horvát Medvescsak Zagreb ellen lép pályára.

Címvédőként kezdi el a férfi tekecsapat Bajnokok Ligáját a Szegedi TE, amely a straubingi harmadik BL-siker után megint Straubingba készül – ahogy a férfi kézilabdázóknál Köln, úgy a tekéseknél is több évi rendezést kapott csomagban az említett német város.
Addig, a remélt ismétléséig, a negyedik elsőségig azonban még van bőven feladata a Szegedi TE-nek, rögtön szombaton 13 órától hazai pályán, az újszegedi teke- és bowlingcentrumban a horvát Medvescsak Zagreb elleni első nyolcaddöntő-mérkőzés.
A Tisza-partiak ellenfele új a palettán, hiszen a nemzetközi kupákban még nem találkozott egymással a két csapat. Nem úgy a játékosok: a horvát együttesből sok nagy csatát vívott már magyra ellenfelekkel, így a szegediekkel is a német Bamberggel Vladimir Galjanic, valamint Stanko Cota és Andrej Kovac, akik a Zadarból, illetve utóbbi a Zapresicből is lehetnek ismerősek.
– Nem rossz csapatról van szó, hiszen második a horvát bajnokságban, a Répcelakot pedig az NBC-kupa elődöntőjében 6:2-re legyőzte. Bízom a csapatban és abban, hogy mi si 6:2-re, netán 7:1-re nyerünk – nyilatkozta a szegedi klub elnöke, Karsai Ferenc.
A meccs élőben követhető a szegedteke.click2stream.com oldalon.

DM 2014. 11. 18.

A hétvége sporthőse

A férfi tekecsapat szuperliga tizedik fordulójában dupla pályacsúccsal tért haza Pétről a Szegedi TE: a csapat mellett Kakuk Levente is kiválóan játszott, a 669 fás egyéni produkciója bárhol elismerésre méltó.

Mondhatnánk, a vadonatúj létesítményben nem volt nehéz elsőként szerepelve pályacsúcsokat elérni, ám azért abban biztosak vagyunk, hogy a csapateredményt (3731 fa) és Kakuk Levente 669 fás teljesítményét sem lesz egyszerű felülmúlni.
– Az FTC népligeti otthonában, Zalaegerszegen, Ausztriában a koblachi pályán, valamint most Péten is immár én vagyok a pályacsúcstartó, bár ahogy emlékszem, nem teljes a lista. Ha valahová elmegyek, mindig motivál, hogy megdöntsem az aktuális helyi rekordot, pláne, ha vadonatúj a pálya, mint most a péti. A saját teljesítményemmel viszont nem vagyok maradéktalanul elégedett, hiszen a legvégét elrontottam. Ha egy kicsit jobban odafigyelek, akár a hétszáz fát is elérhettem volna, amelyre legutóbb még májusban, az egyéni világbajnokságon volt példa. A bajnoki szereplés eddig pazar, a hétvégén pedig jön a horvát Medvescsak Zagreb elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő, amelyen jó lenne 7:1-es eredményt elérni – nyilatkozta Kakuk, aki a nem olimpiai sportágak bajnokainak szavazásán remekül áll, hiszen negyedik.

DM 2014. 11. 17.

Pályacsúcsok Péten

A férfi tekecsapat szuperligában folytatta menetelését a Szegedi TE. A sorozat címvédője, a tízszeres bajnok együttes ezúttal olyan ellenfél otthonában lépett pályára, ahol korábban még sosem.

A Tisza- partiak ellenfele az a Pét volt, amely először játszhatott hazai közönség előtt, lévén most készült el az új, a szabályoknak megfelelő csarnoka – ehhez pedig nem is lehetett volna rangosabb riválist hívni.
A Szegedi TE ennek megfelelően végig uralta a meccset, és szettet is alig engedett a házigazdának. A mezőny legjobbja a vendégek játékosa, Kakuk Levente volt – aki egyébként kiváló helyen áll a nem olimpiai sportágak bajnokai választásán, hiszen az eddigi szavazatok alapján negyedik –, és mivel ez volt az első hivatalos mérkőzés a péti pályán, így a kiválóság és a csapat eredménye is pályacsúcsként lett bejegyezve.
A szegedi együttes végül simán, 8:0-ra győzött, így optimistán várhatja a szombati, a horvát Medvescsak Zagreb elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő első, hazai mérkőzését.

Jegyzőkönyv
Pét–Szegedi TE 0:8 (3442:3731)
A párok:
Kiss G.–Kakuk L. 0:1 (0:4, 592:669)
Harangi L.–Szél T. 0:1 (1:3, 540:564)
Bíró L.–Zapletán Zs. 0:1 (0:4, 578:621)
Bobay K.–Fehér B.0 :1 (0:4, 541:637)
Iváncza N.–Karsai L. 0:1 (1:3, 617:627)
Sebestyén T.–Kiss N. 0:1 (2:2, 574:613)

Ifjúságiak:
Pét–Szegedi TE 0:4 (1117:1228)
A párok:
Besenyei Sz.–Szabó N. 0:1 (1:3, 539:573)
Szokoli D.–Ernyesi R. 0:1 (0:4, 578:655)

DM 2014. 11. 10.

A türelem sikert terem

A férfi tekecsapat szuperliga rangadóját a címvédő Szegedi TE nyerte, mégpedig Zalaegerszegen egy tiszteletet parancsoló 6:2-vel.

Megkezdte nagy Magyarország-járását a Szegedi TE férfi tekecsapata. Az elkövetkező hetekben, még 2014-ben Pétre (november 16.), a Kazincbarcikához Egerbe (november 29.) és Nyíregyházára (december 13.) látogat az együttes – igaz, november 22-én a horvát Medvescak Zagreb elleni BL-meccs itthon lesz, de a visszavágó december 6-án Zágrábban –, miközben az egyik legnehezebb ellenfelet és utat sikeresen letudta. A szegediek ugyanis Zalaegerszegen jártak, mégpedig a legnagyobb magyar riválisnál. A hazaiaknál az első sorban a három legjobb formában lévő játékos lépett pályára, akik le is jöttek 2:1-gyel, miközben Kakuk a továbbiak szempontjából fontos győzelmet aratott. Hogy miért? Mert innentől már csak a vendégek nyertek, így összességében a Szeged simán győzött a fontos mérkőzésen.
– Az eddigi zalaegerszegi meccseket nézve előre eldöntöttük, hogy türelmesen játszunk, és ennek szellemében is készültünk. A pálya remekül elő volt készítve, így a nagy eredményre tökéletesen alkalmas volt. Akkor sem estünk kétségbe, amikor az első három pár után csapatpontban ők vezettek. Tudtuk, ha úgy tekézünk, ahogy tudunk, akkor nyerhetünk, és a sportszerű hangulatban meg is csináltuk. A végeredmény tekintetében ugyan sima a sikerünk, de a szettek között bőven akadtak izgalmas párharcok, hatalmas csaták. Nagy lépést tettünk az alapszakaszsiker felé, de ehhez a következő hetek utazásait és idegenbeli pályáit figyelembe véve továbbra koncentrálnunk kell – nyilatkozta a mezőny legjobbja, a szegedi Kiss Norbert.

Jegyzőkönyv
ZALAEGERSZEG–SZEGEDI TE 2:6 (3538:3679)

A párok:
Fehér Z.–Kakuk L. 0:1 (1:3, 566:617)
Farkas S.–Ernyesi R. 1:0 (3:1, 620:617)
Járfás Sz.–Zapletán Zs. 1:0 (2:2, 618: 603)
Nemes A.–Fehér B. 0:1 (2:2, 605:618)
Fehér L. (Pákai)–Karsai L. 0:1 (2:2, 572:589)
Kozma K.–Kiss N. 0:1 (0,5:3,5, 558:635)

Az ifik meccsén: Zalaegerszeg–Szegedi TE 4:0

DM 2014. 11. 07.

Zalai rangadó

A férfi tekecsapat szuperliga 9. fordulójában a Szegedi TE rangadóra utazik: szombat 13 órától Zalaegerszegen lép pályára a bajnoki címvédő együttes – a meccs háromesélyes.

Zalaegerszeg–Szeged. A férfi tekecsapat-bajnokságban ez az a meccs, amelyre minden sportágbeli vár. És szombaton 13 órától következik a 2014– 15-ös sorozat első rangadója Zalában, amelyet még három követ majd. A két hibátlan csapat most is elfoglalja a tabella első két helyét: a Szeged jobb csapatpontaránya miatt előzi meg a Zalaegerszeget.
– Szoros és jó meccset várok 5:3-as vagy akár 6:2-es győzelmünkkel. Igaz, hogy nem vagyunk a legjobb formában, de tétmeccsen mindig oda tudjuk tenni magunkat. Egy kicsi egységesebbnek érzem a mi csapatunkat, a zalaiaknál viszont két húzóember még tavaly távozott, és úgy érzem, őket nagyon nehéz helyettesíteni. Lehet, hogy ez is a mi előnyünkre válhat – nyilatkozta Ernyesi Róbert, a szegediek világbajnoka.
A felnőttek mellett az ifik is rangadót játszanak: az első zalaiak fogadják a második szegedieket.

DM 2014. 11. 03.

Zalára melegítettek

Magabiztos győzelmet aratott a fővárosban a Szegedi TE férfi tekecsapata.

A bajnoki címvédő, tízszeres első vendégek a Ferencváros népligeti otthonában szerepeltek a hetedik fordulóból elhalasztott mérkőzésen, és csapatpontot sem veszítve nyertek 8:0-ra. A hazaiaknál a négy szegediből mindössze egy, Nagy János kapott lehetőséget – igaz, ő alaposan kifogta, hiszen a meccs legjobbja, a hetek óta ihletett formában tekéző Kakuk Levente ellen esélye sem volt a sikerre, és a négyből csak két szettben verhette volna meg a szegedit. A további három, így Kecskés, Iványi és Sonkoly ezúttal nem kapott szerepet.
A vendégek úgy variálták a felnőtt kezdőt, hogy Ernyesi Róbert az ifik között játszhatott, amelyet szintén sikerre vezetett, így a Szegedi TE felnőttcsapata nyolc forduló után első, az ifik pedig másodikok. Szombaton Zalaegerszegen dupla rangadó következik.

Jegyzőkönyv
FTC–Szegedi TE 0:8 (3336:3651)
A párok:
Németh Z.–Fehér B. 0:1 (2:2, 558:582)
Danóczy R.–Karsai L. 0:1 (1:3, 592:629)
Nagy J.–Kakuk L. 0:1 (0:4, 567:653)
Zelenyák F.–Márton J. 0:1 (0:4, 520:567)
Enri R.–Zapletán Zs. 0:1 (2:2, 555: 587)
Sille A.–Kiss N. 0:1 (0:4, 544:633)

Ifjúságiak:
FTC–Szegedi TE 1:3 (1023:1099)
A párok:
Kiss V.–Ernyesi 0:1 (0:4, 517:618)
Falkus D.–Erdész 1:0 (2:2, 506:481)

DM 2014. 10. 31.

Ismerősök között

A bajnoki szünetet kihasználva mérkőzést pótol vasárnap Budapesten a szuperliga tízszeres elsője, a Szegedi TE férfi tekecsapata.

A 6. fordulóból elhalasztott meccsen a címvédő a Ferencváros vendége lesz vasárnap 12 órától (ifik: 11 óra). A találkozó érdekessége, hogy a zöld-fehéreknél több szegedi játékos is szerepel: ilyen a vendégek két egykori tekése, Kecskés Miklós és Iványi László, illetve Nagy János és Sonkoly László. Az esélyes egyértelműen a vendégegyüttes, amely szereti a Fradi népligeti otthonát, több pályacsúcs is a szegediekhez fűződik.

DM 2014. 10. 27.

Nagyon sima volt

A férfi tekecsapat szuperliga nyolcadik fordulójában a Szegedi TE simán legyőzte a Répcelak együttesét.

Pedig a találkozó előzőleg rangadónak tűnt, hiszen a tabella dobogósai futottak össze az újszegedi teke- és bowlingcentrumban. Ám mivel a hazaiak remek napot fogtak ki, így fordulhatott elő az, hogy a világkupa másodikja csapatpontot sem engedett az NBC- kupa bronzérmesének. Ezen belül pedig Kakuk Levente, Kiss Norbert és Zapletán Zsombor sem vesztett szettet, azaz mind a négy harmincgurításos részmunkát teljesítette, ráadásul valamennyi hazai átjutott a 600 fán. A folytatásban a Szeged vasárnap bajnokit pótol a Frerencváros ellen idegenben, majd jövő szombaton a Zalaegerszeg elleni, szintén idegenbeli rangadó következik.

Szegedi TE–Répcelak 8:0 (3761:3441)
A párok:
Kakuk L.–Pete S. 1:0 (4:0, 663:579)
Fehér B.–Rudolf B. 1:0 (2:2, 601:587)
Zapletán Zs.–Babos T. 1:0 (4:0, 627:554)
Ernyesi R.–Fodor Sz. 1:0 (2:2, 600:590)
Karsai L.–Móricz Z. 1:0 (3:1, 619:591)
Kiss N.–Farkas I. 1:0 (4:0, 651:540)

Ifjúságiak: Szegedi TE–Répcelak 3:1 (1103:1098)
A párok:
Szabó N.–Pukler L. 1:0 (571:551)
Erdész Á.–Gombos B. 0:1 (532:547)

DM 2014. 10. 24.

Ez már rangadó

A Ferencváros kérésére elmaradt bajnoki mérkőzés – amelyet november 2-án pótolnak a csapatok a fővárosban – miatti szünet után szombaton újra pályára lép a Szegedi TE  férfi tekecsapata.

A szuperliga nyolcadik fordulójában az újszegedi teke- és bowlingcentrumban az a Répcelak vendégeskedik, amely az előző játéknapon otthon vesztette el a veretlenségét a Zalaegerszeg ellen. Ennek ellenére nem lesz könnyű meccs a szegediek számára, hiszen a vendégek évről évre markánsabb, egységesebb csapatot alkotnak, ráadásul a harmadik számú kupasorozatban, az NBC-kupában harmadik helyen zártak, azaz még sikerélménnyel is gazdagodtak.
A szegediek sokszor igazolták, hogy a sok-sok éves nemzetközi tapasztalat és rutin mennyit ér a kiélezett helyzetekben, így vélhetően ezen a rangadón is igazolják majd, hogy a bajnokság esélyesei, míg a meccsnek favoritjai. A találkozó másnapján, vasárnap a szegediek a csapatépítés érdekében részt vesznek a pacalfőző fesztiválon is.

DM 2014. 10. 13.

Új sorozat kezdete

Hatból hat. A férfi tekecsapat szuperligában továbbra sem tud hibázni a Szegedi TE: a hatodik fordulóban az egykor szebb napokat látott BKV Előrét fogadta az újszegedi teke- és bowlingcentrumban, és közepes játékkal is legyőzte a vendégeket 7:1-re.

A közepes forma talán Kakuk Leventére volt a legkevésbé igaz – parádésan játszott, és négy fa híján elérte a hétszázas álomhatárt. A vendégek egyetlen pontját Fehér Béla ellen szerezte Szarvas, miközben az egykori szegedi, Sajermann Gergő tehetetlen volt Ernyesi Róberttel szemben.
A Szegedi TE egy 37 mérkőzéses győzelmi sorozatnak vetett véget azzal, hogy a világkupa fináléjában kikapott a német Zerbstől, ám meglehet, hasonló hosszúságú széria kezdődött el ezzel a BKV Előre elleni sikerrel.

Szegedi TE–BKV Előre 7:1 (3709:3383)
A párok:
Kakuk L.–Pete L. 1:0 (4:0, 696:554)
Fehér B.–Szarvas B. 0:1 (1:3, 601:605)
Ernyesi R.–Sajermann G. 1:0 (3:1, 616:567)
Zapletán Zs.–Tóth N. 1:0 (2:2, 601:554)
Karsai L.–Kovács G. 1:0 (2:2, 580:574)
Márton J.–Tóth Á. (Gönczi Á.) 1:0 (3:1, 615:529)

Ifjúságiak: Szegedi TE–BKV Előre 3:1 (1104:1090)
A szegedi pontszerző: Szabó N. 559 fával.

DM 2014. 10. 10.

Utazós csapat

Nincs pihenés, nincs megállás, a világkupán elért második hely után már itt az újabb feladat a Szegedi TE férfi tekecsapata számára: a szuperligában szombaton hazai pályán a fővárosi közlekedési alakulat, a BKV Előre következik.

A már említett ausztriai eseményen a szegediek közül két játékos, Kiss Norbert és Zapletán Zsombor tudta mindkét helyosztón a saját párharcát megnyerni. A nagy kérdés az, vajon ki tudták-e pihenni magukat az elmúlt heti, fokozott terhelés után a játékosok.
– Nem igazán, hiszen hosszú volt a múlt hét: háromezer kilométert utaztunk, emellett sokan lebetegedtek. Fáj, hogy a németek ellen ez volt a negyedik világkupameccs, de csak egyszer sikerült legyőzni őket. Elsősorban a pszichés fáradtság a jelentősebb. A BKV Előre ellen azonban itthon játszunk, így nem okozhat gondot a legyőzése. Sok játékos eligazolt tőlük, átalakultak, ezért is hiszen azt, hogy az egységünk is segíthet a magabiztos siker elérésében – nyilatkozta Kiss Norbert, a szegediek hatszoros világbajnoka.
A mérkőzés szombaton 14 órától (ifik: 13 óra) kezdődik az újszegedi teke- és bowlingcentrumban.

DM 2014. 10. 06.

Minimális különbséggel kikapott a világkupadöntőben a Szegedi TE
Hat fa ide, hat fa oda

A férfi tekecsapat világkupa döntőjében a Szegedi TE izgalmas, fordulatos mérkőzésen mindössze hat fával kapott ki a német Rot Weiss Zerbst együttesétől. A Tisza-partiak erre az éremre is büszkék lehetnek, mert 2002 óta a 11. döntőjüket játszották és a tizenkettedik medált szerezték.

És akkor következett az utolsó három dobás. Rendkívül izgalmasan alakult a férfi tekecsapat világkupa döntője, miért éppen a hajrá lett volna egyszerű. Ha a német Rot Weiss Zerbst rutinos, sok nagy csatát megélt játékosa, Timo Hoffmann egyetlen kilencest üt a három dobása közül, nyertek a szegediek. Ám Timo nem így gondolta: mivel a 118. és a 119. próbája is levitte mind a kilenc bábut, és ehhez még utolsóra odatett egy hetest is, a Zerbst hat fával legyőzte a Szegedet.
Nem mindennapi körülmények között dőlt el a világkupa sorsa, de nem mindennapi volt a szegediek számára az egész torna – kezdve onnan, hogy a hat fával jobb tarolás miatt jutottak a négy közé, folytatva azzal, hogy az elődöntőben szintén óriási csatában nyertek az osztrák Sankt Pölten ellen, végül pedig a finálé eseményeit, illetve annak legfontosabb részleteit már ecseteltük.
– Óriási dolog, hogy ebben a mezőnyben megint döntőt játszhattunk – vélte Karsai Ferenc klubelnök. – Ilyen izgalmas finálét ritkán élünk meg, talán legutóbb éppen a Zerbst elleni 2009-es budapesti finálét tudnám megemlíteni. A selejtezőben és az elődöntőben fogta a kezünket Fortuna, aztán a döntőben elengedte, de így is büszke vagyok a fiúkra.
Hogy miért lehet az? Mert a szakember által említett időszakban, 2002 óta ezzel az ezüstéremmel együtt a Szegedi TE a világkupában három arany- (2005, 2006, 2012), négy ezüst- (2004, 2008, 2009 és most) és egy bronz- (2003), az Európa-kupában pedig két arany- (2011, 2013) és két ezüstérmet (2007, 2010) szerzett.
Tizenhárom szezon, tizenkét érem, tizenegy döntő. Ezt csinálja más utánuk!

Szegedi TE–Zerbst (német) 3:5 (3810:3816)
A párok:
Ernyesi–Stoklas 0:1 (1:3, 638:659)
Zapletán–Weber 1:0 (3:1, 635:628)
Kakuk–Schondelmaier 1:0 (3:1, 677:641)
Fehér B.–Hoffmann 0:1 (2:2, 612:627)
Kiss N.–Benedik 1:0 (3:1, 640:640)
Karsai L.–Schneider 0:1 (2:2, 608:621)

DM 2014. 10. 04.

Két nap, két infarktus

Két nap, két infarktus. A Szegedi TE vezetői, támogatói, szurkolói, de még a játékosai sincsenek irigylésre méltó helyzetben. Előbb a férfi tekecsapat-világkupa selejtezőjében éltek át horrorisztikus élményeket, amikor a csapat azonos összfa mellett csak a jobb tarolásának köszönhetően jutott be a négy közé, majd az együttes az elődöntőben hatalmas csatában múlta felül a voltaképpen hazai pályán szereplő Sankt Pöltent – az ausztriai Koblachban.

Már az első sor sem volt izgalommentes, de legalább a Szeged vezetett 2:1-re és majdnem kilencven fával. Ami viszont ezután történt, az maga egy Hitchcock-film volt. Fehér Béla több ütött fával, de kevesebb szettponttal kikapott, Karsai László szettpont megszerzése nélkül szintén, így a végén maradt Kiss Norbert – mint oly sokszor már. Az utolsó szettben egyetlen cél maradt: elveszthette ezt a harminc dobást, de a faelőnyt őriznie kellett. Sikerült, a Szegedi TE döntős a világkupán, de egy páran azért lefordultak a székekről.
A másik elődöntőben a német Zerbst nagyjából és röviden összefoglalva simán elintézte a szerb Belgrádot (6:2), így a döntőben ma 15.30-kor a Szeged a germánok ellen játszik, míg a harmadik helyért a Belgrád 10.30-kor lép pályára a St. Pölten ellen. Aki ezt a napot is túléli, annak már semmi újat nem tudnak mutatni a „stressz” címszó alatt.

St. Pölten (osztrák)–Szegedi TE 3:5 (3717:3793).
A párok:
Kotyza–Kakuk 1:0 (3:1, 621:635)
Löscher–Ernyesi 0:1 (2:2, 579:603)
Quirin–Zapletán 0:1 (1:3, 586:633)
Bulka–Karsai L. 1:0 (4:0, 660:620)
Huber–Fehér B. 1:0 (3:1, 646:661)
Tischler–Kiss N. 0:1 (2:2, 625:641)

DM 2014. 10. 03.

Irány Koblach!

Drámai csatában a negyedik helyen jutott a férfi tekecsapat világkupa elődöntőjébe a Szegedi TE. A hardi selejtezőben a szlovák Podbrezovával megegyező összes ütött fa után a jobb tarolásnak köszönhetően a Tisza-partiak költözhetnek az ausztriai Hardból Koblachba.

Nem indult jól a nap a szegedi tekések számára. Azt már megszokták, hogy a síterep közelsége miatt ködös, esős reggelekre ébrednek – igaz, tegnap Szegeden sem volt sok napsütés –, ám arra kevesen számítottak, hogy a férfi tekecsapat világkupa selejtezőjének második napja igen nyögvenyelős lesz. Aztán a nap vége már jól sikerült, hiszen az együttes bejutott az elődöntőbe – de hogy hogyan, az megér egy sztorit!
A teke csapatversenyein a selejtezők sajátossága, hogy az egyéni eredményekből jön össze a végső sorrend. Vajon mennyi esély van arra, hogy két együttes esetében a hat játékos egyéni teljesítménye is ugyanazt a  végeredményt produkálja? Valljuk meg, elég kevés. Ám ez az ausztriai Hardban megvalósult. A világkupa negyedik helyéért három csapat, a német Zerbst, a szlovák Podbrezova és a Szegedi TE küzdött, végül a germánok magabiztosan lettek harmadikok. A másik két együttes viszont fára azonos eredményt ért el – jöhetett a várakozás.
– Józsi, én nagyon ideges vagyok! – mondta Zapletán Zsombor, a szegediek kiválósága a számolgatás holtidejében. Aztán a remek játékos egy hatalmasat sóhajtott: kiderült, a szegediek a mértékadó tarolásban – amikor azt kapom vissza a géptől, amit a kilenc bábuból meghagyok – éppen öt fával jobbnak bizonyultak a szlovákoknál. Azaz a Szegedi TE negyedik lett, és ma 16.30-tól az osztrák St. Pöltennel vívja az elődöntőt – Hardból Koblachba költözik. Előtte a szerb KK Beograd és a Zerbst játszik a fináléért, azaz az izgalmak fokozódnak.
Férfi tekecsapat világkupa, selejtező, végeredmény: 1. St. Pölten (osztrák) 3673, 2. KK Beograd (szerb) 3641, 3. Zerbst (német) 3552, 4. Szegedi TE 3541 (Kakuk L. 614, Karsai L. 594, Szél T. 547, Ernyesi 591, Zapletán 597, Kiss N. 598 fa), 5. Podbrezova 3541, 6. Zapresic (horvát) 3515.

DM 2014. 10. 02.

Kakuk mindenben az élen

Kakuk Levente megint alaposan felkészült. És ezt nemcsak a teljesítményre kell érteni, hanem a kinézetre is.

Mint a teke hívei megszokhatták, a Szegedi TE világbajnok játékosa minden nagyobb világverseny előtt egyedülálló frizurával lepi meg magát (és a közönséget). Ezúttal sem volt ez másképp: az ausztriai Koblachban és Hardban a héten zajló csapat világkupára olyan hajkoronát készíttetett, amely a feje búbját és a tarkóját összeolvasva tartalmazza a Csak a 9! feliratot.
Kakuk nemcsak a vidámságban és az extravagáns kinézetben járt az élen, hanem a játékban is: a szegediek közül ő lépett pályára először az ausztriai verseny selejtezőjében. És ugyan nem kezdett jól, ám a végeredmény (614 fa) egészen jól nézett ki. A második szegedi, Karsai László is közel járt a hatszáz fához, kettejük összeredménye pedig a selejtező első napja után azt jelentette, hogy az erős mezőnyben a csapat a negyedik, éppen elődöntőt érő helyről várja a mai folytatást.
Férfi tekecsapat világkupa, selejtező, az állás két játékos után: 1. Belgrád (szerb) 1292, 2. St. Pölten (osztrák) 1283, 3. Podbrezova (szlovák) 1225, 4. Szeged 1208 (Kakuk 614, Karsai L. 594), 5. Zerbst (német) 1173 fával.

DM 2014. 09. 30.

Kemény menet Hardban

Holnaptól szombatig rendezik az ausztriai Koblachban és Hardban a férfi tekecsapat-világkupát, amelyre a Szegedi TE háromszoros elsőként érkezik meg.

Kemény menet lesz. Talán az eddigi legkeményebb. Egyrészt rettentően hosszú út előtt állnak a Szegedi TE játékosai: ma hajnalban indulva nagyjából 12-13 órát kell eltölteniük a kisbuszon, mire bő 1000 kilométert megtéve megérkezik az együttes az ausztriai Koblachba – Svájc és Ausztria határára, illetve a selejtezők erejéig a Boden-tó partjára, Hardba. Másrészt pedig talán még soha nem volt annyi esélyes együttes a férfi tekecsapat-világkupa négyes döntőjére, mint ezúttal.
Persze, a szegedieket nem kell félteni, hiszen kellő rutinnal felvértezve vágnak neki a hosszú útnak és remélhetőleg a hosszú menetelésnek is. Eddig tízszer voltak itthon bajnokok, így tizedszer indulhatnak a világkupán, és hétszer (!) dobogón végeztek, háromszor pedig elsők lettek, legutóbb 2012-ben a németországi Augsburgban.
A mai érkezés után szerdán délelőtt tartják a megnyitót, majd a csapat első két játékosa következik holnap délután. Csütörtökön a maradék négy tekés szereplése alapján dől el, melyik négy csapat kerülhet az elődöntőbe.
Az ellenfelek? Van belőlük bőven. Ilyen a szlovák Podbrezova (húzónevek: Zavarkó, Tepsa, Cech), a német Zerbst (Reiser, Benedik, Stoklas), a szerb KK Beograd (Csalics, Antal, Bárány), a St. Pölten (Huber, Vsetecka, Kotyza) és a horvát Zaprešic (Bogdanovic, Funda, Fickar). A Szegeddel együtt ez hat csapat, de az elődöntőbe csak négy juthat. Nagy csata lesz borítékolható Hardban, a selejtezőben.

DM 2014. 09. 29.

Remek főpróba

A férfi tekecsapat szuperliga ötödik fordulójában a Szegedi TE az idei bajnokság első idegenbeli meccsét játszotta, és Kaposváron is sikerült nyernie 6:2-re.

A hazai mezőnyben eddig hibátlan vendégeknek ugyan okozott kellemetlen perceket a felújított kaposvári pálya, amelyen az első párban még a hazaiak álltak jobban. A folytatásban is tartották a lépést a kaposiak, elsősorban a teli dobásokkal, ám a vendégek a tarolásban meggyőzőbbek voltak, így végül a sikerük is annak tűnt.
A szegediek legjobbja az a Kiss Norbert volt, aki éppen a kaposvári pályán kezdte a tekézést, majd onnan igazolta le a Szeged.
A mérkőzés főpróbának is számíthatott a jövő heti hatalmas feladat előtt: a szegediek ugyanis kedden haj-
nalban útra kelnek, és szerdától részt vesznek az ausztriai Koblachban és Hardban rendezendő csapatvilágkupán.

Kaposvári TK–Szegedi TE 2:6 (3276:3447)
A párok:
Kálny K.–Szél T. 1:0 (2:2, 567:538)
Nagy G.–Karsai L. 0:1 (1:3, 573:588)
Németh T.–Zapletán Zs. 0:1 (1:3, 511:583)
Földesi Zs.–Ernyesi R. 0:1 (0:4, 516:573)
Ifj.Horváth L.–Kiss N. 0:1 (0:4, 554:629)
Sághy T.–Fehér B. 1:0 (2:2, 555:536)

Ifjúságiak: Kaposvár–Szegedi TE 3:1 (1021:967)
A párok:
Lengyel D.–Erdész Á. 1:0 (541:468)
Buzsáki B.–Szabó N. 0:1 (2:2, 480:499)

DM 2014. 09. 22.

Négyből a negyedik

Négyből négy – röviden így foglalható össze a férfi tekecsapat szuperliga 2014– 2015-ös sorozatában a Szegedi TE rajtja. A bajnoki címvédő ugyanis sorrendben a Pétet, a Nyíregyházát, a Kazincbarcikát és legutóbb a Győrt verte meg – ilyen mutatója pedig ebben a bajnokságban immár csak a Zalaegerszegnek és a Répcelaknak van.

A szegediek végigjárták azt az utat, amelyet az előző meccsen, azaz kiemelkedő teljesítmények mellett akadtak olyan vereségek, amelyeknél a hazai játékos több fát ütött, de a szettek számában a győri volt a jobb. Karsai Lászlót éppen az egykori klubtárs, Pete II. László verte meg ekképpen, Fehér Béla pedig mindössze két fával szenvedett vereséget. Kakuk Levente ellenben brillírozott, ahogy Kiss Norbert és Szél Tibor is hatszáz fa fölött teljesített.

Jegyzőkönyv

Végeredmény: Szegedi TE–Győr 6:2 (3640:3454). A párok: Kakuk L.–Rédling 1:0 (4:0, 654:612), Szél T.–Batki T. 1:0 (3,5:0,5, 615:592), Zapletán Zs.–Koller D. 1:0 (4:0, 586:554), Fehér B.–Gosztola 0:1 (1:3, 559:561), Karsai L.–Pete II. L. 0:1 (1:3, 605:588), Kiss N.–Németh G. (Szőke G.) 1:0 (4:0, 621:547). Ifjúságiak: Szegedi TE–Győr 4:0. Pontszerzők: Szabó N. 576, Ernyesi R. 577 fával.

DM 2014. 09. 19.

Egy szakasz vége

Véget ér egy szakasz a Szegedi TE életében: egymás után negyedik hazai bajnoki mérkőzését játssza a férfi tekecsapat szuperliga címvédője szombaton 14 órától a Győr ellen (ifik: 13 óra) az újszegedi teke- és bowlingcentrumban, amellyel befejeződik a bajnokság elejének vendégvárása.

A három siker után ezúttal is győzelem várható a megerősödött Győr ellen.
– Olyan még nem fordult elő velem, hogy négy meccs egymás után itthon lett volna. Hajlamosak vagyunk belekényelmesedni a helyzetbe, de éppen ez az, amit nem lehet hagyni. A pályánkat jól ismerjük, néha a változatosság is jó, de nem szabad, hogy ez gondot okozzon. A Győrt is le kell győznünk, ám az ellenfélből Batki és Pete stílusát szereti a pályánk. A fejünkben már ott van a világkupa, én már mennék, hogy szétszedjük az ellenfeleket, de addig még van két bajnoki, amelyen szükség van a  koncentrációra – nyilatkozta Zapletán Zsombor, a szegediek kétszeres csapatvilágbajnoka.

DM 2014. 09. 15.

Maradt a jó forma

A szuperliga harmadik fordulójában is nyert, ezúttal a Nyíregyháza ellen 6:2-re a Szegedi TE, amely őrzi remek formáját.

Háromból három – ilyen statisztikával áll a férfi tekecsapat szuperliga 2014–15-ös idényében a Szegedi TE. Azaz eddigi mindhárom hazai mérkőzését megnyerte a bajnoki címvédő csapat, de az kétségtelen, hogy a trióból az eddigi legnehezebb ellenfelet tudta le.
Az eredmény ugyan nem erről árulkodik, ám két párban is úgy nyertek a szívós nyírségiek, hogy a több fát a szegediek ütötték, ám a szetteket – és ez a lényeg a csapatpontoknál – a vendégek szerezték. Így például hiába dobott többet Zapletán Zsombor harminckét fával az ellenfelénél, ha három szoros szettben kikapott, miközben csak az utolsót hozta. Hasonlóan járt Szél Tibor is, bár az ő fölénye nem volt ekkora, csak tíz fa. A további játékosok közül Kiss Norbert megint sokszor ragadtatta tapsra a nézőket, ahogy Karsai László és Kakuk Levente is. Az ifjúsági együttes a felnőttekhez hasonlóan még hibátlan, azaz a tabella elején található.
A folytatásban még két bajnoki vár a szegediekre a koblachi világkupa előtt: először szombaton hazai pályán fogadják a Győrt, majd Kaposvárra utaznak.

Jegyzőkönyv

Szegedi TE–Nyíregyháza 6:2 (3756:3397). A párok: Kakuk L.–Kastura Zs. 1:0 (4:0, 631:533), Szél T.–Szlovenszki 0:1 (1:3, 601:591), Karsai L.–Finta Z. 1:0 (3:1, 641:602). Zapletán Zs.–Hacker D. 0:1 (1:3, 621:589), Fehér B.–Szegő L. 1:0 (4:0, 592:552), Kiss N.–Ráski J. 1:0 (4:0, 670:530). Ifjúságiak: Szegedi TE–Nyíregyháza 3:1 (1119:1007). A párok: Szabó N.–Varga II. I. 0:1 (0:4, 539:587), Erdész Á.–ifj. Ráski 1:0 (4:0, 580:420).

DM 2014. 09. 13.

Nyírségi ellenfél

Közeleg a tekecsapat-világkupa időpontja (szeptember 30.–október 4., helyszín: az ausztriai Koblach), éppen ezért minden napnak és minden meccsnek egyre nagyobb a jelentősége.

A Szegedi TE ennek szellemében készül már az idénykezdet óta, hiszen a csapat játékosai tudják, a szűk három hét múlva esedékes világversenyre kell igazán csúcsformába lendülniük. Addig még akad azért feladatuk a szegedieknek, rögtön szombaton 14 órától (ifik: 13 óra) a hazai csapat szuperligában a harmadik forduló következik. Az eddigi két hazai találkozón egyaránt 8:0-s sikert ünnepelhettek a Tisza-partiak (előbb a Pét, majd a Kazincbarcika ellen), és ezúttal is valami hasonlóra készülnek. Az ellenfél az a Nyíregyháza lesz, amely a bajnokságot két vereséggel kezdte: kikapott Répcelakon és Zalaegerszegen is – éppen a bajnoki dobogóra esélyes két együttes otthonában.
A szegediek keretében Fehér Béla felépült, és Karsai László is edzett már, miután tizenegy napja háztartási égési sérülést szenvedett. A találkozó 14 órától kezdődik az újszegedi teke- és bowlingcentrumban, előtte 13 órától az ifjúságiak játszanak. Érdekes, hogy a Szegedi TE ificsapata is két sikerrel kezdte a bajnokságot, mégpedig két 4:0-val.

DM 2014. 09. 08.

8:0 után újra 8:0

A férfi tekecsapat szuperliga második fordulójában a Szegedi TE a Kazincbarcikát fogadta, és ahogy az első játéknapon a Pét ellen, ezúttal is 8:0-ra hozta a kötelező hazai sikert.

A Kazincbarcika az új bajnokság rajtján nem sok jóra számíthatott, hiszen az első fordulóban a Zalaegerszeg, a másodikban pedig a címvédő Szeged ellen kellett pályára lépnie – már a szettpontoknak is örültek a borsodiak. Ebből az újszegedi teke- és bowlingcentrumban két és felet össze is gyűjtöttek, míg otthon a zalaiaktól két csapatpontot elvettek – számukra a két felkészülési meccs után most kezdődik majd a bajnokság érdemi szakasza.
A szegediek számára már rendesen elkezdődött a sorozat, ezt igazolja a két igen komolyan vett mérkőzés és azok végeredménye. A Tisza-partiak közül ezúttal Fehér Béla sarok-, Karsai László pedig égési sérülés miatt nem tudott pályára lépni. Így kapott lehetőséget Márton János, aki élt is vele, hiszen hozta a csapatpontot. Zapletán Zsombor esete pedig azért különleges, mert három szettet hozott, viszont kevesebb fát ütött, mégis övé lett a pont.

Jegyzőkönyv

Végeredmény, férfi tekecsapat szuperliga, 2. forduló, Szeged: Szegedi TE–Kazincbarcika 8:0 (3714:3397). A párok: Kakuk L.–Ander T. 1:0 (3,5:0,5, 645:589), Szél T.–Csinyi G. 1:0 (4:0, 608:549), Zapletán Zs.–Orosz I. 1:0 (3:1, 591:592), Ernyesi R.–Simkó Z. 1:0 (4:0, 619:547), Márton J.–Nagy A. 1:0 (3:1, 587:565), Kiss N.–Ragályi T. 1:0 (4:0, 668:552). Ifjúságiak: Szegedi TE–Kazincbarcika 4:0 (1132:931). A pontszerzők: Szabó N. 530, Erdész Á. 592 fával.

DM 2014. 09. 05.

Újra hazai pályán

A férfi tekecsapat szuperligában a 2014–2015-ös bajnokság második fordulója következik. A címvédő Szegedi TE holnap 14 órától (ifik: 13 óra) az újszegedi teke- és bowlingcentrumban lép pályára – sorrendben másodszor.

A Tisza-partiak az első fordulóban aratott 8:0-s győzelem után – amikor az újonc Pét volt az ellenfél – ezúttal a Kazincbarcikát fogadják. A borsodi vendégek az első játéknapon otthon szerepeltek éppen a szegediek egyik nagy riválisa, a Zalaegerszeg ellen, és 6:2-es vereséget szenvedtek. Sok jóra most sem számíthatnak, hiszen az első forduló csapatába, az egész játéknap legjobb hat játékosa közé négy szegedi is bekerült: Szél Tibor, Kakuk Levente, Karsai László és Ernyesi Róbert. A szegediek tehát jó formában vannak, és mivel a Pét ellen derékfájdalmak miatt pihenő Kiss Norbert is teljes értékű munkát végzett, így a legjobb kerettel várják a mérkőzést.

DM 2014. 09. 01.

Egy szettet engedtek

Megkezdődött a férfi tekecsapat szuperliga 2014–15-ös idénye. A címvédő Szegedi TE az első négy fordulóban hazai pályán szerepel, és az első találkozóját az újonc Pét ellen játszotta.

Az újszegedi teke- és bowlingcentrumban a hazaiakat rossz hír várta: a hatszoros világbajnok Kiss Norbert dereka ugyanis becsípődött, és ugyan vállalta volna a játékot, ám a szakvezetés úgy döntött, inkább pihenteti a kiválóságot.
Egyik legjobbjának kiesése ellenére sem okozott gondot a Szegedi TE-nek az újonc Pét legyőzése. A hazaiak közül mindenki megnyerte a csapatpontot, ráadásul a huszonnégyből mindössze egyetlen szettet engedtek a vendégeknek: öten 4:0-ra nyertek, míg Fehér Béla 3:1-re hozta a saját mérkőzését.
A folytatásban újabb három hazai szereplés vár majd a Szegedre, sorrendben a Kazincbarcika, a Nyíregyháza és a Győr ellen. Az első idegenbeli utazás szeptember végén vár a Tisza-partiakra, amikor a világkupa előtti hétvégén Kaposváron szerepelnek.

Jegyzőkönyv

Végeredmény, férfi tekecsapat szuperliga, 1. forduló: Szegedi TE–Pét 8:0 (3851:3305). A párok: Kakuk L.–Kiss G. 1:0 (660:561), Szél T.–Harangi L. 1:0 (663:559), Zapletán Zs.-Bíró L. 1:0 (616:559), Ernyesi R.–Bobay K. 1:0 (651:502), Karsai L.–Németh K. 1:0 (650:546), Fehér B.–Iváncza 1:0 (611:595). Ifjúságiak: Szegedi TE–Pét 4:0 (1094:1056), pontszerzők: Szabó N. 561, Erdész Á. 533 fával.

DM 2014. 08. 29.

Erősítés az ismétlésért

Az újonc Pét ellen szombaton 14 órakor az újszegedi teke- és bowlingcentrumban kezdi meg a férfi tekecsapat szuperliga 2014–15-ös idényét a bajnoki címvédő Szegedi TE, amely szeretné megismételni a tavalyi sikereit.

Egy nehezen felülmúlható idény után megpróbálkozik az előző szezon sikereinek megismétlésével a Szegedi TE – no de hát a világ jelenlegi legjobb tekecsapatánál ez a minimum elvárás. Persze nem akarunk nagy terhet tenni a játékosok vállára, de amelyik csapat megnyeri a hazai szuperligát, az Európa-kupát, a Bajnokok Ligáját, két elsőséget szerez a brnói egyéni világbajnokságon, attól más nem is várható el.
A klub versenyzői ennek szellemében kezdték el a felkészülést a nyár közepén, és hogy jól tették a dolgukat, azt a podbrezovai világranglista-viadal bizonyította. A csapat otthon győzte le a nagy rivális szlovák együttest, ráadásul úgy, hogy minden idők legjobb csapateredményét produkálta 3986 fával. Ezenkívül a négyes döntőbe két szegedi is bekerült, végül Kiss Norbert a második, Karsai László a negyedik helyen zárt.
– A tavalyi eredménysorozat szerintem nagyon nehezen ismételhető meg, mert ugyan jó csapatunk volt, és az idei talán még jobb lesz Ernyesi Róbert visszatérésével, de a szerencse is mellettünk volt. Elkerültek bennünket a sérülések, a betegségek, és mire az ellenfelek mellénk értek volna, elvéreztek. Ám azért magyarázkodni nem szeretnék, a sikerek önmagukért beszélnek. Reálisan nézve úgy vágunk neki a szezonnak, hogy megismételjük a teljesítményünket, de a nemzetközi mezőnyben rajtunk kívül négy-öt csapat, a szerb Belgrád, a horvát Zapresic, a német Zerbst, az osztrák St. Pölten és a szlovák Podbrezova is komoly rivális. A hatból pedig csak négy juthat be a világkupa elődöntőjébe… A hazai bajnokságban maximálisan mi vagyunk az esélyesek, de nem szabad félvállról venni sehol és senkit. A Zalaegerszeg kifejezetten jó játékosokból áll, veszélyes ellenfél lesz – nyilatkozta Karsai Ferenc, a Szegedi TE elnöke.
A Szegedi TE a péti és a kazincbarcikai csapat kérésére felcserélte a pályaválasztói jogot, így fordulhat elő, hogy az első négy fordulóban nem mozdul ki újszegedi otthonából. Az első ellenfél holnap 14 órától (ifik: 13) éppen az újonc Pét lesz.

DM 2014. 08. 22.

A 700 fa bűvöletében

Csapatban nyert, egyéniben két elődöntős helyet, ebből Kiss Norbert révén egy ezüstérmet hozott el a szlovákiai Podbrezován rendezett nemzetközi teke világranglista- versenyről a Szegedi TE.

Kiss Norbert: 721 fa. A Szegedi TE tekése élete eddigi legjobb egyéni eredményét nyújtotta a szlovákiai Podbrezován, ahol a csapat és az egyéni siker mellett egy különös ellenféllel is megküzdöttek a játékosok.
– A keret fele az egészségével küzd: Podbrezováról hazafelé Karsai Lászlón jöttek ki először a vírus jelei, aztán beleesett a keret nagy része. Meglehet, azok maradtak ki belőle, akik nem szeretik a gombát. Például én és Kakuk Levi, nekünk nincs is bajunk. Amúgy viszont pozitív élményeket adott az egész esemény. Végre láttam az elnök, Karsai Ferenc szemében azt a tüzet, amely olyankor mutatkozik, amikor valami nagy dolog készül. A nagy rivális Podbrezovát otthon megverni mindig hatalmas dicsőség, ráadásul a Szegedi TE történetének legjobb eredményét értük el. Naná, hogy belelkesedett az elnökünk… Életem legjobb produkcióját nyújtottam, és örülök, hogy nem csak egyszer sikerült már átlépnem a 700 fás álomhatárt – mondta Kiss Norbert.
A csapat tehát kiváló formában van, és így várja a jövő hétvégi hazai rajtot.
– Remélem, tartjuk ezt a formát, és a nézőknek érdemes lesz kijönniük az első négy fordulóban, amikor egyaránt itthon játszunk, mert nemcsak a győzelmet lehet majd ünnepelni, hanem a nemzetközi életben egyelőre még ritka, 700 fa feletti eredményt is meglátni. A csapatból heten már túl vagyunk ezen az élményen, én voltam az utolsó még az előző bajnokság hajrájában. Mi kell hozzá? Nagyfokú magabiztosság, a pálya ismerete, önbizalom, napi forma, meg persze szerencse – vélte Kiss.
A bajnokság nagy esélyese a Szegedi TE, főleg azért, mert Ernyesi Róbert visszatért.
– Mondhatjuk, hogy egyedül maradtunk mint a bajnoki címre esélyes csapat, de új pályája van a Győrnek, a Nyíregyházának, Egerben játszik a Kazincbarcika, a Kaposvár is felújította a saját otthonát, így érdekes helyzetekbe kerülhetünk. Várom már ezeket a meccseket, hogy kipróbáljam az új felületet. Hat helyen mi tartjuk a csapatpályacsúcsot, jó lenne az új helyeken is mindezt elérni – tette hozzá végül Kiss.

DM 2014. 08. 18.

Letették a névjegyet

A Szegedi TE férfi tekecsapata a szlovákiai Podbrezován letette a névjegyét. A hagyományos nemzetközi tornán ugyanis a selejtezők után hat játékos bekerült a legjobb tizenkettő közé, majd onnan a kétszer 120 dobás összesítése után ketten a tiszta lappal induló négyes döntőbe. Végül Kiss Norbert a második, Karsai László pedig a negyedik helyen zárta az egyéni versenyt.

Érdekesség, hogy a Szegedi TE a selejtezőben elért legjobb hat eredmény alapján megdöntötte saját csapatcsúcsát: az eddigi legjobb teljesítmény 3975 fa volt, ez immár 3986 fa. Ebben a produkcióban Kiss Norbert egyéni legjobbját dobta 721 fával.
Eredmények, Podbrezova (Szlovákia), nemzetközi verseny hét klub (Podbrezova A és B, Neumarkt – olasz, Selongey – francia, Szegedi TE, Makpetrol Szkopje – macedón, Zapresic – horvát) tekéseinek részvételével.
A Szegedi TE versenyzőinek eredményei, selejtező: 2. Kiss N. 721, 4. Karsai L. 666, 5. Ernyesi 664, 7. Zapletán 661, 8. Kakuk 659, 9. Fehér B. 654 (ők jutottak be a legjobb 12 közé). A szegediek további eredményei: Szél Tibor 615, Márton J. 600 fa.
A legjobb tizenkettő között: 2. Kiss N. 1399 (a második sorozatban: 678), 4. Karsai L. 1327 (661), 5. Ernyesi 1324 (658), 6. Kakuk L. 1319 (660), 7. Zapletán Zs. 1311 (650), 9. Fehér B. 1259 (605). Négyes döntő: 1. Ivan Cech (szlovák, Podbrezova) 691, 2. Kiss N. 676, 3. Zavarkó Vilmos (szerbiai, Podbrezova) 675, 4. Karsai L. 612 fával.

DM 2014. 08. 15.

Túra Szlovákiában

Javában készül a Szegedi TE férfi tekecsapata az augusztus 30-án kezdődő szuperliga nyitányára. A tízszeres bajnok, címvédő együttes két edzőmeccset már lejátszott a szerbiai Polet Zombor ellen, ezen a hétvégén pedig a hagyományos szlovákiai tornára, a Podbrezova-kupára utazik.

Az együttes ma érkezik meg Podbrezovára, majd a 8. nemzetközi viadalon szombaton további hat klub (a házigazda Sport Podbrezova A és B alakulata, a francia Selongey, az olasz Neumarkt, a macedón Makpetrol Szkopje és a horvát Zaprešic) játékosainak társaságában szerepel, vasárnap pedig a 16-os egyéni verseny következik, amelynek négy legjobb játékosa megint pályára lép az elsőségért.

DM 2014. 08. 11.

Nemzetközi dupla

Két edzőmérkőzést játszott a hétvégén a Szegedi TE tízszeres bajnok, Bajnokok Ligája-címvédő férfi tekecsapata – az egyiket Szerbiában, Becsén, a másikat pedig saját otthonában, az újszegedi teke- és bowlingcentrumban a Polet Zombor ellen.

A két találkozón mind a nyolc játékos eredményét számolták, így alakulhatott a két 9:1-es szegedi siker. A Tisza-parti alakulat a hétvégén megint útra kel, hiszen részt vesz a hagyományos szlovákiai nemzetközi csapat- és egyéni tornán, a Podbrezova- kupán.
A két felkészülési mérkőzés eredménye, 1. meccs (Becse): Polet Zombor (szerbiai)–Szegedi TE 1:9, a párok: Vekics–Szél T. 1:0 (2,5:1,5, 564:569), Kis Zs.–Ernyesi R. 0:1 (2:2, 597:615), Miscsevics–Kakuk L. 0:1 (0:4, 531:632), Bukva–Zapletán Zs. 0:1 (1:3, 552:578), Bakics–Karsai L. 0:1 (0:4, 507:596), Csavics–Kiss N. 0:1 (1:3, 565:594), Bata–Fehér B. 0:1 (0:4, 489:614), Sztojsics–Márton J. 0:1 (2:2, 567:572). 2. meccs (Szeged): Szegedi TE–Polet Zombor 9:1, a párok: Szél T.–Kis Zs. 1:0 (4:0, 622:570), Ernyesi R.–Vekics 1:0 (4:0, 675: 581), Karsai L.–Bukva 1:0 (4:0, 615:538), Kakuk L.–Peko 1:0 (4:0, 664:558), Szabó N.–Pavlics 0:1 (1:3, 525:557), Márton J.–Csavics 1:0 (2:2, 599:576), Zapletán Zs.–Sztojcsics 1:0 (4:0, 623:542), Kiss N.–Bato 1:0 (4.0, 643:515).

DM 2014. 07. 29.

Gyengébb év után tért vissza Szegedre Ernyesi Róbert
Szlovákia utáni sikeréhség

Egy év szlovákiai légióskodás után visszatért a Szegedi TE férfi tekecsapatához a vajdasági Ernyesi Róbert (20), aki hasonló sikerekre vágyik, mint amilyeneket korábban a Tisza-parti csapattal átélt.

Még mindig csak húszéves, ám már Bajnokok Ligáját és világkupát nyert, világbajnok, és megjárta a sportág „kirakatcsapatát”. Éppen ez az utóbbi kaland hozott olyan tapasztalatokat Ernyesi Róbert számára, amelyet Szegedre visszatérve hasznosíthat.
– Azért igazoltam a szlovákiai Podbrezovához, hogy kipróbáljam magam, de nem ezt vártam ettől az évtől. Egy kicsit többre és jobbra számítottam. Nem kaptam meg azt a figyelmet és törődést, amelyre szükségem volt, így nem igazán tudtam beilleszkedni a csapatba, és ezért egy kicsit gyengébb volt a szereplésem az elmúlt egy évben. A csapatösszetartás hiányzott, így a hangulat sem volt az igazi – mesélt Ernyesi.
Kirakatcsapat – írtuk a Podbrezováról. És ez igaz is: a helyi vasmű révén azt vehet meg a klub, akit akar, mégsem tud olyan sikereket elérni, mint a Szegedi TE. Zavarkó Vilmos, Ivan Cech, Jovan Csalics és Ernyesi – csupa klasszis alkotta a csapatot, a BL-ben mégsem jutott a négy közé.
– Hogy miért szerepelt jobban a Szeged? Mert a játékosok nem irigyek egymásra, a csapat produkciója nem egy vagy két játékoson múlik, hanem a keret 7-8 egyforma tekésből áll, akik bármikor legyőzhetnek bárkit. Kiváló a hangulat, az összetartás – mint egy kis családban. Szerintem nem vágnék bele újból a szlovák kalandba, de sokat tanultam ebből az évből. Nem az anyagi biztonságtól leszünk jobb játékosok, sokkal fontosabb a közeg, amelyben vagyunk, és az emberek körülöttünk. Ha jól érezzük magunkat, az eredmény is jön – vélte Ernyesi.
Szuperliga, Európa-kupa, Bajnokok Ligája – a Szegedi TE az elmúlt év májusa óta tartó veretlenségi szériája közepette ezeket a sorozatokat nyerte meg. Adott a kérdés: vajon megismételhető ez a produktum?
– A cél mindig az, hogy nyerjünk. A Szegednek tökéletes év van a háta mögött, nekem viszont egy gyengébb. Kiéheztem a sikerélményre, és mindent megteszek azért, hogy a csapatnak segítsek, amely ezzel meg tudja ismételni a tavalyi eredménysort – tette hozzá végül Ernyesi Róbert.

DM 2014. 07. 18.

Elkezdte a felkészülést a több mint egy éve veretlen Szegedi TE

A tizenegyedikre hajtanak

Csütörtökön megkezdte a felkészülést a Szeged TE férfi tekecsapata. A tízszeres magyar bajnok újból három fronton csatázik a 2014–2015-ös szezonban: a szuperligában, a Bajnokok Ligájában és a világkupa-sorozatban. Új fiú a Szlovákiából visszatérő Ernyesi Róbert.

– Szeretnek futni? – tettük fel az első kérdést Karsai Ferencnek, Szeged egyik legsikeresebb klubjának, a Szegedi TE férfi tekecsapata elnökének.
– Nincs mese, gyűrni kell. Ha szeretik, ha nem, a felkészülési időszakban ez is a programban szerepel. Kell a jó kondi, most alapozhatjuk meg az erőnket, így az edzéseken nemcsak ez, hanem a kondizás is szerepel a műsorban. Most ezt az időszakot éljük, és a játékosok is tudják, hogy ez a pár hét erről szól – válaszolt Karsai Ferenc.
A Szegedi TE 10. bajnoki címét gyűjtötte be az elmúlt szezonban. A csapat több mint egy éve veretlen. Sem hazai porondon, sem nemzetközi meccsen nem tudták legyőzni őket.
– Célunk nem is lehet más, mint a bajnoki cím megvédése. Erre minden esélyünk megvan, a keretünk még erősebb lesz, visszatér hozzánk a szlovák Podbrezovából Ernyesi Róbert, akit úgy gondolom, nem kell bemutatnom,  kiváló játékos, nagy erősségünk lehet. A Zalaegerszeg gyengült, nem is erősített. Azért abba a hibába nem szabad esnünk, hogy lebecsüljük őket. Ha ebben a szellemben játszunk majd minden meccsen, akkor meglehet a 11. bajnoki aranyérem. Október első hétvégéjén az ausztriai Koblachban rendezik meg a világkupát, a BL első fordulóját pedig december 6-án tartják. Ismét húzós idény előtt állunk – folytatta a beszélgetést a sportvezető.
Éveken keresztül hallottuk azt, hogy a szegedi együttesnek nemcsak az ellenfelekkel, hanem a rossz minőségű pályákkal is meg kellett küzdenie. Szerencsére ez már sokat változott, javult.
– Eddig a kaposvári pálya volt a legrosszabb, szerencsére ezt is felújították. Ami igazán örömteli, hogy az országban számos helyen épültek újak, így Győrben, Szentgotthárdon, Bábolnán is, ami a sportágnak nagyon jó. A szuperligában minden csapat olyan körülmények között játszik, ami most már ideális, így csak az ellenfelekre kell koncentrálnunk – fejezte be a mondandóját Karsai Ferenc.

DM 2014. 07. 12.

Csiszér előd sportorvos vasárnap lesz hetvenéves
Doki, akit mindenki ismer

Holnap ünnepli hetvenedik születésnapját az ismert és elismert orvos, dr. Csiszér Előd, aki a Szegeden sportorvosként eltöltött négy és fél évtized alatt rengeteg élménnyel, vidám történettel gazdagodott.

Húzódás, részleges szakadás, megfázás, torokgyulladás, egyre megy, nagyon sok egykori és jelenlegi sportoló fordul hozzá, ha problémája akad. És a vasárnap éppen hetvenéves dr. Csiszér Előd fogadja a beteget, majd útmutatót ad a gyógyulás felé.
Ezek után adódik a kérdés, van olyan sportoló, aki Szegeden, de akár Csongrád megyében is ne ismerné e nevet: Csiszér doki?
– Remélem, hogy nincs – nevetett a szakember. – A Szeged élsportjában eltöltött negyvenöt év alatt, ha nem is kezeltem mindenkit, a nevemet ismerhetik. Harminc évet osztályvezetőként dolgoztam a makói kórházban, az onnan kelet felé eső területről is jártak hozzánk. És talán még az országban is ismerhetnek, hiszen több sportágban eljutottam a válogatott mellé.
Kézi- és röplabda: két olyan sportág, amelyben dr. Csiszér jeleskedett.
– Mindig a tornasor végén álltam a termetem révén, így a nagyok miatt semmit sem láttam. Na, azért lettem sportorvos, hogy közelről láthassam a versenyeket. Kézilabdáztam a Bp. Spartacusban, Gödöllőn falusi szpartakiádot nyertem, majd Szegeden játszottam. Olyan iskolába jártam, ahol kevés volt a fiú, ezért középiskolásként röplabdáztam is. Kellett egy ember, aki viszi a szerelést, no meg cserefeladó volt a posztom… – mosolygott a sportorvos.
Az írás elején említett sérülések szinte mindennaposak, ám ha valaki négy és fél évtizedet tölt el sportorvosként, láthat furcsa és vicces dolgokat.
– Szerencsére különösen csúnya sérüléssel nem találkoztam – emlékezett vissza dr. Csiszér Előd. – Azért egy-kettő akadt: az NB II-es labdarúgócsapat játékosa, Dóra János egy sima labdaátvétel közben a vállára esett, ami után nagyon komoly, a traumatológiában ritka ficama volt. Érzéstelenítettük, és próbáltuk nyugtatni a fájdalomtól síró játékost, aztán jött a mentő, és altatásban helyére tették a vállát. Egyszer pedig egy kézilabdás herezacskója sérült meg. Ezen testrész zúzódása akár halállal is járhat, ha nem látják kellően el. Ilyenkor morfinkészítményt adunk, ám miután megkapta, láttuk, hogy kezdi elveszteni az eszméletét. Hopp, gondoltam, ő érzékeny a morfinra, ezért gyorsan beadtam az ellenszert, és végül sikerült stabilizálni az állapotát, de azt az érzést senkinek sem kívánom. Banális történet? Az autogén tréning elején kérdezte egy női sportoló, megsérülhet-e. Visszakérdeztem félig mosolyogva: a fekvés vagy az ülés közben? Mire jött az újabb kérdés: de ha nagyon ellazulok, utána nem sérülhetek meg? Az utolsó válaszom egyszerű volt: nem.
Csiszér doki rengeteg sportág mellett dolgozott, így rengeteg élményt szerzett. Jöjjön hét évtized hét sztorija.
– A birkózóknál kezdtem, ahol egyszer helyettesítettek, de szegény kolléga nem tudta, mi történik a szőnyegen, így amikor a szegedi birkózó hidalt, a feje lilult, kékült a leszorítástól, orvostársam beszaladt, és mentett. A női tekések nem ismerték a „sztrecsinget”, a lazítást, nem fordítottak időt arra, hogy az egyoldalas terhelésre odafigyeljenek: mindez számomra hihetetlen volt. A kézilabdásoknál Kővári Árpáddal találtuk ki, hogy terheléses vizsgálatokat végzünk egy speciális eszközzel. A fiúkat 3-400 wattal terheltük – nem csoda, ha többen sérültet jelentettek. A röplabdasikereket olyan szinten ünnepelték meg velünk, mint most a Pick EHF-kupa-győzelmét. Mindenkit feldobáltak a szurkolók, és igyekeztek nem elkapni, de túléltem. A dobóatléták orvosaként kerültem a főiskolára óraadónak, illetve a barcelonai olimpiára két paralimpikont készítettem fel. Örök és megható élmény volt… A Szalai Dzsínó vezette labdarúgóknál Forrai Zolival állandóan a szotyit rágtuk úgy, hogy kisebesedett a szám. És végül a férfi teke, amely a jelent tölti ki, és amelyben talán a legtöbb a munkám. Elértem, hogy a bemelegítés nem a kalács-, a szendvicsevést, a kólaivást jelenti, és rájöttek a fiúk, hogy nekik a különleges céllövés miatt igenis kell a koncentráció, ahhoz pedig az erőnlét – osztotta meg velünk élményeit Csiszér doki.

DM 2014. 07. 07.

Jólesik a pihenő a Szegedi TE tekésének, Zapletán Zsombornak
A németeké a világ

A Szegedi TE világbajnok tekésének, Zapletán Zsombornak (29) jólesik a hosszú nyári szünet, amelyben a labdarúgó-világbajnokságot is figyelemmel követi, sőt kedvencei, a németek már elődöntősök.

Hosszú pihenőjüket töltik a Szegedi TE tekései, akik az aranyszezon után a jövő héten kezdik el a felkészülést az újabb mozgalmas idényre.
– Nem baj, hogy ilyen terjedelmes a sportszabadság, mert sok és megterhelő volt az év – nyilatkozta a 29 éves, világbajnok Zapletán Zsombor. – A következő év is erről szól majd, így fontos, hogy friss és kipihent legyek. Egyszer már edzettem, és megnéztem, hogy esik a játék: nem volt rossz, de még kell ez a másfél hét szünet is a felkészülés rajtjáig.
Előbb volt Németország-, mint Bayern München-fan – a kettő pedig egy játékos miatt függ össze.
– Az 1994-es világbajnokságról vannak emlékeim, az 1996-os Eb-n pedig már a németeknek szurkoltam, első- sorban Klinsmann miatt – emlékezett vissza az elmúlt két évtizedre Zapletán. – A támadó aztán a Bayern München játékosa is volt, ezért nem lehetett kérdés, hogy a bajoroknak szurkolok majd. Viszont ez nem jelenti azt, hogy a vb-n az Egyesült Államokat irányító Klinsmann miatt netán az észak- amerikaiaknak is drukkoltam volna. Van eredeti Schweinsteiger- és Scholl-mezem, de csak bayernes. A németek elődöntőbe jutását vártam előzetesen, mert erre már lehet azt mondani, hogy elértek valamit. Jó lenne, ha a 2002-es világbajnoki fináléban elszenvedett 2–0-s vereségért visszavágnának a braziloknak az elődöntőben. A mostani eseményen is látszik, hiába akadnak meglepetések, a végére mindig nagy futballnem-zet jut el, és csak jó csapat nyerhet.

DM 2014. 06. 07.

Pihenőn az aranykezek

Ahol elindultak, mindenhol nyertek, nem csoda, hogy jó hangulatban zárták a 2013–14-es versenyszezont a Szegedi TE férfi tekései.

Az elmúlt egy évben sorrendben a csapat Európa-kupát, a Bajnokok Ligáját, a hazai szuperligát, majd egyéniben Kiss Norbert – párja Tímár Kormányos Edina – és Kakuk Levente révén két világbajnoki, Karsai László és Zapletán Zsombor révén pedig összesen három országos bajnoki címet nyerő klub ráadásul csapatszinten bő egy éve, harminckét mérkőzés óta veretlen.
A záróünnep éppen ezért oldott és vidám volt, amelyen szerepet kapott a karaoke is, sőt az idény utolsó csapatteljesítményeként elkészült egy olyan torta a játékosok kezemunkája nyomán, amely a szegedi létesítményt mintázta.
Karsai Ferenc, a klub elnöke elmondta, régóta a pályán van, de nem tud olyan klubot az egész világon, amely egy szezonban ennyi sikert aratott volna. A Szegedi TE csapatszinten már produkált egy hasonló évet: 2006-ban szintén minden klubtornát megnyert, ám a további egyéni eredmények nem voltak ilyen markánsak.
Az együttes július közepéig heti egyszer edz, majd akkor elkezdi a felkészülést az újabb szezonra. A számolás pedig 32-ről indul.

DM 2014. 06. 02.

Három egyéni arany

A Ferencváros népligeti létesítménye adott otthont a hétvégén a férfi tekézők egyéni országos bajnokságának.

A Szegedi TE játékosai ott folytatták, ahol a csapatversenyeken és a brnói világbajnokságon abbahagyták: összesen hat érmet nyertek, ebből három aranyat.
A budapesti eseményen első lett Karsai László (két számban, a klasszikus egyéniben és az összetettben is) és Zapletán Zsombor (sprint), utóbbi a klasszikus egyéniben a harmadik, összetettben pedig a második helyet szerezte meg, míg Kiss Norbert sprintben szerzett egy bronzérmet azok után, hogy az elődöntőben éppen Zapletántól kapott ki.
Az országos bajnokságon a 32 legjobb hazai versenyző küzdött a három kategória érmeiért.

Sprinteredmények, a 16 közé jutásért:
Zapletán Zs.–Biczó M. (Kőszeg) 2:0
Kiss N.–Tóth Z. (FTC) 1:1, 20:18
Karsai L.–Gosztola G. (Győr) 2:0

A 8 közé jutásért:
Zapletán Zs.–Rimóczi Z. (Cegléd) 2:0
Kiss N.–Botházy P. (Zalaegerszeg) 1:1, 23:19
Batki T. (FTC)–Karsai L. 1:1, 23:20

A négy közé jutásért:
Zapletán Zs.–Nemes A. (Zalagerszeg) 2:0
Kiss N.–Farkas S. (Zalaegerszeg) 2:0

Elődöntő:
Zapletán Zs.–Kiss N. 2:0

Döntő:
Zapletán Zs.–Batki 1:1, 25:18

DM 2014. 05. 29.

Levente, az arany sas

Ötödik világbajnoki címét nyerte meg a csehországi Brnóban a Szegedi TE játékosa, Kakuk Levente – az összes szakág közül a legnehezebben, a klasszikus egyéniben. A magyar teke arany sasja mesél a sírásról, a második világháborúról, a hajfestésről.

– Hányszor lehet megsiratni egy világbajnoki aranyérmet?
– Még mindig úgy vagyok ezzel, mint a legelsővel, amelyet Kovács Gáborral párosban nyertem meg. Tudom, hogy én győztem, de még nem tudasult bennem, hogy valóban én nyertem. Az első vb-arany után eltelt bő két hét, több összefoglalót, fényképet néztem vissza, és közben kérdezgettem: ez én vagyok, tényleg én nyertem? A kérdésre válaszolva: akár többször is.
– Kire gondolt, amikor véget ért a döntő?
– A kedvesem, Niki a legnagyobb szurkolóm, őt kerestem a lelátón, de aztán rájöttem, hogy nincs is Brnóban. Ezért sírtam Karsai Ferenc klubelnök nyakában.
– A döntő utáni mezcsere a szintén magyar Kiss Tamással, aki a kombinációt nyerte meg, hirtelen ötlet volt?
– Előre megvolt beszélve: bármi lesz, cserélünk. Olyan még nem volt, hogy egy nemzetből két játékos játssza a döntőt. Azt is megbeszéltük, hogy ő jobbal dobja, én pedig ballal gurítom el az utolsó golyót, de elcsúsztam előtte, így arra koncentráltam, hogy ez ne történjen meg megint. Ő bezzeg a rosszabbik kezével, jobbal dobott, betartva a megbeszélteket.
– Nem hiányzott a világeseményeken megszokott, tarkabarka haj? Furcsa volt – nélküle.
– Most direkt nem festtettem be, pedig biztos jobban megismernének az utcán. Tizenkét éve színeztetem az ilyen események előtt, ezért azt újítottam és az tartottam menőnek, hogy nem volt színes.
– Lassan több aranyérme lesz, mind haditechnikai magazinja…
– A nagyapám sokat mesélt a második világháborúról, én pedig 9 éves korom óta gyűjtöm az olyan kiadványokat, mint az Arany Sas, amelyből megvan 1989 óta az összes, vagy a Haditechnika, a Regiment. Be vannak dobozolva Szegeden, nem áznak, nem vizesednek. Emellett a könyvek is érdekelnek a 300-tól a 10 ezer forintosig.
– Felfogta, hogy honnan indult és most hol tart?
– Ezen nem gondolkodtam még el. Tudom, hogy honnan jövök, nem is szégyellem, hogy nem Szegedről származom, hanem egy kis faluból, Bélapátfalváról, ahol a bátyámtól tanultam a sportág alapjait. Amíg általános iskolás voltam, pingpongoztam, kosaraztam, futbaloztam, és lehet, hogy ismertebb, elismertebb lennék, de nem bántam meg a kikötést a tekénél. Ötszörös világbajnok vagyok, csapatban sokszoros bajnok, elértem már mindent, és talán most már az elismertséggel sem lesz baj.
– Van még motiváció?
– Megvédeni a címeket! Ez a leghöbb vágya minden sportolónak, aki első lett. Amiben még szeretnék világbajnoki címet szerezni, az nekem nem megy: ez a sprint. A hétvégén országos bajnokság lesz, ám azon nem valószínű, hogy indulok éppen az említett elcsúszás miatt. Nem hajlik a lábam, olyan, mintha be lenne gipszelne.

DM 2014. 05. 26.

Szegedi vb-elsők

Magyar döntőt, végül szegedi aranyérmet hozott a csehországi Brnóban rendezett 5. egyéni teke-világbajnokság férfi klasszikus egyéni száma.

A fináléba hatvannégy induló közül a Szegedi TE játékosa, Kakuk Levente, valamint az olasz Neumarkt légiósa, Kiss Tamás jutott be – előbbi néhány napja ezen a versenyen 734 fás új világrekordot dobott, és Brnóban kombinációban világbajnok lett. Ám a döntőben nem tudta megállítani Kakukot – korábban két szlovén, egy szerb és egy osztrák ellenfelet búcsúztatott –, aki így immár ötszörös világbajnok.
Kiss Norbert a tandemmix számban végzett az élen a Rákoshegy szegedi tekése, Tímár Kormányos Edina társaként – szlovák, osztrák, szerb és két román riválist győztek le – , így neki hatra szaporodott a vb-címei száma.
A magyar csapat a négy számban három aranyérmet szerzett, emellett még jutott a mieinknek három ezüstérem is, így pedig a válogatott megnyerte a nemzetek közötti pontversenyt.

DM 2014. 05. 21.

Tovább, szegediek!

A csehországi Brno ad otthont az 5. egyéni teke-világbajnokságnak.

A Szegedi TE-ből négy játékos vesz részt az eseményen, és mindannyian túl vannak a klasszikus (120 dobásos) egyéni selejtezőjén. Közülük Kakuk Levente, Zapletán Zsombor és Kiss Norbert is bejutott a 32 közé, ahol már páros csaták (1.–32., 2.–31., 3.–30. és így tovább) lesznek a nyolcadöntőbe kerülésért csütörtökön. Egyedül Karsai László búcsúzott ettől a szakágtól.
A vb ma a tandemmix- és a sprintküzdelmek következnek, amelyekben egyaránt győztest hirdetnek.

DM 2014. 05. 19.

Négy szegedi Brnóban

Tegnap reggel útra kelt a Szegedi TE négy játékosa a csehországi Brnóba, ahol ma kezdődik és szombaton fejeződik be a tekézők 5. egyéni világbajnoksága.

Karsai László, Kakuk Levente, Kiss Norbert és Zapletán Zsombor előbb Budapestre utazott, majd ott csatlakoztak a válogatott további tagjaihoz, és úgy indultak tovább Csehország.
A világbajnokságon ma már Karsai és Kakuk is pályára lép, illetve a harmadik magyar az olasz Bolzano légiósa, Kiss Tamás lesz. Kedden a további három magyar, Kiss, Zapletán és a zalaegerszegi Nemes Attila következik.
A brnói eseményen négy kategóriában hirdetnek elsőt: a klasszikus, 120 dobásos egyéni alapján sorolják be a 64 indulót, akik ebben a szakágban egyenes kieséses rendszerben jutnak el a végső győzelemig. Emellett tandem-mixben (egy férfi, egy nő, kétszer 30 dobás és ha kell, döntetlennél szétlövés), sprintben (kétszer 20 dobás és ha kell, döntetlennél szétlövés), valamint egyéni összetettben (minden érintett szakágban a legjobb eredmények összegződnek) hirdetnek elsőt szombatig.

DM 2014. 05. 12.

Tényleg a legjobbak

Százszázalékos mérleggel, mind a huszonhat bajnokit, utoljára hazai pályán a rájátszás hatodik fordulójában a Zalaegerszeg elleni „örökrangadót” is megnyerve szerezte meg tizedik csapatbajnoki címét a Szegedi TE férfi együttese, amely méltó ünnep közepette vehette át az aranyérmeket.

Ki a legjobb? Szeged!
Az idézett felirattal, illetve a straubingi BL-győztes csapatképpel ellátott póló feszült szombaton az újszegedi teke- és bowlingcentrumot megtöltő közönség nagyjából negyedén több színben is. A Szegedi TE ezzel a gesztussal is ünnepelte, hogy a 2000-től eltelt tizennégy évből tízben, tizedszer éppen ebben a szezonban csapatbajnok lett a férfi teke szuperligában.
Persze az ünnepnap nemcsak a pólókról szólt, inkább azok kiosztásával kezdődött, majd egy remek meccsel folytatódott, és fitneszbemutatóval, illetve a díjátadót feldobó olimpikonok részvételével fejeződött be.
Menjünk sorban! Miután a pólók felkerültek a gazdáikra, jöhetett a Szegedi TE és a Zalaegerszeg mérkőzése, amely bárhol, bármilyen szinten és tétért nagy mérkőzés. Habár a lényeges kérdések korábban eldőltek, hiszen a rájátszás  6. fordulója előtt a Szeged már hetekkel ezelőtt megnyerte a tizedik bajnoki címét, míg a zalaiak a második helyen végeztek, a presztízs révén hatalmas csata ígérkezett – főleg a hazaiak győzelmi sorozata miatt.
– Vigyázz, jön érted az űrhajó! – mondta a Szolnok szegedi játékosa, Nagy János Kiss Norbertnek. A Nagy által ufónak titulált  hazai játékos megint rászolgált a földöntúli jelzőre, hiszen 710 fát dobott. Az első sor után 2:0-ra vezetett a Szeged, majd a második körben egyenlített a Zalaegerszeg, már-már veszélyben volt a sorrendben 32. szezonbeli győzelem. Ám a  végén a csapatkapitány, Karsai László behúzta a harmadik csapatpontot, az összfa pedig a Szegednek kedvezett – százszázalékos mérleggel lett bajnok története során tizedszer a Szegedi TE, amely minden sorozatot figyelmbe véve 32 sikerrel megvívott meccsel a háta mögött várhatja az őszt.
Az ünneplés csak ezután indult: a Phoenix Fitness Szeged fit-kid versenyzői, B. Tóth Lili és Czavalinga Dóra tanítványai a ritmus és a tánc révén alaposan feldobták a hangulatot, amelyet csak fokozott Kozma József önkormányzati  képviselő  beszéde, illetve a díjátadó. Furcsa szerepet kapott két olimpikon is: Nagy Péter súlyemelő és Vajda Attila kenus általában átveszi a kupát vagy az érmet, ezúttal azonban ők adták át a zalaiaknak és a szegedieknek az elismeréseket.
A Szeged a szezonban mindent megnyert: a BL-t, a nemzetközi kupák közül az Európa-kupát és a hazai bajnokságot – erre legutóbb 2006-ban volt példa. Most tényleg ők voltak a legjobbak.

DM 2014. 05. 09.

Díjátadó és ünnep

Igazi ünneppé varázsolja az utolsó idei bajnoki mérkőzését a Szegedi TE férfi tekecsapat, amely szombaton a Zalaegerszeg ellen (kezdés: 14 óra) olimpikonok segítségével veheti át a tizedik bajnoki címért járó kupát és érmeket.

Bemutató a Phoenix Fitness Szeged fiataljainak, B. Tóth Lili tanítványainak részvételével, díjátadó az olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok kenus, Vajda Attila és az olimpiai 11., Universiade-győztes, Európa-bajnoki 3. súlyemelő, Nagy Péter segítségével – igazi gálaműsort szerveztek a Szegedi TE tekecsapatának vezetői, hogy emlékezetessé tegyék a tizedik bajnoki címet, illetve annak hivatalos érem- és kupaátadását.
Nemcsak a záróesemény, hanem maga a mérkőzés is sok érdekességet tartogat annak ellenére, hogy már hetekkel ezelőtt eldőlt, a Szegedi TE megnyeri a történelmi aranyérmét, a Zalaegerszeg pedig második lesz a 2013–14-es bajnokságban. Ám a két csapat szombaton 14 órakor az újszegedi teke- és bowlingcentrumban kezdődő összecsapása a rájátszás 6. fordulójában a presztízs miatt mégsem lehet érdektelen. Ráadásul a csehországi Brnóban május 18. és 24. között rendezendő 5. egyéni világbajnokságon várhatóan mindkét együttesből lesz induló.
A bajnokság eddigi három meccsét egyaránt a Szeged nyerte sorrendben 7,5:0,5-re, 7:1-re és 5:3-ra, ám a riválisok összecsapása sosem előre lefutott. Izgalom, ünnep, gála – a szurkolók mindezt ingyen élvezhetik majd.

DM 2014. 04. 29.

Szegedi TE: sérülés és durrdefekt

A férfi tekecsapat szuperliga felsőházi rájátszásában az 1–4. helyért a Szegedi TE Zalaegerszegen szerepelt, és az alapszakasz után megint nyert, ezúttal 5:3-ra.

A Szegedi TE férfi tekecsapat minden elemmel megküzd – többnyire sikerrel. Kezdődött az egész hétvégi kálvária azzal, hogy a csapat egyik játékosa, Fehér Béla vádliszakadás miatt több hétre kidőlt – ez már csak azért is kellemetlen, mert egyrészt nem állhat a csapat rendelkezésére, másrészt várhatóan nem vehet részt a keleti régió bajnokságán, amely az országos döntőbe jutásért zajlik, harmadrészt pedig így csökkent az esélye bekerülni a jövő évi csapat-vb-re a magyar válogatottba. Aztán a zalaegerszegi bajnokira tartván az egyik autó, amelyet az ificsapat játékosa, Sajermann Gergő vezetett, durrdefektet kapott az M0-son, így a szegediek ezen csoportja jókora késéssel érkezett meg Zalaegerszegre, és természetesen a meccs is  később kezdődött el.
A folytatás már sokkal szebb volt, hiszen a bajnokság során immár másodszor tudott nyerni a Szegedi TE az előző sorozat győztesének otthonában. A hatsávos zalai létesítményben az első sor, három pár után a hazaiak vezettek, ám a második vendégtrió megfordította az eredményt, és a 14 fás „félidei” hátrány után végül 36 fával nyert a látogató.
És a happy end: ezzel a sikerrel a szegediek minden, hazai és nemzetközi kiírást összevetve harmincegy győz-
tes meccsnél tartanak zsinórban – várjuk a folytatást a jövő szombati, szegedi ünnepi bajnokavatón, amelyen több meglepetésvendég, valamint program színesíti a tizedik bajnoki aranyérem hivatalos átadását.
A felsőház állása a rájátszás 5. fordulója után: 1. Szegedi TE 46, 2. Zalaegerszeg 37, 3. Répcelak 29, 4. FTC 25 ponttal.

DM 2014. 04. 14.

Mennyi? Harminc!

Sorban nyeri a trófeákat és dönti meg a rekordokat a Szegedi TE férfi tekecsapata.

Két héttel ezelőtt két sorozatban is első helyen végzett a csapat – előbb a Bajnokok Ligájában, majd a hazai bajnokságban –, és immár elérte a harmincat is az egymás után aratott győzelmek száma.
A férfi szuperliga felsőházi rájátszásának negyedik fordulójában a Répcelak látogatott az újszegedi teke- és bowlingcemtrumba. A vendégek az előző, hazai mérkőzésükön már kifejezték tiszteletüket a szegediek előtt a BL-siker miatt, hiszen ajándékcsomagot adtak a vendégeknek, most pedig azzal tettek sokat az ünnepért, hogy a párharcok zömében nagy csatára késztették az immár tízszeres bajnokot.
A Szegedi TE ezzel együtt is 7:1-re nyert, és sorrendben a harmincadik sikerét aratta – mindez tavaly május óta a három sorozatban összesen. Az idényből még két bajnoki van hátra, jövő hétvégén Zalaegerszegen az első, majd május 10-én a zalaiak ellen Szegeden.

DM 2014. 04. 11.

Itthon a bajnokok

Már három fordulóval a sorozat vége előtt eldőlt, hogy a Szegedi TE megnyeri a 2013–14-es férfi tekecsapat Szuperligát.

Az eredmények alakulása révén ugyanis az éllovas hét pont előnnyel vezet a második és címvédő Zalaegerszeg előtt, ezt pedig már nem lehet behozni.
A Tisza-partiak a felsőházi rájátszás negyedik fordulójában szombat 14 órakor az előző héten idegenben is 7:1-re legyőzött Répcelakot fogadják, azaz a bajnokcsapat először lép pályára az újszegedi teke- és bowlingcentrumban a tizedik elsőség megszerzése óta. A hazai alakulat az igazi ünnepet nem erre a meccse tartogatják, hanem a május 10-i, Zalaegerszeg elleni hazai zárómeccsre.
Maradt azért még cél a szegediek előtt, hiszen minden sorozatot – nemzetközit és hazait is – figyelembe véve tavaly május óta egymás után 29 győztes mérkőzésénél jár a csapat. Ha a következő három bajnokit is megnyeri az együttes, ez a széria kitolható 32-re, sőt a következő bajnokságban még tovább növelhető.
Rájátszás az 1–4. helyért, állás a 3. forduló után: 1. Szegedi TE 42, 2. Zalaegerszeg 35, 3. Répcelak 27, 4. FTC 25 ponttal.

DM 2014. 03. 21.

Közel a tizedikhez

A férfi tekecsapat szuperliga felsőházi rájátszásában már a második mérkőzését is lejátssza az éllovas, hibátlan Szegedi TE.

A jövő hétvégi, straubingi Bajnokok Ligája négyes döntője miatt előrehozott fordulókban előbb legyőzte az FTC-t idegenben, majd holnap 14 órától megint a Fradi következik – ezúttal már otthon, az újszegedi teke- és bowlingcentrumban.
Ha a szegediek nyernek, eközben pedig a harmadik Répcelak legyőzi a második Zalaegerszeget, a Tisza-partiak ünnepelhetnek: négy fordulóval a vége előtt behozhatatlan előnyük lesz, így megszerezhetik a tizedik csapatbajnoki aranyérmüket. Ha netán nem így alakul, azaz a zalaiak is győznek, akkor április 5-én Répcelakon lehet meg a szükséges győzelem az elsőséghez.

DM 2014. 03. 14.

Siker a Fradi otthonában

Győzelemmel kezdte a legjobb négy rájátszását a férfi tekecsapat Szuperligában, így már csak két győzelemre van a tizedik bajnoki aranyérmétől a Szegedi TE.

A vendégek rendkívül nehéz, egyben fontos mérkőzést nyertek meg az alapszakasz negyedikjének otthonában. Az első sorban – hatsávos a pálya, így a megszokott háromszor két pár helyett kétszer három duó küzdhet a Fradi otthonában – Zapletán Zsombor, a másodikban pedig Fehér Béla vesztette el a csapatpontot, ám a többiek hozták a meccsüket, így a szegediek megszerezték a bajnoki címhez vezető út újabb, a rájátszás első sikerét.
Folytatás jövő szombaton a Fradi ellen – ezúttal már hazai pályán, az újszegedi teke- és bowlingcentrumban.

DM 2014. 03. 07.

3, 5 vagy 7 pont?

Szinte behozhatatlan előnyt szerezhet az éllovas Szegedi TE a férfi tekecsapat szuperliga alapszakaszában, ha a rájátszás előtti utolsó fordulóban legyőzi a nagy rivális Zalaegerszeget – szombaton 14 órától Újszegeden.

A férfi tekecsapat szuperliga alapszakaszából már csak egyetlen forduló van hátra. Az éllovas Szegedi TE szombaton 14 órától az újszegedi teke- és bowlingcentrumban a második Zalaegerszeget fogadja. A Tisza-partiak jelenleg öt ponttal többet gyűjtöttek a zalaiaknál – 17 meccsből 17-et megnyertek. Ha a kiváló sorozat a 18. fordulóban is folytatódik, azaz a Szegedi TE nyer, immár hét pont előnye lesz a Zalaegerszeggel szemben. Ebben az esetben pedig könnyen kiszámítható, hogy a rájátszás hat mérkőzéséből (kettő a negyedik Fradi, kettő a harmadik Répcelak és kettő a második Zalaegerszeg ellen), a megszerezhető tizenkét pontból elég lesz ötöt begyűjteni a jubilemi, tizedik bajnoki címhez.
– Kedden és tegnap is edzettem, nem éreztem fájdalmat, így bízom abban, hogy pályára léphetek a rangadón – nyilatkozta az elmúlt két bajnokit térdsérülés miatt kihagyó Kakuk Levente. – Nem foglalkozunk azzal, mi lehet majd a Zalaegerszeg elleni meccs után. A lényeg, hogy nyerjünk, aztán majd ráérünk foglalkozni a további sorsunkkal, így akár a bajnokság további alakulásával.
A fent említett mellett ne feledkezzünk el még két verzióról, hiába nem is gondolnak rá a szegediek: döntetlen esetén megmarad az öt pontnyi különbség, míg ha netán a Zalaegerszeg nyerne, háromra csökkenne a szegedi előny.

DM 2014. 02. 07.

Rangadónak tűnik

Az első és a negyedik játszik egymással a férfi tekecsapat szuperliga 15. fordulójában, azaz rangadónak nézünk elébe a hétvégén. Az éllovas Szegedi TE szombaton 14 órától látja vendégül az újszegedi teke- és bowlingcentrumban a dobogóra pályázó Ferencvárost – ebből akár egy remek meccs is kikerekedhet.

A két csapat játékosai a január közepi szegedi nemzetközi versenyen főszereplők voltak, hiszen a selejtezőből hét hazai és három ferencvárosi került a legjobb tizenhat közé – a ferencvárosi Budai Ádám sokáig vezette is a selejtezőt.
A realitás magabiztos hazai győzelmet ígér, amelyet az idei szezon újszegedi statisztikája is alaposan alátámaszt: a kilencszeres bajnok az idény eddigi hat hazai találkozóján mindössze két szettet engedett át az ellenfeleknek (a BKV Előrét és a Répcelakot verte 7:1-re), míg az Ajka, a Kaposvár, a Szolnok és a Győr is 8:0-s vereséggel távozott. Ráadásul az októberi budapesti mérkőzésen is a Szeged nyert 8:0-ra.
Az biztos, hogy a házigazda sima meccset szeretne, amelyhez azonban lesz egy-két szava a fővárosi zöld-fehéreknek. Talán ezért bízhatunk abban, hogy egy jó mérkőzést játszik a két csapat.

DM 2014. 02. 03.

Szegedi TE: otthon, édes otthon

A férfi tekecsapat szuperliga 14. fordulójában az éllovas Szegedi TE Szolnokon 7:1-re nyert. A meccs érdekessége volt, hogy mindkét oldalon több olyan játékos is szerepelt, aki egykor az ellenfélnél játszott.

Ilyen szegedi részről Fehér Béla, aki Szolnokon él és dolgozik, ám immár másfél éve a Szegedet erősíti. Ezúttal a legjobb vendégjátékos volt 612 fával – könnyű volt neki, hiszen otthon játszhatott. A hazaiaknál Iványi László, míg a szegedieknél Márton János és Veres Zsolt volt az előző idényben éppen a másik csapatba igazolva, közülük a szegedi duó örülhetett a meccs végén.
No meg a hazai Bíró Ervin, aki nem kisebb skalpot szerzett meg, mint az ötszörös világbajnok Kiss Norbertét. A vendégek klasszisa az eddigi tizenhárom fordulóban – az elsőben még pihent – nem talált legyőzőre, sőt szettet is mindössze négyet vesztett el a tizenkét fellépéséből, most azonban rögtön hármat is, amely Bíró sikerét jelentette. Ez sem veszélyeztette azonban a szegediek magabiztos győzelmét.

Jegyzőkönyv

Férfi tekecsapat szuperliga, 14. forduló, Szolnok: Szolnok–Szegedi TE 1:7 (3269:3502). A párok: Hajdú Z.–Fehér B. 0:1 (0:4, 520:612), Miklós J.–Zapletán Zs. 0:1 (1,5:2,5, 542:585), Nagy J.–Karsai L. 0:1 (1:3, 530:607), Molnár L.–Veres Zs. 0:1 (1:3, 550:542), Iványi L.–Márton J. 0:1 (1:3, 515:553), Bíró E.–Kiss N. 1:0 (3:1, 612:603). Ifjúságiak: Szolnok–Szegedi TE 3:1, a szegedi pontszerző: Baranyai M. 533 fával.

DM 2014. 02. 01.

Folytatás Szolnokon

A férfi tekecsapat szuperliga másfél hónap szünet után a 14. fordulóval folytatódik, amelyben az éllovas Szegedi TE szombaton 11 órától (ifik: 10 óra) Szolnokon lép pályára.

A szegediek ebben az esztendőben már túl vannak két sikeres szereplésen: először a nemzetközi BB Mentor-kupán teljesítettek kiválóan a klub játékosai, hiszen a selejtezőből a legjobb tizenhat közé heten jutottak be, majd az elődöntőben hárman szerepeltek, és végül a két szegedi döntőjét Kiss Norbert nyerte meg Karsai László ellen. A következő fellépés az osztrák St. Pölten elleni, szintén hazai Bajnokok Ligája-mérkőzés volt, amelyet 7:1-re nyertek Kakukék, így nyugodtan várhatják a február 15-én esedékes ausztriai visszavágót.
A mai, szolnoki mérkőzés ebben a tekintetben remek felkészülést jelenthet, amelynek egyértelmű esélyese a vendég szegedi alakulat.

DM 2014. 01. 27.

Magabiztos előny

A férfi tekecsapat Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén a címvédő Szegedi TE az újszegedi teke- és bowlingcentrumban az osztrák Sankt Pöltent fogadta, és magabiztos előnyt szerzett a három hét múlva visszavágóra.

Zapletán Zsombor ült az öltözőben, és csak meredt maga elé. Pedig győzelemmel zárta a saját kis csatáját a férfi tekecsapat Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén. A Szegedi TE világbajnoka azonban tudta nagyon jól, bizony a szerencse és az ellenfél, az osztrák Sankt Pölten játékosa, Jan Kotyza rossz hajrája is kellett ahhoz, hogy végül három fával megverje riválisát, és ezzel fontos lépést tegyen csapata magabiztos sikeréért.

– Szeretnék én örülni, de nem tudok. Még nem, ám később biztos képes leszek – mondta Zapletán.

Ez a kis szösszenet is elárulta, a címvédő Szegedi TE hiába nyerte meg 7:1-re az első mérkőzést, a találkozó sokkal kiélezett volt annál, mint amit az eredmény mutat. A meccs elején ugyan hangosabbak voltak az osztrák szurkolók, ám ahogy alakult a meccs, végül a hazai drukkerek felülmúlták őket. És ezt a támogatást értékelte és díjazta is a Szeged, amely már azzal nagyot húzott, hogy az általában a meccs végén pályára lépő Kiss Norbert rögtön az első sorban Kakuk Leventével párban megadhatta az alaphangot. A következő négy duó összecsapása már kiegyensúlyozottabb csatákat hozott, ám az elején megszerzett százfás előny egy híján megmaradt. Érdekesség, hogy ugyan az osztrák csapattal már többször is találkozott a Szegedi TE, ám a Sankt Pölten először járt a Tisza-parti városban. Az biztos, hogy ezt a túrát megemlegetik majd.
A visszavágót február 15-én rendezik az ausztriai Sankt Pöltenben, ahol a 7:1-es előny tudatában a címvédő nyugodtan játszhat.

A végeredmény:
Szegedi TE–St. Pölten (osztrák) 7:1 (3833:3734)
A párok:
Kakuk L.-T. Löscher 1:0 (2:2, 656:631)
Kiss N.-P. Fritz 1:0 (4:0, 665:583).
Fehér B.-P. Vsetecka 1:0 (2:2, 619:602)
Zapletán Zs.-J. Kotyza 1:0 (2:2, 621:618)
Karsai L.-M. Eder 1:0 (3:1, 646:628)
Szél T.-L. Huber 0:1 (2:2, 626:672)

További BL-eredmények
A férfi tekecsapat Bajnokok Ligája negyeddöntőinek első mérkőzésein a következő eredmények születtek: Sport Podbrezova (szlovák)–KK Zadar (horvát) 6:2 (a hazai Ivan Cech 719, Zavarkó Vilmos 698, a horvát Matko Bulka 701 fát ütött), Rot-Weiss Zerbst (német)–Zalaegerszeg 8:0, KK Zapresic (horvát)–KK Beograd (szerb) 7:1 (a horvát csapat játékosa, Damir Fuckar 712 fát ütött).
A visszavágókat egyaránt február 15-én rendezik.

DM 2014. 01. 25.

Straubingba tartanak

A férfi tekecsapat Bajnokok Ligájában a negyeddöntők első mérkőzéseit rendezik. A Szegedi TE szombaton 13 órától az újszegedi teke- és bowlingcentrumban az osztrák Sankt Pölten gárdáját fogadja.

Az osztrák város, Sankt Pölten sokunknak ismerős. Aki például Ötztal felé veszi a (sí)irányt, vagy esetleg gyakran jár Németországba, az rendre elhalad mellette az A1-es autópályán. Azt sem felejthetjük el, hogy a kiváló magyar labdarúgó, Détári Lajos 1996 és 1998 között a St. Pölten színeiben futballozott az osztrák Bundesligában.
A Szegedi TE tekései szintén jól ismerik a várost és a csapatot. Egyrészt a nyáron egy hétvége alatt két edzőmeccset játszottak a szomszéd ország bajnokának otthonában, másrészt a szegediek is sűrűn járnak német városokba. Most is oda készülnek: a Bajnokok Ligája négyes döntőjének a bajorországi Straubing ad otthont március 28–30-án, ehhez pedig St. Pöltenen át vezet az út.
A BL negyeddöntőjének első mérkőzését holnap 13 órakor Szegeden vívja a két csapat. A nyári felkészülési meccsek két szegedi sikert hoztak (7:1, 8:0), ám ezekből nem szabad messzemenő következtetést levonni. Ahogy abból sem, hogy a két együttes az elmúlt években rendre találkozott: a 2013-as BL-elődöntőben 6:2-re, a 2012-es világkupa-fináléban pedig 7:1-re nyertek a Tisza-partiak.
– Valamennyire javult a sérülésem, de a keddi és a csütörtöki edzést is kihagytam, hogy szombaton játszhassak – nyilatkozta a 12. nemzetközi egyéni világranglista-versenyen farizomhúzódást szenvedett Szél Tibor. akit Veres Zsolthoz és a beteg Zapletán Zsomborhoz hasonlóan dr. Csiszér Előd vett kezelésbe. – Remélem, szombaton már pályára léphetek. Hogy mit várok? Jó lenne 6:2-re nyerni, és nekünk a saját pályánk fekszik. Vigyázni kell a korábbi tétmeccsekkel a St. Pölten ellen, mert rendre csak néhány fa különbséggel vertük meg őket.
A mai találkozó 13 órakor kezdődik, megtekintése ingyenes, a visszavágót pedig február 15-én rendezik Ausztriában.

DM 2014. 01. 21.
– Megvan a harmadik siker is a szegedi versenyen. Ez volt a legnehezebb?
– Igen – nyilatkozta Kiss Norbert (31), a Szegedi TE tekése, aki a hétvégén megnyerte a BB Mentor-kupát, így a torna történetében harmadik játékosként triplázott a szegedi nemzetközi egyéni világranglista-versenyen. – Mindig az utolsó a legnehezebb, mert arra emlékszünk a leginkább. Ezt a lebonyolítást még szokni kell, hiszen a legesélyesebbek a selejtező legvégén dobnak, aztán alig tizenkét óra múlva megint oda kell állniuk. Ráadásul mivel eljutottam a döntőig, és játszottam két szétlövéses meccset is, így a bemelegítésekkel együtt ezen a napon összesen 289-szer dobtam el a golyót.
– Sikerült a regeneráció?
– Még mindig nem kívánom a tekét, de muszáj edzeni, hiszen a hétvégén hazai Bajnokok Ligája-meccsünk van az osztrák Sankt Pölten ellen. A nyáron voltunk náluk, és két felkészülési mérkőzésen is nyertünk, de akkor mindkét csapatból hiányoztak meghatározó játékosok. Sajnos Szél Tibor meghúzódott, Veres Zsolt térde sincs túl jó állapotban, így nehéz összecsapás vár ránk. Ezen tények ismeretében 6:2-es vagy 7:1-es sikert várok – ez már jó alap a négy közé jutáshoz.
– Négy fronton, a BL mellett a hazai csapat- és az egyéni bajnokságon, valamint az egyéni vb-n is helyt kell majd állnia. Mit vár az eseménydús szezontól?
– Úgy látom, a hazai csapatelsőség meglesz, a BL-ben a négy közé jutással sem lesz probléma, ha az említett eredményt elérjük, ott pedig bármi lehet. Két hét kivételével folyamatosan készülünk pluszedzésekkel, az erőnlét javításával a világbajnokságra, amelyen összesen hat magyar indulhat – remélem, én is köztük lehetek. Az egyéni ob van utoljára, azzal még nem igazán foglalkozunk, május 31. és június 1. nagyon messze van.

DM 2014. 01. 20.

Kiss a harmadik triplázó

A Szegedi TE világbajnok tekése, Kiss Norbert harmadik alkalommal nyerte meg az egyéni nemzetközi világranglista-versenyt, amelyet idén a BB Mentor-kupáért rendeztek meg az újszegedi teke- és bowlingcentrumban.

Szerdától vasárnap délutánig tartott az újszegedi teke- és bowlingcentrumban a 12. nemzetközi férfi egyéni teke világranglista-verseny, amelyet a BB Mentor-kupáért és a www.fittanyuka.hu trófeáiért rendeztek.
Kétszer elvesztette, mégis megnyerte. A Szegedi TE világbajnok játékosa, Kiss Norbert az egyenes kieséses szakaszban kétszer is a szétlövés után jutott tovább. A második alkalommal, az elődöntőben ellenfelének, Batki Tamásnak (FTC) csak el kellett találnia az első fát ahhoz, hogy minimum négyet dobva egy fával megelőzze a hazai kedvencet. Már mindenki temette Kisst, amikor Batki óriási hibát követett el: a bal dámát eltalálva mindössze két fát ütött – éppen eggyel maradt le Kisstől. A szegedi köszönte az ajándékot, meg sem állt a végső sikerig a kupa története során harmadszor. A szerbiai Zavarkó Vilmos és Jovan Csalics után ő a harmadik ebben a statisztikában. Karsai László a tavalyi ezüst után ezúttal is a második helyig jutott.
Heten a tizenhat között, négyen a negyeddöntőben, hárman az elődöntőben, ketten a fináléban – igazi szegedi házibajnokság kerekedett a BB Mentor-kupából, hiszen a szuperligában éllovas együttes nyolcas keretéből heten bekerültek az egyenes kieséses szakaszba. Csak Márton János maradt ki, igaz neki is mindössze tizenegy fán múlott a továbbjutása. Nyugodtan mondhatnánk, a klub saját magának rendezte meg a viadalt, ám az indulók létszáma – összességében 164-en neveztek a versenyre, és több olyan is akadt, aki minimum kétszer próbálkozott meg az eredmény javításával – alapján akadt bőven kihívó mennyiségben és minőségben egyaránt.
Nem a döntőben játszották a BB Mentor-kupa legizgalmasabb mérkőzését, hanem a negyeddöntőben. A két szegedi, Veres Zsolt és Kiss Norbert egy-egy szettet nyert – jöhetett a sudden victory, azaz a szétlövés. Ez három plusz dobást jelentett, ám ez sem döntött: mindkét szegedi 20 fát ért el. Pályacsere, megint három dobás – már ez izgalmassá tette a találkozót. Az egyes pályán Veres egy kilencessel 22 fát ütött, így Kiss Norbertnek legalább hetet kellett volna, hogy minimum iksz legyen. Utóbbi klasszisát igazolta, hogy ő is kilencest dobott, így a közönség vastapsa közepette megnyerte a csatát. Persze ezen kívül is volt izgalmas mérkőzés, például a két elődöntő, amelyben Szél Tibor és Karsai László ugyancsak kétszer három dobásban „lőtt szét”.

Eredmények

12. nemzetközi férfi egyéni teke világranglista-verseny, selejtező, végeredmény: 1. Kiss Tamás (Neumakrt, olasz) 671, 2. Boanta Claudiu (Wiener Neistadt, osztrák) 670, 3. Karsai László (Szegedi TE) 662, 4, Kiss Norbert (Szegedi TE) 660, 5. Zapletán Zsombor (Szegedi TE) 654, 6. Fehér Béla (Szegedi TE) 653, 7. Goran Osztojics (KK Beograd, szerb) 652, 8. Batki Tamás (FTC) 639, 9. Kakuk Levente (Szegedi TE) 638, 10. Földesi Zsolt (Kaposvár) 637, 11. Bárány Csongor (KK Beograd, szerbiai) 633, 12. Veres Zsolt (Szegedi TE) 629, 13. Pete Sándor (Répcelak) 627, 14. Tóth Zoltán (FTC) 625, 15. Szél Tibor (Szegedi TE) 619, 16. Budai Ádám (FTC) 618 fával. Egyenes kieséses szakasz, nyolcaddöntők: Karsai L.–Tóth Z. 2:0, Kiss N.–Pete S. 2:0, Fehér B.–Bárány Cs. 1:1, szétlövéssel: 15:21, Zapletán Zs.–Veres Zs. 1:1, szétlövéssel: 18:20, Batki T.–Kakuk L. 2:0, Osztojics–Földesi 1:1, szétlövéssel 18:20, Kiss T.–Budai Á. 1:1, szétlövéssel: 24:20, Boanta–Szél T. 0:2. Negyeddöntők: Szél T.–Földesi 2:0, Kiss T.–Batki T. 0:2, Veres Zs.–Kiss N. 1:1, szétlövéssel: 42:44, Karsai L.–Bárány Cs. 2:0. Elődöntők: Batki T.–Kiss N. 1:1, 18:19, Szél T.–Karsai L. 1:1, szétlövéssel: 39:45. Döntő: Kiss N.–Karsai L. 2:0. A végeredmény: 1. Kiss Norbert, 2. Karsai László, 3. Szél Tibor és Bátki Tamás.

Szurkolóként érkezett a szegedi teke világranglista-versenyre Szepesi Nikolett, az egykori 18-szoros bajnok, Európa-bajnoki bronzérmes úszó, Az én, a szexmániás című életrajzi könyv főszereplője, aki a sportról és magánéletéről is nyilatkozott lapunknak.
– Talán új sportágat választott?
– Szó sincs róla. Négy éve a kedvesem a Ferencváros játékosa, Budai Ádám, őt kísértem el és szurkoltam neki az újszegedi teke- és bowlingcentrumban. A tekét a víváshoz tudnám hasonlítani: nem mindig a fizikai állapot, az erőnlét, az izomzat dönt, hanem a fej, a koncentráltság. Kipróbáltam, nekem nagyon nehéz, nem véletlen, hogy az úszásnál kötöttem ki inkább. Bíztam abban, hogy Ádám minél tovább jut a szegedi viadalon, de a selejtezőben is kellett a szerencse a szerepléséhez. Valaki odafönt nagyon vigyáz rá…
– Az úszást teljesen abbahagyta?
– Így van, már csak hobbiszinten csinálom. Az elmúlt héten éppen voltam, de már várom a nyarat, hogy lebarnulhassak az úszómedence partján. Érdekes, hogy meg tudom számolni egy kezemen, hányszor jártam Szegeden, ám azzal például tisztában vagyok, hogy a városnak kiváló úszócsapata van.
– Elültek a könyv megjelenése körüli zúgolódások?
– Úgy gondolom, igen. Próbálok visszafogottabban nyilatkozni erről a témáról, és igyekszem az amúgy nem hosszú életű tévés szerepléseket is befejezni. Nem szeretnék a televízió képernyőjén megöregedni.

DM 2014. 01. 18.

Hajrá és új korszak

Alig változott az élmezőny a 12. nemzetközi férfi egyéni teke világranglista-verseny harmadik napján, így továbbra is a Szegedi TE játékosa, Veres Zsolt vezeti a BB Mentor-kupát az újszegedi teke- és bowlingcentrumban.

A Szegedi TE játékosa, Veres Zsolt magasra tette a lécet. Olyan magasra, hogy azt a 12. nemzetközi férfi egyéni teke világranglista-verseny tegnapi indulói sem tudták – persze csak képletesen – átugrani. Az idén a BB Mentor-kupáért (és a www.fittanyuka.hu trófeáiért) zajló viadal történetében igen ritka, hogy valaki már a selejtezők elején elérjen egy olyan eredményt, amellyel egyrészt napokig vezet, másrészt akár a továbbjutásban is bízhat. Márpedig Veres 629 fája erre rácáfolt.
Ami a hétvége további részét illeti, az izgalmak csak ezután következnek. Előbb ma befejeződnek a selejtezők, a nap végén a legnagyobb esélyesekkel, így a szegediek mellett a belgrádiakkal, valamint a hazai szuperliga élmezőnyével, majd vasárnap 9.30-tól egy teljesen új „korszak” kezdődik. A legjobb tizenhat játékosnak az egyenes kieséses szakaszban, a kétszer harminc vegyes dobás során egészen másképpen kell játszania, mint a selejtezőben. Ekkor már egyetlen hiba is a szett elvesztését jelentheti, és ha meg is van a másik kis pont, a döntetlen után nem túl szerencsés a háromdobásos „szétlövésre” bízni a sorsunkat…
A finálét holnap 14.30-kor rendezik az újszegedi teke- és bowlingcentrumban. Azt nem ígérjük, hogy lesz hazai tekés a döntőben, de abban biztosak vagyunk, hogy megint kicsinek bizonyul a verseny otthona.
A hétvégi program
12. nemzetközi egyéni férfi teke világranglista-verseny a BB Mentor-kupáért, Szeged, a hétvégi program, szombat, 7.30-tól kb. 22 óráig: a selejtezők 4. napja. Vasárnap, 9.30-tól: egyenes kieséses szakasz (9.30, 10.10, 10.50 és 11.30: nyolcaddöntők; 12.10 és 12.50: negyeddöntők; 13.30: elődöntők, 14.30: döntő).

DM 2014. 01. 17.

Egyéni csúcsok vágya

Van annak valami bája, amikor az ember szinte szándékosan szenved. Tudja, hogy esélye sincs egy versenyen a legjobbak közé kerülni, mégis ott van és nevez és elindul – majd miután végzett, azt számolgatja, mit kellett volna csinálina ahhoz, hogy egy kicsivel még jobb eredményt érjen el.

Jó néhányan így vannak ezzel a 12. nemzetközi férfi egyéni teke világranglista-versenyen, amelynek a második napja fejeződött be tegnap késő este. A nevezők tudatában már régóta ismert, mely körből kerülhet ki a végső győztes – és ha végignézzük az elmúlt tizenegy alkalom elsőit, igazat is kell adnunk ennek a tételnek –, közéjük odaférkőzni nehéz. Ám mégis évről évre érkeznek olyanok az ezúttal is a BB Mentor-kupáért zajló versenyre, akiknek egy a céljuk: valahogy a saját legjobbjukat túlszárnyalni, de legalábbis egy jót mozogni és elfáradni. Ilyen kollégánk, Gyúrós István, aki az előző évben meg is írta a sportágban rá váró nehézségeket, majd a világbajnok Zapletán Zsombor irányításával 297 fát teljesített élete első tekeversenyén. Gyúróst az utolsó hely sem zavarta, nem adta fel, és idén megint nekiveselkedett. A próbát siker kísérte, hiszen átlépte a számára bűvös 300 fát, sőt 305-ig jutott, és az egyéni csúcsnak nagyon örült.
Visszatérőkben amúgy nincs hiány, számos játékos régi ismerősként indul a viadalon. Hiába, az amatőröknek, illetve az alsóbb osztályban szereplőknek is fontos, hogy részt vegyenek a népszerű viadalon.

DM 2014. 01. 16.

Közel kétszáz nevezés érkezett a BB Mentor-kupára
Budai utat mutatott

Tegnap a selejtezők első napjával megkezdődött az újszegedi sportcsarnokban a 12. nemzetközi férfi egyéni teke világranglistaverseny, amelyet a BB Mentor-kupáért rendeznek.

Az egész versenyt a Németországban élő, de a viadalon rendre elinduló Kehi Zoltán, valamint a nyárig Szegeden játszó, azóta Szolnokon szereplő Iványi Zoltán kezdte. Máskor napokig kellett várni az első hatszázas eredményre, ám Iványi már rögtön az elején közel járt hozzá, ám végül két fával lemaradt. Az előzetes esélylatolgatások és a felújított pálya állapota alapján megállapítható, a 600 fás álomhatár átlépése sem lehet elegendő a 16 közé jutáshoz. Budai Ádám, a Fradi játékosa megmutatta, hogyan is kell csinálni – az első nap után ő vezetett.
A folytatásban ma, holnap és szombaton még a selejtezőket rendezik, majd vasárnap már csak a legjobb tizenhat folytatja az egyenes kieséses rendszerű, már csak kétszer harminc vegyes dobásos szakaszban.
12. nemzetközi férfi egyéni teke világranglistaverseny a BB Mentor-kupáért, az élcsoport állása az első nap után: 1. Budai Ádám (FTC) 618, 2. Iványi László (Szolnok) 598, 3. Busa Endre (EDF DÉMÁSZ) 581, 4. Kecskés Miklós (FTC) 580, 5. Soós Béla (EDF Démász) 570, 6. Kehi Zoltán (egyesületen kívüli) 568, 7. Danóczy Richárd (FTC) 558 fával.

DM 2014. 01. 15.

Öt nap tömény izgalom

A teke hazai fellegvárában, az újszegedi teke- és bowlingcentrumban immár tizenkettedik alkalommal rendezik meg a nemzetközi férfi egyéni világranglistaversenyt, amelyet a BB Mentor-kupáért bonyolítanak le.

Egykor háromnapos verseny volt, mára már az öt nap is éppen csak elég a szervezőknek a lebonyolításra. A hagyományos évkezdő szegedi nemzetközi egyéni teke világranglistaverseny ma kezdődik a selejtezőkkel, amelyek egészen szombatig tartanak, majd vasárnap 9.30-tól az egyenes kieséses szakasz következik – hihetetlen izgalmakkal, meglepetésekkel és váratlan fordulatokkal. A hét utolsó napján kora délután derül majd ki, ki nyeri a BB Mentor-kupát, amely a tizenkettedik lesz a sorban.
– Évente nagyjából hét, nyolc ilyen jellegű versenyt rendeznek szerte Európában, például Ausztriában, Svédországban, Szerbiában vagy Németországban, így a jelentkező nemzeteknek csak egy-egy juthat. Ezért rendkívüli elismerés és megtisztelő, hogy ezt az egy magyarországi viadalt mi rendezhetjük már több mint egy évtizede. Ráadásul idén ismét rekordlétszámú nevezés érkezett: a hétfői záráskor nagyjából 180 tekés jelentkezett a BB Mentor-kupára. Itthon népszerű a viadal, a hazai elit jó része elindul, de a környező nemzetek legjobbjai közül is érkeznek játékosok. Gördülékeny, jól szervezett és kiváló hangulatú volt az előző tizenegy verseny, ezért sajnálom, hogy a hazai nagy rivális, a Zalaegerszeg ezúttal nem vesz részt a viadalon – nyilatkozta a verseny főszervezője, a házigazda Szegedi TE elnöke, Karsai Ferenc.
Szavainak igazolására íme néhány név: elindul a Szegedi TE-hez hasonlóan a Bajnokok Ligájában nyolc közé került szerb KK Beograd több meghatározó játékosa (Tepsa, Antal, Bárány), az olasz Neumarkt légiósa, Kiss Tamás, illetve a szuperligából az FTC, a Répcelak, a Szolnok, a BKV Előre és a Kaposvár több tekése is. No, és ne feledkezzünk meg a hazaiakról sem, akik közül a torna kétszeres győztese, Kiss Norbert, a tavalyi második Karsai László, valamint Kakuk Levente, Zapletán Zsombor vagy Szél Tibor is esélyes a végső sikerre. És még ez a névsor sem tudja elriasztani azokat az amatőröket, akik csak a részvétel élményéért indulnak.
Nagy hiányzója a viadalnak a háromszoros győztes, címvédő szerbiai Zavarkó Vilmos, aki csapata, a szlovák Podbrezova bajnoki szereplése miatt marad távol klubtársaihoz, így Csalicshoz, Foltinhoz vagy Ernyesihez hasonlóan.

A program
12. nemzetközi férfi egyéni teke világranglistaverseny a BB Mentor-kupáért, a program, szerda, 10 órától: selejtezők, I. nap; csütörtök, 10 órától: selejtezők, II. nap; péntek, 9 órától: selejtezők, III. nap; szombat, 7.30-tól: selejtezők, IV. nap; vasárnap, 9.30-tól: egyenes kieséses szakasz, döntő: 14.30-tól.

DM 2014. 01. 03.

Minél kevesebb hiba

Izgalommal várja a január 15. és 19. között az újszegedi teke- és bowlingcentrumban rendezendő 12. BB Mentor-kupa nemzetközi egyéni világranglista-versenyt a tavalyi torna másodikja, a szegedi Karsai László.

A szegedi nemzetközi egyéni világranglista-verseny története során tavaly először jutott a döntőbe a rendező klub játékosa, Karsai László, aki a háromszoros győztes vajdasági Zavarkótól végül kikapott.
– Meg is nyerhettem volna a tornát, hiszen a döntőben egyetlen hibám volt, amely korábban nem volt jellemző rám. Ez plusz három dobásomba került, és mivel ezzel elvesztettem a második szettet, jöhetett a hirtelen halál, amely aztán tényleg „halálos” volt nekem Zavarkó Vilmos ellen. Az azért látszik, hogy ugyan az élmezőny mindig ott van a torna elején, de a végső győztest sosem lehet előre megjósolni, mert kiszámíthatatlan az esemény menete – nyilatkozta Karsai László.
A viadalra – amelyet január 15. és 19. között rendeznek az újszegedi létesítményben – ismét népes mezőny nevezhet, viszont lesznek komoly hiányzók is.
– Az idei viadalon a szlovák Podbrezova játékosai sajnos nem vesznek részt, így Zavarkó, Csalics, Foltin sem jön, hiszen éppen bajnokijuk van, így okkal bízhatom abban, hogy egy szegedi nyeri meg a viadalt. Mondjuk én, de bárki sikerének örülnék. Az idei első komoly erőpróba lesz, ezért mindent meg kell tennünk a megfelelő szereplésért – vélte a Szegedi TE csapatkapitánya.
A szuperligában jelenleg éllovas csapat a december közepi záróünnep után immár teljes erőbedobással készül a feladatokra, így a 12. BB Mentor-kupára is.
– Egyre fontosabb, hogy észrevegyük, muszáj kiegészítő sportokat űzni a teke mellett. Külön edzők foglalkoznak velünk, és ennek az eredménye meg is látszik a csapaton.  A kéthetes leállás után jó lesz már tétért küzdeni, mert az újabb feladatok csak január végén, február elején jönnek. Az osztrák St. Pölten elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntő hazai meccsét január 25-én játsszuk, és ugyan mi vagyunk az esélyesek, ám óvatosan kell bánni az ellenféllel, hiszen négy nagyon jó játékosuk van. Aztán februárban folytatódik a bajnokság, amelyet szeretnénk megnyerni, a St. Pöltent legyőzve pedig jöhet a BL négyes döntője a németországi Straubingban – tette hozzá végül Karsai László.

Címünk
 • Szeged, Derkovits fasor 1-3.
 • hétfőtől csütörtökig: 15-22 óra
  pénteken: 15-23 óra
  szombat: 10-23 óra
  vasárnap: 10-22 óra
Kövessen minket
© 2023 Szeged-Teke. All Rights Reserved.