• +36-30-539-3369
 • +36-62-401-410
 • tekeclub@szeged-teke.hu
 • 6726 Szeged, Derkovits fasor 1-3.

ARCHÍVUM 2015

 

DM 2015. 12. 29.

Megfiatalodott a Szegedi TE, mégis 57 bajnoki sikernél tart
Gond nélkül átalakultak

Elképesztő sikersorozatot produkál a Szegedi TE férfi tekecsapata (itthon három idény alatt az 57. győzelmen is túl van a 11-szeres bajnok), és mindezt úgy, hogy a nyáron alaposan átalakult, megfiatalodott a keret.

Európában is egyedülálló rekordot produkál a Szegedi TE férfi tekecsapata: immár sorozatban az 57. hazai bajnoki győzelmén van túl döntetlen és vereség nélkül – a tavaszi sorsolást nézve ez a szám könnyen elérheti a 60 sikert is.
A tavaszt tervezve az őszi idény végén a klub értékelésében fontos szerepet játszott az elmúlt egy esztendő: ezalatt 21 hazai bajnokit, hat Bajnokok Ligája-meccset játszott, illetve részt vett a szerbiai világkupán is a Szegedi TE. A mérleg imponáló, hiszen valamennyi szuperliga-mérkőzését megnyerte, így jutott el az 57-es szériáig, mellette a BL-ben oda, vissza megverte a horvát Zapresicet (2014–15-ös szezon, negyeddöntő) és a német Schwabsberget (2015–16-os szezon, nyolccadöntő), a 2014–15-ös szezon elődöntőjében a szlovák Podbrezovát, és csak a döntőben kapott ki a német Zerbsttől, míg a világkupában ötödik lett, így nem jutott a négy közé. Ha ezt összegezzük, a 28 fellépést csak két vereség (annak vesszük a vk-5. helyet is) kísérte.
Mindezt pedig úgy, hogy a nyáron alaposan átalakult és megfiatalodott a keret. A kezdeti bizonytalanság, helyezkedés csak egy hónapig, a szerbiai világkupáig érződött – talán ennek is „köszönhető” az ötödik hely –, azóta viszont felfelé ível a csapat pályája. A csúcs a Schwabsberg elleni hazai meccs, amelyen a vendégek elképesztő idegenbeli produkciót nyújtottak, ám a támadásokat visszaverte a Szeged – és a dupla győzelem révén most várhatja a Zapresic elleni újabb negyeddöntőt.
A csapatból a nyáron távozott Kakuk Levente és Zapletán Zsombor, helyettük a szerb Igor Kovacsics (21 éves), valamint Poroszlai Gergő (22) és Budai Ádám (30) érkezett. Poroszlai a keleti régió legjobb egyéni versenyzőjeként szerepelt az országos bajnokságon, amelyen sprintben ezüstérmet vehetett át, míg az ifik a felnőttek első helye mellett másodikok a szuperligában. És ne felsjtsük el Kiss Norbert elképesztő hazai pályacsúcsát sem, amelyet az utolsó bajnoki meccsen a Zalaegerszeg ellen ért el 735 fával.
A változásokat egyelőre nem érzi a csapat, de az értékmérés még nem fejeződött be. Ahhoz viszont, hogy a BL legjobb négy csapata közé a Zapresicen át bekerüljön a csapat (ez lesz a tavasz igazi feladata, hiszen a bajnoki cím megszerzése elérhető közelségbe került), a fiatalos lendület mellett kőkemény szívekre és tiszta fejekre lesz szükség.

DM 2015. 12. 15.

A hétvége sporthőse

735 fával új pályacsúcsot állított fel az újszegedi teke- és bowlingcentrumban Kiss Norbert, a Szegedi TE tekése – nem kérdés, hogy ezután A hétvége sporthősének is megválasztották. 

Méltó módon ünnepelt az elmúlt héten Kiss Norbert, a Szegedi TE hatszoros világbajnok tekése: előbb Budapesten megkapta az év játékosa címet, majd a Zalaegerszeg elleni csapatbajnoki mérkőzésen egy hét és fél éves szegedi egyéni pályacsúcsot adott át a múltnak: az újszegedi teke- és bowlingcentrum új rekordja 735 fa.
– Gyakran jutott eszembe, hogy mi lenne, ha megdönteném a csúcsot? A hétszáz fát elérni nehéz, de amikor volt rá esély, megtettem mindent érte. Ezúttal viszont az utolsó szettben egy 139 fás eredmény esetén is átléptem volna a határt, de nyilván az előző három szett alapján ennek bőven meg kellett lennie. És ekkor jöhetett a pályacsúcs. Rengeteg gratuláló sms-t, üzenetet kaptam telefonon, a közösségi hálón, jól esett. Beszélgettünk az újabb nagy lépésről, a 800 fa eléréséről, de erre most csak Zavarkó Vilit tartom képesnek. Ehhez négyszer kell megcsinálni azt, amit a harmadik szettben tettem, amikor 209 fát ütöttem. Nem könnyű és nem mindennapos – nyilatkozta Kiss Norbert.

DM 2015. 12. 14.

Szenzációs Kiss

A férfi tekecsapat szuperliga 11. fordulójában a címvédő, éllovas Szegedi TE a Zalaegerszeget fogadta, és 6:2-re legyőzte, emellett a hazai Kiss Norbert 735 fával új egyéni pályacsúcsot ért el.

2008 augusztusa óta vártak arra a Szegedi TE férfi tekései, hogy valamelyikük megdöntse az egyéni pályacsúcsot, és vele kezdődjön az újszegedi teke- és bowlingcentrum dicsőségfalán a lista. A több mint hét év alatt többen is közel kerültek a szerbiai Zavarkó Vilmos (Podberzova, szlovák) által elért 723 fához, ám túlszárnyalni nem sikerült.
És akkor eljött a férfi szuperliga őszi utolsó, 11. fordulója, a nagy rivális, a fiatalítást elkezdő Zalaegerszeg elleni bajnoki. Az első sorban a hatszoros világbajnok Kiss Norbert szenzációs napot fogott ki, és egy 175, majd egy 177 fás szakasz után jött az a szett, amelyre örök életében emlékezik majd. A harminc dobásnak éppen a fele 9-es lett – van, akinek az egész mérkőzés 120 gurítása alatt sem jön össze ennyi. És amellett, hogy élete legjobb szettje lett 209 fával, az utolsó periódusban a pályacsúcsért harcolt – sikerrel. Újabb 174 fa után a vége: 735 fa!
Ezek után a mérkőzés megnyerése sem okozott gondot a szegedieknek, akik az elmúlt két és fél év alatt az 57. bajnoki sikerüket aratták.

Meccskomment
Szél Tibor, a Szegedi TE világbajnok játékosa

– Ez volt az 57. siker, így jövőre rámegyünk a 60 győzelemre. Nehéz meccsre számítottunk a Zalaegerszeg ellen, de az első sorban megszerzett 201 fás előny megnyugtatta a csapatot, így sima győzelem lett a vége. Az ősz szépséghibája az októberi világkupa volt, ha most lenne, jobban szerepelnénk, mert összerázódott a keret. Jól néz ki az eredményem, három szett kiválóan sikerült, kár az utolsó tarolás 44 fás eredményéért…

Jegyzőkönyv
Férfi tekecsapat szuperliga, 11. forduló, végeredmény: Szegedi TE–Zalaegerszeg 6:2 (3884:3604). A párok: Szél T.–Járfás Sz. 1:0 (3:1, 667:605), Kiss N.–Pákai Zs. 1:0 (4:0, 735:596). I. Kovacsics–Takács T. 1:0 (4:0, 662:568), Fehér B.–Fehér Z. 0:1 (2:2, 603:628), Budai Á.–Nemes A. 0:1 (1:3, 595:609), Ernyesi R.–Kozma K. 1:0 (3:1, 622:598). Ifjúságiak: Szegedi TE–Zalaegerszeg 0:4 (1136:1174).

DM 2015. 12. 11.

Az ötödik állomás

A férfi tekecsapat szuperliga 11. fordulójában a Szegedi TE szombaton 14 órától az újszegedi teke- és bowlingcentrumban a Zalaegerszeget fogadja, ezzel zárva az esztendőt.

A szezon hajrája előtt arról beszéltek a szegedi férfi tekések, hogy az utolsó öt meccs rendkívül fontos lesz. Az eddigi négy kiválóan alakult (győzelem Répcelakon és a németországi Schwabsbergben, siker itthon is a Schwabsberg, illetve a Győr ellen), most lehet majd megkoronázni ezt az etapot, de akár az egész évet is.
– Három éve nem játszottunk olyan pályán, mint amilyen a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján Németországban várt minket, ezért is vártam nagy érdeklődéssel, mire lesz képes a csapat az öntött felületen. Jól ment szerencsére, alkalmazkodtunk a körülményekhez, így idegenben is nyertünk, amely bármilyen szintű német csapat ellen nagy dolog. Mostanra összeérett a csapat, így remélem, az év végi öt fontos meccs legutolsó állomásán is győzünk, ezzel búcsúzunk az évtől és a közönségünktől – nyilatkozta Kiss Norbert, a Szegedi TE hatszoros világbajnok játékosa, akit a magyar szövetség hetedszer választott meg az esztendő legjobb hazai férfi tekésének.
Az éllovas Szegedi TE tehát ma 14 órától (ifik: 13 óra) lép pályára a harmadik Zalaegerszeg ellen az újszegedi teke- és bowlingcentrumban (a belépés ingyenes), majd a találkozó után tartja szokásos évzáróját.

DM 2015. 12. 07.

Siker idegenben is

A német bajnokság másodikját, a Schwabsberget kétszer is legyőzte, így a nyolc közé jutott a férfi tekecsapat Bajnokok Ligájában a Szegedi TE.

Kedves fogadtatás, szívélyes vendéglátás, kellemes kisváros – kettős siker, továbbjutás. Röviden így lehet összefoglalni a Szegedi TE hétvégi programját Nürnbergtől délre, Rainau-Schwabsbergben.
A férfi tekecsapat Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Szegedi TE a német csapat ellen küzdött. A hazai, 6:2-re megnyert meccsen olyan csata alakult, amelyre még a legínyecebbek is csettintettek. De ha itt így játszott a Schwabsberg, akkor mi lesz Németországban? – tették fel többen is kérdést arra utalva, hogy a német Bundesliga előző szezonbeli másodikja ellenfélként soha nem látott összprodukcióval rukkolt elő Újszegeden, ráadásul a saját pályája sem a megszokott paneles, hanem öntött felülettel várta a szegedieket.
Ám a jó tekés minden körülmények között alkalmakodik. A Szegedi TE játékosai a városnézés után a meccsen már a második sorban megszerezték a továbbjutáshoz szükséges csapatpontokat, a meccs végén pedig a győzelmet is – szegény Fabian Seitz, hiába volt az egész meccs legjobbja 661 fával, keserérdes volt a meccs utáni szülinapi bulija.
A szegediek a következő fordulóban, a negyedöntőben a horvát Zapresic vendégei lesznek az első meccsen január 30-án. A nyolc közé még bejutott a másik magyar csapat, a Répcelak is, illetve a szlovák Podbrezova, a német Zerbst, a szerb KK Beograd, a német Bamberg és a romániai Cluj is.

Jegyzőkönyv

Férfi tekecsapat Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó: KC Schwabsberg (német)–Szegedi TE 2:6 (3634:3685). A párok: M. Dirnberger (R. Buschow)–Ernyesi R. 0:1 (0:4, 583:651), F. Seitz–Szél T. 1:0 (3:1, 661:598), R. Endraß–Karsai L. 0:1 (1:3, 585:612), J. Pointinger–I. Kovacsics 0:1 (1:3, 601:626), D. Cekovic (A. Stephan)–Kiss N. 0:1 (0:4, 564:630), T. Hehl–Fehér B. (Budai Á.) 1:0 (2,5:1,5, 640:568).
Továbbjutott: kettős győzelemmel, 12:4-es összesítéssel a Szegedi TE.

Meccskomment
Ernyesi Róbert, a Szegedi TE játékosa:
– Sokkal nehezebb meccsre számítottunk, de abban bíztunk, hogy ha az első sorban szerzünk egy csapatpontot, akkor nem lehet baj. A második sorban aztán mindkét játékos, Karsai és Kovacsics behúzta a pontot, így eldőlt a továbbjutás. Ez volt a meglepetés. Kívülről nem tánt ennyire eredményesnek a pálya, de jól alkalmazkodtam a körülményekhez. A következő ellenfél, a horvát Zapresic az egyik legnehezebb ellenfél, akit kaphattunk. Ha 5:3-mal jönnénk haza, akkor már elégedettek lehetnénk. De addig még van egy hazai bajnoki, valamint a januári világranglistaverseny Szegeden.

DM 2015. 12. 05.

Visszavágó Schwabsbergben

Tegnap kora reggel indult el Németországba, Rainau-Schwabsbergbe a Szegedi TE férfi tekecsapata. A Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágójára 6:2-es előnnyel érkező szegediek ma 13 órától a KC Schwabsberg ellen lépnek pályára.

DM 2015. 11. 30.

Jegyzőkönyv

Végeredmény: Répcelak–Szegedi TE 2:6 (3525:3648). A párok: Rudolf B.–Szél T. 0:1 (0:4, 589:631), Pete S.–Ernyesi R. 1:0 (3:1, 625:611), Móricz Z.–Karsai L. 0:1 (0:4, 538:609), Zapletán Zs.–I. Kovacsics 1:0 (3:1, 604:561), Gosztola L.–Fehér B. 0:1 (1:3, 502:641), Vörös M.–Kiss N. 0:1 (2:2, 567:595)

Ifjúságiak: Répcelak–Szegedi TE 0:4 (1060:1151). A párok: Gombos B.–Poroszlai G. 0:1 (1:3, 555:616), Varga L.–Erdész Á. (Házi M.) 0:1 (1:3, 505:535).

Meccskomment
Kiss Norbert, a Szegedi TE világbajnoka
– Mindkét csapat nyerni szeretett volna, és ez így volt rendjén. Ezzel a sikerrel nagyon közel kerültünk ahhoz, hogy nem csak az őszi idény, hanem a bajnokság végén is az első helyen zárjunk. A saját játékom nem volt jó, de szerencsére ez sem akadályozott meg, hogy a csapatpontot megszerezzem.

DM 2015. 11. 28.

Veretlenek Répcelakon

A férfi tekecsapat szuperliga 10. fordulójában a címvédő Szegedi TE Répcelakra látogat. Két veretlen, a tabellán első és második csapat találkozik a bajnokin.

DM 2015, 11. 23.

Szenzációs meccs az előnyért

A férfi tekecsapat Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén a Szegedi TE a német Schwabsberg gárdáját fogadta, és az újszegedi teke- és bowlingcentrumban 6:2-re legyőzte. A visszavágót jövő szombaton rendezik Németországban.

Ritka az olyan kiélezett párharc a férfi tekecsapat Bajnokok Ligája ezen szakaszában, a nyolcaddöntőben, mint amit a Szegedi TE és a német Schwabsberg vívott egymással az újszegedi teke- és bowlingcentrumban. Mindezek alátámasztására elég, ha megemlítjük, hogy mind a tizenkét játékos 600 fa felett teljesített – ez azért nem mindennapi, bármilyen szinten is rendeznek mérkőzést.
A meccs szintjéhez a hangulat is idomult: már a létesítmény parkolójában, a Közép fasori bejáratnál jól hallható volt a tíz német és a nagyjából hatvan hazai szurkoló üdvrivalgása egy-egy remek dobás után. A német csapat egyébként Budapestre repülővel érkezett, majd ott töltötte a meccs előtti és utáni éjszakát, miközben Szegedre „kölcsönautózott”.
Hogy az eredmény, a 6:2-es előny mit jelenthet a visszavágó előtt, az nagy kérdés. Ami biztos: Szegeden vendégcsapat ilyen összteljesítményt még nem nyújtott. A hazaiak gyakran eljutnak 3800 fa fölé, de hogy a Szegedre látogató is… És álljon itt a csapatkapitány, Karsai László meccs utáni véleménye: – Régóta játszom, de ilyen meccsben nagyon, nagyon ritkán volt részem.

Meccskomment
Karsai Ferenc, a Szegedi TE elnöke
– Elképesztő mérkőzés volt, lehetett volna 4:4, de 2:6 is. Remélem, ez a 6:2-es előny egész lesz a visszavágóra, de ne felejtsük, még hátravan a németországi mérkőzés, ahol egészen más jellegű, nem panel-, hanem öntöttpályán kell majd kivívnunk a nyolc közé jutást.

Jegyzőkönyv
A végeredmény: Szegedi TE–KC Schwabsberg (német) 6:2 (3876:3843). A párok: Szél T.–M. Dirnberger 1:0 (3:1, 652:616), Kiss N.–A. Endraß 1:0 (2,5:1,5, 648:609), I. Kovacsics–F. Seitz 0:1 (1:3, 632:665), Karsai L.–J. Pointinger 0:1 (1:3, 639:664), Fehér B.–D. Cekovic 1:0 (2,5:1,5, 643:637), Ernyesi R.–T. Hehl 1:0 (3:1, 661:652).

DM 2015. 11. 20.

Fiatal németek érkeznek

A férfi tekecsapat Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a német Schwabsberg ellen játszik szombaton 13 órától az újszegedi teke- és bowlingcentrumban a Szegedi TE.

Ötödik német csapatként került a Szegedi TE útjába a tekecsapat Bajnokok Ligájában a KC Schwabsberg. A nyolcaddöntő első mérkőzését szombaton 13 órától rendezik, a pályaválasztó a szegedi együttes lesz az újszegedi teke- és bowlingcentrumban.
– A németek sosem adják fel: teljesen mindegy, hogyan állnak, ameddig matematikai esélyük van a győzelemre, addig hajtanak. Kritikus pillanatokat buktunk el a különböző tornákon, amikor csak néhány fán múlt a sikerünk. Ilyen volt például a budapesti világkupa 2009-ben, amikor az utolsó három dobásban fordították meg az általunk már agyonnyert mérkőzést. Cserélnek, megsérülnek vagy csak jól koncentrálnak: valamit mindig be tudnak vetni a sikerért. Ha győzelemre állsz, akkor sem szabad kiengedni, sőt törekedni kell arra, hogy minél jobban megverd őket. Fiatalokból áll a Schwabsberg, akik vélhetően az erőtekét játszák, ez pedig a mi pályánkon sikeres lehet, Remélem, 6:2-re, de inkább 7:1-re nyerünk, mert a csapat elég jó formában van – nyilatkozta a Szegedi TE legrutinosabb játékosa, a csapatkapitány Karsai László.
A német keretből Dirnberger 29, Hehl 24, Cekovic 24, Pointinger 28, Seitz 26, Buschow 49 éves – ez a gyakori kezdő hatosa a Schwabsbergnek.
A BL nyolcaddöntőinek további párosítása: Podbrezova (szlovák)–Neumarkt (olasz), Zerbst (német)–St. Pölten (osztrák), KK Beograd (szerb)–Strasbourg (francia), Zapresic (horvát)–Triglav Kranj (szlovén), Cluj (román)–Makpetrol Szkopje (macedón), Bamberg (német)–Rokycany (cseh), K. Maribor (szlovén)–Répcelak.

Ki is az ellenfél?
A Bamberg, a Zerbst, az Eppelheim és a Staffelstein után újabb német csapattal találkozik valamelyik világversenyen a Szegedi TE férfi tekecsapata. A KC Schwabsberg az előző német bajnokságban nagy meglepetésre megelőzte a Bamberget, így bajnoki másodikként indulhatott az Európa-kupában, amelyben szintén második lett. Kétszeres német kupa-2., legjobb csapateredménye az előző kiírás második helye, előtte volt 3. is (2011–12), és 2009 óta tagja a Bundesliga I-nek. Főleg a neveléséről híres, hiszen a jelenlegi keretéből Dirnberger, Seitz és Hehl is volt egyéni utánpótlás bajnoki érmes. A klub 1953 óta létezik, és a 200 dobásos szakágban már több hazai sikere is volt, nyert kupát (1974) és csapatbajnokságot (1965) is.
A Schwabsberg jelenleg negyedik helyen áll a Bundesligában a Staffelstein, a Zerbst és a Bamberg mögött: nyolc meccsből ötöt nyert, háromszor vesztett – legutóbb 6:2-re a Csányi Béla edzette Bamberg otthonában.

DM 2015. 11. 16.

Meggyőző rangadósiker

A férfi tekecsapat szuperliga 9. fordulójában az első rangadóját játszotta a Szegedi TE, amely hazai pályán 6:2-re legyőzte a Győrt. Az egykori szegedi Kakuk Levente az első sorban megverte Szél Tibort, míg Kiss Norbert legyőzte Kiss Norbertet – mindkét csapatban játszott ugyanis egy-egy erre a névre hallgató játékos.
Kakuk nagyon sokáig úgy állt, hogy ő lesz a meccs legjobbja, ám a végén Ernyesi Róbert egyetlen fával megelőzte, de a szegedi Kiss N. sem állt messze attól, hogy utolérje.
A szegediek a dobogóra hajtó ellenfelek közül az első ellen igazi rangadót játszottak, amelyen több szettben is csak néhány fán múlt a siker – a vége 161 fás hazai győzelem lett.

Végeredmény: Szegedi TE-Győr 6:2 (3765:3604)
A párok:
Szél T.-Kakuk L. 0:1 (1:3, 622:657)
Kiss N.-Kiss N. 1:0 (4:0, 653:549)
I. Kovacsics-Batki T. 1:0 (2:2, 648:627)
Karsai L.-Pete II. L. 0:1 (1:3, 595:582)
Ernyesi R.-Koller D. 1:0 (4:0, 658:628)
Fehér B.-Németh G. 1:0 (3:1, 589:561)

Ifjúságiak: Szegedi TE-Győr 4:0
A párok:
Poroszlai G.-Lendvai B. 1:0 (3:1, 634:579)
Házi M.-Lendvai A. 1:0 (2:2, 566:563)

DM 2015. 11. 13.

Most jön a lényeg

A férfi tekecsapat szuperliga 9. fordulójában a Szegedi TE szombaton 14 órától a Győrt fogadja az újszegedi teke- és bowlingcentrumban.

Győr, Schwabsberg, Répcelak, Schwabsberg, Zalaegerszeg. Az évből ugyan már csak néhány hét van hátra, ám a Szegedi TE férfi tekecsapata most húz csak bele igazán. A felsorolt ellenfelek közül a három magyar együttes a dobogós helyekért küzd a szuperligában, a német gárda ellen pedig a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében kell majd „villantani” – minddel összecsap még 2015-ben.
Nem egyszerű a feladat, de ezért érdemes sportolni, így tekézni is. A Szegedi TE 11-szeres bajnok, címvédő csapata a sorban először azzal a Győrrel találkozik szombaton 14 órától Újszegeden (az előmeccs 13 órától az ifiké), amelyben az egykori szegedi Kakuk Levente szerepel. A sok nagy csatát és sikert megélt klub korábbi játékosa először lép pályára az újszegedi létesítményben mint vendég – a mérkőzés ebből a szempontból is igazán érdekes lesz.
A Győr jelenleg negyedik a bajnokságban, míg a Szeged első. Ha a Tisza-partiak legyőzik a Duna-partiakat, sorrendben az 55. bajnoki sikerüket aratják.

DM 2015. 11. 09.

Győzelem Kaposváron

A férfi tekecsapat szuperliga nyolcadik fordulójában a Szegedi TE Kaposváron lépett pályára, és 6:2-es sikert aratott.

A végeredmény: Kaposvár-Szegedi TE 2:6 (3220:3344).
A párok:
Kálny K.-Karsai L. 0:1 (2:2, 535:560)
Németh T.-Szél T. 0:1 (0,5:3,5, 521:570)
Lengyel D.-Márton J. 1:0 (3:1, 541:509)
Magyar J.-I. Kovacsics 0:1 (1:3, 552:608)
Horváth L.-Kiss N. 1:0 (2:2, 546:533)
Földesi Zs.-Fehér B. (Budai) 0:1 (0:4, 525:564)

Ifjúságiak: Kaposvár-Szegedi TE 3:1 (1041:1040)
A párok:
Nagy G.-Poroszlai G. 1:0 (3:1, 546:510)
Fajtai A.-Házi M. 0:1 (0:4, 495:530)

DM 2015. 10. 26.

Ilyen a jó forma

A férfi tekecsapat szuperliga 8. fordulójában a Szegedi TE 8:0-ra legyőzte a BKV Előrét.

A Tisza-partiak remek játékkal értékelték, hogy megint hazai pályán, az újszegedi teke- és bowlingcentrumban szerepelhettek – erre legutóbb bő egy hónapja volt példa.

A szegedi kezdő hatos valamennyi tagja hatszáz fa felett teljesített, így a nap két legjobbja, az egyaránt 669 fát elérő szerb Igor Kovacsics, valamint Fehér Béla, de nem sokkal maradt el tőlük Karsai László sem, illetve az első tétmeccsét játszót Budai Ádám, a pihenő Kiss Norbert helyén szereplő Márton János, valamint a magára találó Szél Tibor is. Sőt ha hozzájuk vesszük az ifiket, Ernyesi Róbertet és Poroszlai Gergőt, akik szintén csapatpontveszteség nélkül hozták le a 4:0-s sikert, akkor nyugodtan kijelenthetjük: ilyen a remek formában lévő Szegedi TE.

Kell is a remek játék, hiszen az ősz hajrája igen izgalmas, egyben mozgalmas lesz: a bajnokságban a következő rivális, a Kaposvár ellen idegenben szerepel a csapat, aztán fogadja a Győrt, megy Répcelakra, majd érkezik a Zalaegerszeg, közben pedig a Bajnokok Ligájában a német Schwabsberg ellen szerepel.

Jegyzőkönyv
A végeredmény: Szegedi TE–BKV Előre 8:0 (3884:3360). A párok: Szél T.–Sajermann G. 1:0 (3:1, 656:590), Karsai L.–Kovács G. 1:0 (3:1, 663:596), I. Kovacsics–Pete L. 1:0 (4:0, 669:515), Fehér B.–Kiss A. 1:0 (4:0, 669:541), Budai Á.–Szarvas 1:0 (3:1, 610:584), Márton J.–Gönczi 1:0 (4:0, 617:534). Ifjúságiak: Szegedi TE–BKV Előre 4:0 (1237:1159). Pontszerzők: Poroszlai 618, Ernyesi 619 fával.

DM 2015. 10. 23.

Szegedi TE: ismét hazai pályán

A férfi tekecsapat szuperliga 2015-2016-os idényének 7. fordulójában a Szegedi TE hosszú idő után újra hazai pályán szerepel.

A címvédő Szombathelyen, a Ferencváros népligeti otthonában és Nyíregyházán játszott a legutóbbi fordulókban, valamint a szeptember 19-i, Szolnok elleni szegedi meccs óta még a szerbiai Bácskatopolyán vett részt a világkupán. Ezek után következik ma 14 órától (előtte 13 órától az ifik játszanak) az újszegedi teke- és bowlingcentrumban a BKV Előre elleni mérkőzés. A Szeged számára most kezdődik a java: a bajnokság őszi hajrájában utazik Kaposvárra és Répcelakra, jön a Győr és a Zalaegerszeg, eközben  két BL-találkozó vár rá a német Schwabsberg ellen.

DM 2015. 10. 17.

Szegedi TE: győzelem Nyíregyházán

A férfi tekecsapat Szuperliga 6. fordulójában a Szegedi TE 7:1-re nyert  Nyíregyházán – ez volt sorrendben az 52. bajnoki siker.

Nyíregyháza-Szegedi TE 1:7 (3309:3613)

A párok: Szlovenszki T.-Ernyesi R. 0:1 (0:4, 584:654), Kastura Zs.-Karsai L. 0:1 (1:3, 538:638), Mogyorósi P.-I. Kovacsics 0:1 (0:4, 508:583), Ráski J.-Poroszlai G. 1:0 (2:2, 546:542), Hacker D.-Fehér B. 0:1 (1:3, 565:579), Finta Z.-Kiss N. 0:1 (2:2, 568:617). Ifjúságiak: Nyíregyháza-Szegedi TE 0:4 (819:1018). Pontszerzők: Házi M. 519, Erdész Á. 499 fával.

DM 2015. 10. 13.

Teke: folytatták a sorozatot

A férfi tekecsapat szuperliga ötödik fordulójában a Szegedi TE idegenben szerepelt.

A bajnoki címvédő, 11-szeres első a sorrendben elért ötven siker után megint nyert, ezúttal a fővárosban, az Elek Gyula Aréna alatti tekecentrumban a házigazda FTC ellen.

A hazaiaknál az egykori szegedi, Iványi László is pályára lépett, ám kikapott Szél Tibortól. A vendégek közül nagy meglepetésre a két rutinos, Karsai László és Kiss Norbert  nem szerzett csapatpontot, viszont a többiek elhozták, így a Szegedi TE az 51. bajnoki sikerét aratta.

Jegyzőkönyv
Végeredmény: FTC–Szegedi TE 2:6 (3569:3726), a párok: Aranyosi–Ernyesi 0:1 (1:3, 584:627), Iványi–Szél 0:1 (0:4, 548:622), Farkas S.–Karsai L. 1:0 (3:1, 663:620), Szabó N.–I. Kovacsics 0:1 (2:2, 588:596), Botházy–Kiss N. 1:0 (3:1, 615:617), Márkus L.–Fehér B. 0:1 (0:4, 571:644). Ifjúságiak: FTC–Szegedi TE 0:4 (1090:1162), a pontszerzők: Poroszlai 611, Házi 551 fával.

DM 2015. 10. 07.

Három kérdés
Aki válaszol: Karsai Ferenc

2002 óta először nem került a legjobb négy közé valamelyik kupasorozatban a Szegedi TE férfi tekecsapata: a szerbiai Bácskatopolyán elért világkupa-5. hely után Karsai Ferenc klubelnököt kérdeztük a folytatásról is.

– Ez volt a maximum, ami a csapatban volt?

– Már előzetesen is azt mondtam, öt csapat versenyezhet a négy elődöntős helyért: rajtunk kívül a német Zerbst, amely semmi extrát sem mutatva, de végül megnyerte a világkupát, a szlovák Podbrezova, az általunk Igor Kovacsics leigazolásával meggyengített szerb Beograd, valamint a horvát Zapresic. Most mi lettünk az ötödikek, tavaly a Podbrezova volt, előtte a Zerbst is jutott hasonló sorsra, szóval mindig valakinek ki kell esnie. Hozzáteszem, a negyedik helytől 73 fával maradtunk el, azaz az utolsó nap mérsékelt játéka után már esélyünk sem volt az elődöntőre.

– Csalódott?

– Igen. Nem a kiesés, hanem a mutatott játék miatt. A rutinos, jó tekéseink nem tudtak mit kezdeni a pályával. Az előttünk lévő együttesek is mérsékelt produkciót nyújtottak, viszont nekünk ezen a héten ennyire futotta.

– A feladatok sorjáznak: előbb a hazai bajnokságban kellene folytatni az 50 meccses nyerő szériát, aztán következik a BL.

– Kezdeném a másodikkal: a Bajnokok Ligájában nagyon nehéz ágra kerültünk: a nyolcaddöntős ellenfél, a német Schwabsberg a Bundesligában második, fiatal csapat, amelynek speciális a pályája. Ha túljutunk rajta, jöhet a jól ismert Zapresic. A szuperligában csak a következő meccs a fontos, az pedig a szombati, Ferencváros elleni idegenbeli siker.

DM 2015. 10. 02.

Búcsú a világkupától

Tizenhárom év után rendeznek a férfi tekecsapat világ- vagy Európa-kupában négyes döntőt a Szegedi TE nélkül, a szerbiai Bácskatopolyán ugyanis a selejtező után ötödik helyen zárt az együttes.
Ritkán élhették át eddig a Szegedi TE férfi tekései és szurkolói – Fodor József vezetésével sállal és hangos biztatással érkeztek meg tegnap reggel a bácskatopolyai helyszínre –, hogy nélkülük rendeznek világ- vagy Európa-kupa négyes döntőt. Egészen pontosan az elmúlt tizenhárom évben nem fordult elő velük mindez: 2002 óta mindig minimum elődöntőt játszott a csapat a két legrangosabb klubtorna egyikén.

A szerbiai világkupán megszakadt ez a sorozat: a bácskatopolyai selejtezőben ötödik helyen zárt a csapat, így ezúttal nélküle rendezik meg ma és holnap a végső csatározásokat.

A csütörtöki forduló első szegedije, Kiss Norbert játéka előtt még bizakodva tekintettek a napi események elé a Tisza-partiak, hiszen az ötödik helyről, de mindössze három fára a negyedik horvát Zapresictől kezdődött a selejtező harmadik napja. Kiss sehogyan sem találta magát, így a záró szegedinek, Karsainak a német Zerbsten 45, a szerb Beogradon 49 fát kellett volna hoznia. Egy ígéretes szett volt: a második harminc dobás után 15 fát ledolgozott a németek előnyéből Karsai, ám a folytatás nem sikerült, így ötödik helyen zárt a Szegedi TE.
A selejtező végeredménye: 1. Zapresic (horvát) 3714 (Funda 613, Bogdanovic 615, Fuckar 583, Mance 611, Friedl 651, Manev 641), 2. Podbrezova (szlovák) 3674 (Tepsa 633, Pasiak 582, Tomka 641, Cech 583, Zavarkó 660, Kuna 575), 3. Zerbst (német) 3674 (Gerdau 595, Stoklas 645, Schneider 620, Schondelmaier 609, Weber 584, Benedik 621), 4. KK Beograd (szerb) 3668 (Bárány 646, Sokac 546, Vlajkov 609, Osztojics 663, Antal 593, Csalics 611), 5. Szegedi TE 3595 (Ernyesi R. 631, Szél 570, Fehér B. 609, I. Kovacsics 609, Kiss N. 589, Karsai L. 587) fa.

Meccskomment
Kiss Norbert, a Szegedi TE játékosa

– Nagyon sajnálom, hogy így alakult. Mindent megtettem a hibák javításáért, ám hiába törekedtem arra egy jó dobás után, hogy lemásoljam, vagy legalább megközelítsem, nem sikerült. Kilences után dáma – ez szinte állandóan ismétlődött.

DM 2015. 09. 30.

Szegedi TE: elődöntős helyen

A szerbiai Bácskatopolyán megkezdődött a férfi tekecsapat-világkupa, amelyen tegnap két szegedi lépett pályára. Ernyesi Róbert 631, Szél Tibor 570 fát ért el, ezzel a Szegedi TE a legjobb négy között várja a további két selejtezőnapot.

Világ- vagy Európa-kupára ilyen keveset még nem kellett utaznia a Szegedi TE férfi tekecsapatának. Az elmúlt másfél évtizedben a 11-szeres magyar bajnok járt Németországban (Eppelheim, Augsburg), Ausztriában (Salzburg, Koblach, Ritzing), Horvátországban (Split, Eszék), Csehországban (Prerov), Szlovákiában (Nagysáros), Romániában (Targoviste), Olaszországban (Bolzano), sőt volt viadal Budapesten is.

A Tisza-parti alakulatnak ezúttal mindössze alig több mint hetven kilométert, körülbelül egy órát kellett a kisbusszal megtenni, hogy megérkezzen a szerbiai Bácskatopolyára, a 2015-ös, 27. világkupa helyszínére. Az együttes már a verseny előtt is kihasználta a közeli lehetőséget, hiszen a pálya feltérképezése miatt többször is az esemény helyszínén edzett.

A világkupa selejtezője ezúttal háromnaposra nyúlt, mivel a hatsávos pályán a férfiak mellett a nők is megküzdenek a bajnokok bajnoka címért. Az első napon a szegediek közül Ernyesi Róbert kezdett, és 631 fával jó alapot tett le a továbbiakhoz. Szél Tibor már nem játszott ilyen jól, hiszen 570 fát ütött, ám a szegediek így is az elődöntőt érő helyen, a legjobb négy között zárták a napot.

Férfi tekecsapat-világkupa, Bácskatopolya (Szerbia), állás az első napon, két játékos után: 1. Zapresic (horvát) 1228 (Funda 613, Bogdanovic 615), 2. Podbrezova (szlovák) 1215 (Tepsa 633, Pasiak 582), 3. Szegedi TE 1203 (Ernyesi R. 633, Szél T 570), 4. KK Beograd (szerb) 1192 (Bárány 646, Sokac 546) fával.

DM 2015. 09. 29.

Szegedi TE: 878 nap, 50 siker

Elképesztő hazai sorozatot produkált a férfi tekecsapat szuperligában a Szegedi TE: legutóbb két éve májusban kapott ki, az azóta eltelt 878 napban sorrendben 50 bajnoki mérkőzésen győzött. Ilyen még nem volt a sportág történetében.

Két emlékezetes dátum, két emlékezetes ellenfél. 2013. május 4-én az örök rivális Zalaegerszeg ellen kapott ki utoljára hazai bajnoki mérkőzésen a Szegedi TE férfi tekecsapata, azóta eltelt 878 nap, a csapat ezalatt ötven mérkőzést játszott a szuperligában, és mindegyiket megnyerte. A legutolsót szombaton Szombathelyen az újonc Vasasszonyfa ellen.

Az ötven mérkőzésen:
– a leggyakoribb eredmény holtversenyben a 7:1 és a 8:0 volt 18-18 alkalommal, ezenkívül a 6:2 tízszer, az 5:3 háromszor fordult elő, míg volt példa egyszer a 7,5:0,5-re is.

– a legtöbbet legyőzött csapat a tizenhárom ellenfél közül a Zalaegerszeg és a Répcelak volt, amelyeket egyaránt nyolcszor vert meg a Szegedi TE, mivel az alapszakasz mellett a legutóbbi két bajnokság rájátszásában is találkozott velük. A Ferencváros hatszor kapott ki, míg a másik véglet a Vasasszonyfa és az Erőmű, amelyek ezen időszakban mindössze egyszer voltak az együttes ellenfelei.

– a legtöbb csapatpontot a hatszoros világbajnok Kiss Norbert szerezte, aki 43 riválisát verte meg. Ha ehhez hozzávesszük, hogy játszott csereként részmeccseket, hagyott ki sérülés miatt is bajnokit, illetve kétszer kikapott, a statisztika egészen imponáló. A rutinos Karsai László is kiváló eredményt tudhat maga mögött, hiszen 41 ellenfelét verte meg. A már Répcelakon játszóZapletán Zsombor 38, a Győrben tekéző Kakuk Levente 35, míg Szél Tibor ésFehér Béla 28-28 sikert tudhat maga mögött.

– a legtöbb szettpontot (minden harminc vegyes dobás után lehet ilyet szerezni, meccsenként maximum négyet) szintén Kiss Norbert szerezte, aki amikor csapatpontot hozott össze, azokon a maximális 172-ből 153 kispontot megnyert. Ezenkívül Karsai László 134, Kakuk 124, míg Zapletán 118 szettet nyert meg, amikor csapatponttal a birtokában jött le a pályáról.

A számok beszédesek, a szegedi szereplés szintén az. Egyedi, történelmi teljesítmény és rekord Magyarországon.

Mától világkupa

A Szegedi TE férfi tekecsapata mától a szerbiai Bácskatopolyán szerepel, ahol a bajnokok számára rendezik a világkupát. Ezen ma, holnap és csütörtökön a selejtezőt, pénteken az elődöntőket, szombaton pedig a helyosztókat bonyolítják le.
A szegediek programja, ma, 12.40: 1. játékos, 15 óra: 2. játékos; szerda, 10.20: 3. játékos, 16.10: 4. játékos;csütörtök, 9.10: 5. játékos, 15 óra: 6. játékos. Elődöntők, péntek, 13.40: a selejtező 1–4. helyezettje; 16 óra: a selejtező 2–3. helyezettje. Helyosztók, szombat, 10.20: az elődöntő vesztesei a 3. helyért; 15 óra: az elődöntő győzteseinek döntője.

DM 2015. 09. 28.

Megvan az 50.!

A férfi tekecsapat szuperliga 4. fordulójában történelmi sikert aratott a világkupára készülő Szegedi TE: sorrendben az 50. bajnoki sikerét aratta Szombathelyen, a Vasasszonyfa otthonában.

Végeredmény: Vasasszonyfa-Szegedi TE 1:7 (3173:3497)
A párok: Horváth Z.-Karsai L. 1:0 (3:1, 605:582), Szerdahelyi G.-Ernyesi R. 0:1 (1:3, 528:626), Tóth R.-I. Kovacsics 0:1 (0:4, 485:587), Molnár P.-Fehér B. 0:1 (0:4, 533:584), Cserei G.-Budai Á. 0:1 (1:3, 508:523), Horváth P.-Kiss N. 0:1 (0:4, 514:595).
Ifik: Vasasszonyfa-Szeged 3:1 (1036:1004). A szegedi pontot Poroszlai G. szerezte 555 fával.

DM 2015. 09. 21.

Szegedi TE: szenvedve nyertek

A férfi tekecsapat szuperliga harmadik fordulójában a Szegedi TE alaposan megszenvedett a Szolnok ellen, de végül Ernyesi Róbert, Igor Kovacsics és Kiss Norbert vezérletével megszerezte sorrendben 49. bajnoki sikerét.

Szegedi TE-Szolnok 5:3 (3764:3487)
A párok: Szél T. (Márton J.)-Tóth Z. 0:1 (1:3, 576:581), Ernyesi R.-Tóth Á. 1:0 (3:1, 641:551), I. Kovacsics-Hajdu Z. 1:0 (4:0 (640:543), Fehér B.-Somodi K. 0:1 (1:3, 626:648), Karsai L.-Bíró E. 0:1 (1:3, 634:604), Kiss N.-Bíró N. 1:0 (4:0, 657:560). Ifjúságiak: Szeged TE-Szolnok 4:0 (1210:1058). A pontszerzők: Poroszlai G. 613, Házi M. 597 fával.

DM 2015. 09. 18.

A Szolnok érkezik a tekésekhez
A férfi tekecsapat szuperliga harmadik fordulójában a címvédő Szegedi TE holnap hazai pályán az újonc, de nagy hagyományokkal rendelkező Szolnokot fogadja az újszegedi teke- és bowlingcentrumban. A találkozó 14 órakor kezdődik, míg az ifik 13 órától játszanak.

– Megfázás miatt nem szerepeltem eddig, és ugyan a lábam sem az igazi, de javulgatok. Bízom benne, hogy a Szolnok ellen pályára léphetek, mert közeleg a bácskatopolyai világkupa időpontja. A Szolnok legutóbbi hazai meccsét megnéztem, és meglepetés volt, hogy döntetlent játszott a Zalaegerszeggel. Az viszont várható volt, hogy az NB I-ből visszajut a szuperligába. A győzelemmel nem lehet gond, a kérdés az, milyen játékkal érjük el – nyilatkozta a szegediek tekése, Fehér Béla.

A szegedi csapat a Szolnok elleni meccset követően egymás után három bajnokit idegenben (Vasasszonyfa, FTC, Nyíregyháza) játszik, közben lesz a világkupa, így legközelebb majd csak október 24-én lép pályára újra hazai környezetben.

A bajnokság állása két forduló után: 1. Szegedi TE 4 (14:2, szettarány: 37,5:10,5), 2. Répcelak 4 (14:2, 37:11), 3. Zalaegerszeg 3 (11:5, 33:15), 4. Győr 3 (11:5, 30:18), 5. FTC 3 (9:7), 6. Nyíregyháza 2 (9:7), 7. Kaposvár 2 (8:8), 8. Bp. Erőmű 2 (7:9), 9. Szolnok 1, 10. BVK Előre 0 (4:12), 11. Vasasszonyfa 0 (2:14, 11:37), 12. Pét 0 (2:14, 10:38).

DM 2015. 09. 14.

Siker Péten is

A címvédő, 11-szeres bajnok együttes az előző idényben újoncként bennmaradó Pét otthonában folytatta remek hazai jó szereplését.

Az elmúlt két bajnokság százszázalékos mérlege és megnyerése után egymást követően 46 sikernél tartott, majd ehhez már hozzátett újabb kettőt – így a pétit is.

A szegediektől Fehér Béla és Budai Ádám sérülés miatt nem szerepelt, míg a felnőttek között először kapott lehetőséget a frissen igazolt Poroszlai Gergő, aki csapatponttal járult hozzá a győzelemhez.

Jegyzőkönyv
A végeredmény: Pét–Szegedi TE 1:7 (3347:3612). A párok: Kiss G.–Szél T. 1:0 (583:574), Haragi L.–Ernyesi R. 0:1 (533:627), Kéri S.–I. Kovacsics 0:1 (511:620), Bobay K.–Poroszlai G. 0:1 (528:551), Bíró L.–Karsai L. 0:1 (586:607), Iváncza N.–Kiss N. 0:1 (606:633). Ifjúságiak: Pét–Szegedi TE 1:3 (1056:1119). A szegedi pontot Házi Márk szerezte 559 fával.

Meccskomment
POROSZLAI Gergő,
a Szegedi TE játékosa
– Nagy dolog, fantasztikus, hogy ebben a csapatban szerepelhetek. Egy álmom teljesült. Mindig próbáltam hű maradni a Köfémhez, és sehova sem mentem volna el, de a szegedi ajánlatra nem mondhattam nemet. A péti meccs sima volt, ám azt is meg kell szoknom, hogy a Szeged általában simán nyer. Most ennyit tudtam kihozni a meccsből, ami egy jó átlagom ezen a pályán.

DM 2015. 09. 07.

Sikermomentumok

A férfi tekecsapat szuperliga 2015–16-os idényének első fordulójában a címvédő, 11-szeres bajnok Szegedi TE 7:1-re legyőzte a Bp. Erőműt.

Hazai kezdés a szuperligában, mint címvédő éppen az egyik újonc, a Budapesti Erőmű ellen, az új igazolások először léptek pályára tétmeccsen az újszegedi teke- és bowlingcentrumban – volt bőven érdekessége a Szegedi TE férfi tekecsapat első bajnokijának. Nézzük külön pontokban a meccs fontos momentumait!

– A két újonc bemutatkozása már-már álomszerű volt: az ifikorú Poroszlai Gergő Székesfehérvárról érkezett, és az ifiben új egyéni csúcsot dobott 644 fával. Még ennél is jobban alakult Igor Kovacsics sorsa: a szerb világbajnok 648 fával lopta be magát a szegedi szurkolók szívébe.

– A harmadik újonc, Budai Dániel (a Köfémtől érkezett) első meccse még várat magára, hiszen sérülés és műtét után lábadozik.

– Tekemeccsen elég ritka a szettek döntetlenje, ha egy mérkőzésen egy előfordul, már különleges dologról van szó. Ezúttal három is előfordult: Szél Tibor egyszer, Ernyesi Róbert pedig kétszer is vugyanannyi fát ért el harminc vegyes dobás alatt, mint az ellenfele, a sikerük azonban így sem forgott veszélyben.

– Az is ritkaság, hogy egy játékos több összfával is vereséget szenved, mert a szettekben rosszabbul teljesített. Ezt most két játékos élte meg: a szegedi Karsai László – aki nemrég lett másodszor is apuka –, valamint a vendégektől Zombori Norbert.

Jegyzőkönyv

Végeredmény: Szegedi TE–Bp. Erőmű 7:1 (3737:3464). A párok: Szél T.–Szővérfi 1:0 (3,5:0,5, 627:571), Ernyesi R.–Rendes Á. 1:0 (3:1, 615.581), I. Kovacsics–Tóbiás 1:0 (4:0, 648:551), Márton J.–Zombori 1:0 (3:1, 594:608), Karsai L.–Czeilinger 0:1 (1:3, 596:573), Kiss N.–Jancsár 1:0 (3:1, 657:580). Ifjúságiak: Szegedi TE–Bp. Erőmű 3:1 (1179:1107). A szegedi pontot Poroszlai szerezte 644 fával.

Meccskomment
KISS Norbert, a Szegedi TE világbajnok játékosa

– Sok új játékos érkezett, többen távoztak, így ez a meccs a hazai közönségnek és nekünk is bemutatkozás volt. Az ellenfél elégedett lehetett, hiszen piciken múlt, hogy a 600 fát elérjék. Bambergben még úgy tűnt, jó formában vagyok, aztán nem következtek az értékelhető teljesítmények, így elölről építettem fel magam. Ez már jól alakul, és a világkupáig lehet még fejlődni.

DM 2015. 09. 04.

Címvédő és Erőmű

Megerősödött Győr és Répcelak, átalakuló, megfiatalodó Zalaegerszeg, a szintet tartani igyekvő, 11-szeres bajnok, címvédő Szegedi TE, a fővárosi különítmény (BKV Előre, FTC, Bp. Erőmű), az újonc Szolnok és Vasasszonyfa, az osztályozón bennmaradó Nyíregyháza, valamint a Pét és a Kaposvár.

Az utóbbi idők egyik legkiegyensúlyozottabb, legszínvonalasabb, ezáltal legérdekesebb, tizenkét csapatos férfi tekecsapat-szuperligája kezdődik meg a hétvégén – a 2015–16-os idény sok izgalmat tartogathat. Abban azért egyetértenek a
szakértők, hogy az első számú esélyes továbbra is a Szegedi TE, amely holnap 14 órától (ifik: 13 óra) a Bp. Erőműt fogadja az első fordulóban az újszegedi teke- és bowlingcentrumban, ám olyan sok 8:0-s győzelme nem lesz, mint amilyen az elmúlt szezonokban volt.

DM 2015. 08. 31.

Gyakorlás a vk-pályán

A nyári felkészülés utolsó állomásaként a szerbiai Bácskatopolyán szerepelt a Szegedi TE férfi tekecsapata.

A szeptember végi, október eleji világkupa – amelyen az európai bajnokcsapatok vetélkednek – otthonában a Tisza-partiak előbb edzésen tesztelték a pályát, majd tegnap a szerb bajnok KK Beograd elleni felkészülési találkozón élesben is lemérhették, milyen körülmények várnak rájuk. A szegedi csapat igen szoros mérkőzésen végül 5:3-as vereséget szenvedett, miközben minden játékosa mérkőzésszituációban gyakorolhatott.
A tizenegyszeres magyar bajnok a hétvégén elkezdi a hazai szuperligát, amelyben az első ellenfél szombaton 14 órától az újonc Budapesti Erőmű lesz. Az ezúttal már tizenkét csapatos bajnokság őszi idénye december 12-én zárul.

DM 2015. 08. 24.

755 fa az új rekord tekében

A versenyidény első komoly nemzetközi eseményén szerepelt a Szegedi TE férfi tekecsapata.

A Tisza-partiak a hagyományos, podbrezovai világkupa-viadalról három éremmel térhettek haza, miközben egy hatalmas új világcsúcs is született.
A csapatok összevetésében hat együttes között a hazai szlovák Podbrezova győzött, megelőzve a Szegedet és az osztrák St. Pöltent. Egyéniben a legjobb négy közé két szegedi is bejutott, végül Ernyesi Róbert második, Szél Tibor harmadik lett. A viadalon a Podbrezova vajdasági játékosa, Zavarkó Vilmos 755 fával új rekordot ért el.

Eredmények, férfi egyéni és csapat világranglista-verseny, Podbrezova (Szlovákia), csapat: 1. Podbrezova (szlovák) 3942, 2. Szeged 3813, 3. St. Pölten (osztrák) 3718 fával. Egyéni: 1. Zavarkó Vilmos (szerbiai, Podbrezova, eredményei: 755, 633, 677), 2. Ernyesi Róbert (Szegedi TE, 675, 667, 639), 3. Szél Tibor (Szegedi TE, 682, 664, 610), 4. Milan Tomka (szlovák, Podbrezova, 672, 655, 604).

DM 2015. 08. 17.

Felejthetetlen ünnepek

Remek szervezés, kiváló játékosok és egy feledhetetlen nap: így foglalható össze a Szegedi TE ünnepe, amelyen egykori játékosok, klubvezetők, támogatók emlékeztek az egyesület alapításának 20., valamint a saját létesítmény elkészültének 10. évfordulójára.

Csányi Béla újra Szegeden vezetett egy csapatot. Igaz, a tekesport halhatatlanjai közé beválasztott egykori szegedi kiválóság csak egy gálamérkőzésen kapott szerepet, ám feledhetetlen élménnyel gazdagodott a Világválogatott élén. Nem azért, mert győztes hadvezér volt, hanem mert a Szegedi TE megadta a módját a megalakulása 20., a saját otthona elkészültének 10. évfordulóján.
Egykori klasszisok adtak kezet egymásnak az újszegedi teke- és bowlingcentrumban, és csak ámulhattunk azon, még mindig milyen vajkezük van. A Hódmezővásárhelyről indult, 80 éves (!) Rákos József például a négyes pályán harminc vegyes dobásból a maiak számára is elismerésre méltó 172 fát ütött… Fodor József révén minden résztvevő egyenpólót kapott, így azok az egykori szegedi játékosok is, akik az évfordulók okán újra eljöttek játszani.
Az ünnepen összecsapott a Szegedi TE és a Világválogatott. A döntőbe három világválogatott mellett a szegediek közül Kiss Norbert jutott.

DM 2015. 08. 14.

Két ünnep egy napon

Holnap az újszegedi teke- és bowlingcentrumban nagyszabású ünnepet szervez a Szegedi TE: egyrészt húsz éve létezik a tekecsapat, másrészt tíz éve készült el a saját otthona. A nap fő eseménye az egykori szegedi, kilencszeres vb-első Csányi Béla által vezetett világválogatott és a házigazda összecsapása lesz.

A világ legjobb csapata idén húszéves. Az alapításkor, 1995-ben még senki sem sejtette, hogy a Szegedi TE két évtizeddel később ünnepelhet tizennyolc nemzetközi döntőt, amelyből nyolcszor első lett, és a 10 második hely mellett összejött még két bronzérem is. A hazai csapatbajnokságban megszerezte a tizenegyedik aranyérmét is, így a klub az eltelt húsz évben minden szinten 38 érmet, ebből 18 aranyérmet gyűjtött. Jó csapatnak kiváló körülmények dukálnak: a Szegedi TE-nek ez is megadatott, hiszen tíz évvel ezelőtt költözhetett be saját otthonába, az újszegedi teke- és bowlingcentrumba.
– Az elmúlt 20 év alatt nagyszerű sikereket arattunk, több világszínvonalú versenyt rendezhettünk, igazi fellegvárrá vált az újszegedi otthonunk – nyilatkozta Karsai Ferenc klubelnök, az ünnep főszervezője.
A nap fő mérkőzését – a sok érdekes kiegészítő program, az egykori játékosok és a veteránok párharcai mellett – a Szegedi TE és a világválogatott vívja majd, amelynek szakvezetésével az egykori szegedi világbajnokot, a németországi Bambergben élő, 65 éves Csányi Bélát kérték fel.
– Szeged mindig a szívem csücske marad. Tudom, honnan indultam el. Karsai Ferencet pedig csodálom, hogy húsz éve viszi a szegedi tekeéletet. A saját idejét, pénzét sem sajnálja, hogy életben tartsa. Amíg él, ez így lesz. Örömmel fogadtam el a meghívását a világválogatott szakvezetőjének. Jövök, Szeged! – mondta Csányi Béla, akit a májusi világbajnokságon elsőként beválasztottak a sportág halhatatlanjai közé.
A Csányi által vezetett csapatban helyet kapnak világbajnokok, így a szerbiai Zavarkó Vilmos, Bárány Csongor, a horvát Matko Bulka és Mario Musanic, a román Nicolae Lupu, a magyar légiós, Kiss Tamás, a rutinos szerb, Jovan Csalics, valamint az osztrákok kiválósága, Lukas Huber.
Az ünnepi program, szombat, 10 óra: megnyitó; 10.15-től: a régi szegedi játékosok versenye (8 fő, fejenként 120 gurítás); 12.30: ünnepélyes megnyitó, köszöntő; 13-tól: veterán játékosok versenye (8 fő, fejenként 60 gurítás); 14.30-tól: Szegedi TE–Világválogatott; 18.45: a legjobb négy eredményt elérő játékosok döntője (120 dobás); 20 óra: eredményhirdetés.

DM 2015. 08. 08.

Csányi Béla Kiss-sel is ünnepel

A Szegedi TE hatszoros világbajnok játékosa, Kiss Norbert a németországi Bambergbe kapott meghívást. A kiválóság egy másik szegedi származású ikon, Csányi Béla ünnepére utazott el tegnap a klubelnök, Karsai Ferenc társaságában.

Csányi 1989 óta él Bambergben, azóta előbb játékosa, majd a második, jelenleg pedig az első csapat edzője. Az SKC Viktoria Bamberg 11-szeres német bajnok, négyszeres világkupa- és háromszoros BL-győztes csapatának sikereiben tehát nagy szerepet játszott a kilencszeres (négyszer egyéni, egyszer összetett, kétszer csapat és kétszer páros) világbajnok Csányi, így a német klub ma egy egész napos rendezvénysorozattal kedveskedik a magyar tekés idén befejeződő, ötvenéves sportpályafutása, valamint a klub 25 esztendeje megnyert első német bajnoki címe előtt.
Így a rutinos játékosok tandem (60 dobásos) villámtornája után összecsap a hazai együttes a világválogatottal is, amelyben helyet kapott Kiss Norbert, valamint Kiss Tamás (Neumarkt – olasz), Zavarkó Vilmos (szerbiai, Podbrezova – szlovák) és Lukas Huber (osztrák, St. Pölten) is. A találkozó 14.30-kor kezdődik a Bamberg pályáján.

DM 2015. 07. 27.

Követendő pályafutás

Éppen két hete kezdte el a felkészülést az idényre a Szegedi TE férfi tekecsapata, amely a saját ünnepét, fennállása 20. és az otthona elkészültének 10. évfordulóját is szervezi.

Javában készül a Szegedi TE férfi tekecsapata. Elsősorban az egész 2015–16-os szezonra (bajnokság, világkupa, Bajnokok Ligája, egyéni világbajnokság), előtte azonban még az augusztus 15-én tartandó eseményre: ekkor ünnepli meg a klub a fennállása huszadik, és az újszegedi létesítménye elkészültének tizedik évfordulóját.
– Futás, kondizás, tekézés: minden napra jut feladat és mozgás. Az elmúlt hétvégén már meccs-szerű edzést csináltam, de egyelőre még nem álltam rá erre a feladatra – nyilatkozta Kiss Norbert, aki a 16. idényét kezdi meg a csapatnál, azaz álélte mindazt, amiről majd az ünnep szól.
Kiss a jövő hét végén a németországi Bambergbe utazik, ahol a szegedi származású Csányi Béla búcsúeseményére hívták meg: a legenda éppen ötven éve foglalkozik a tekével, és most döntött úgy, hogy annyi siker és öröm után befejezi.
– Nagy megtiszteltetés, hogy engem is meghívott erre a rendezvényre Csányi Béla. Kiváló sportember, remek karrierrel – követendő pályafutás. Igaz, én sem gondoltam volna annak idején, még amikor 2000-ben Kaposvárról Szegedre igazoltam, hogy több mint másfél évtizedet itt töltök, és az életem jelentős sikerei idekötnek. És most mégis itt vagyok, sőt a német túra utáni szegedi rendezvény arról szól majd, milyen jól döntöttem annak idején – vélte a hatszoros világbajnok.
Rengeteg esemény: ez már-már megszokott dolog a szegediek számára.
– A bajnokságban a rájátszást megszüntették, viszont tízről tizenkettőre nőtt a csapatok száma. Így huszonkét bajnokink lesz, ez a szám pedig nem változik az előző idényhez képest. A bácskatopolyai világkupán a német Zerbst, a szlovák Pobrezova és a horvát Zapresic mellett szinte borítékolható a mi négyes döntős szerepünk is, bár azért mindig vannak meglepetések. Jövő tavasszal pedig már az egyéni világbajnokságra is figyelni kell – sorolta a feladatokat Kiss Norbert.

DM 2015. 07. 14.

12. magyar bajnoki címére hajt a Szegedi TE
Rutin és fiatalság

Megkezdte a felkészülést a Szegedi TE 11-szeres magyar bajnok férfi tekecsapata. Karsai Ferenc együttesének a célja az új szezonban is a bajnoki aranyérem megszerzése.

A legfrissebbek. A bajnok Szegedi TE férfi tekecsapata a Csongrád megyei első osztályú csapatok közül elsőként kezdte el a felkészülést. Az idén 20 éves születésnpaját ünneplő egyesület játékosai már túl vannak a bemutatkozó tréningen.
– Az első hét a fizikai felkészítésről szól. Igen, a tekében is fontos a jó állóképesség, hiszen ez meghatározhatja egy-egy kiélezett meccs kimenetelét. Futás, kondi, gimnasztikai szerepel a programban. Kilenc fős a keret, a teljes csapat minden csütörtökön találkozik, és három napot edz együtt közösen. Mivel a játékosaink a teke mellett dolgoznak, így többen otthon készülnek a többi napon – kezdte a felkészülés ismeretétést Karsai Ferenc elnök, vezetőedző.
Az elmúlt évekbeb a Szegedi TE egyeduralkodónak számított hazánkban, idén a 11. magyar bajnoki címét gyűjtötte be a klub. Hatalmas fölénnyel nyerte a magyar bajnokságot, igazán a riválisok nem tudták megszorítani. A nyáron két játékos távozott (Kakuk, Zapletán) és három érkezett (a világbajnok Igor Kovacsics, Budai Ádám, Poroszlai Gergő).
– Sokan azt mondják, hogy gyengültünk, nekünk azonban egyetlen célunk lesz a 2015–2016-os szezonban: megvédeni a bajnoki címünket. A keretünk bővebb lett, kilenc tekés alkotja a csapatot. Az elmúlt időszakban olyan fölénnyel nyertük meg a meccseket, hogy nem volt igazán ellenfelünk. Ez talán kicsit el is kényelmesítette a játékosokat, nem kellett megküzdeniük egy-egy győzelemért. Ezzel nem is itthon akadt problémánk, hanem leginkább a nemzetközi meccseken, amikor fontos pillanatokban buktunk el partikat. Két részre lehet bontani a csapatot: rutinos és fiatal játékosokra. Ez egy jó mag lehet, hiszen a lendület és tapasztalat jellemezhet majd bennünket.
Július az alapokról szól, augusztuban azonban már jönnek a felkészülési meccsek, szeptemberben kezdődik a bajnokság.
– A legnagyobb izgalommal az augusztus 15-dikei 20. születésnapi bulinkra készülünk. Előtte Kiss Norberttel, csapatunk világbjanok játékosával Bambergbe utazunk, ahol a szegedi Csányi Béla ünnepi meccsén szerepelünk. Béla 50 éve kedzett el tekézni, a 65 éves versenyző tisztelétre érkezik a világválogatott, amely a helyi csapat ellen csatázik egy teljesen új pályán. Játszunk majd a Podbrezova ellen, majd a Vajdaságban, szeptember 4-én pedig rajtol a Szuperliga, majd a hónap végén a világkupa – fejezte be a beszélgetést Karsai Ferenc klubelnök.

DM 2015. 07. 03.

Húsz éve alakult a Szegedi TE, tízéves a saját otthona
Két évtized két ünnepe

Húsz éves a klub, tíz éve készült el a saját pálya – e két eseményt összeköti, és egyszerre ünnepli meg augusztus 15-én a Szegedi TE férfi tekecsapata, amely a kilencszeres vb-1., szegedi Csányi Béla vezetésével a világválogatott ellen is pályára lép.

Minden 1995-ben történt. A Szegedi Postás férfi tekecsapata megszűnt, a jogutód pedig a Szegedi Tekézők Egyesülete lett. Akkor még senki sem sejtette, micsoda eredménysort produkál majd a klub a következő két évtizedben.
Húsz év. Ennyi telt el azóta, hogy Karsai Ferenc vezetésével megalakult az egyesület. Az egykori válogatott játékos olyan birodalmat épített fel, amelyet manapság a világ legjobbjai között, mondjuk a legjobb három csapata között tartzanak számon. Tizennyolc nemzetközi kupadöntő, nyolc arany- (3 BL-, 3 világkupa- és ké Európa-kupa-elsőség), valamint nyolc ezüstérem, tizenegy hazai bajnoki cím – az eltelt két évtized igen termékeny volt.
A klub másik fontos dátuma 2005. Ekkor lelt saját otthonra az újszegedi Kisstadion egyik sarkában, a Derkovits fasor 1–5. alatti létesítményben. Az impozáns épület azóta ismert a sportágban – oroszlánbarlangnak is hívják, hiszen nem sokszor hagyták el győztesen a vendégcsapatok – és közkedvelt a szabadidősportosok körében.
Húsz és tíz év. Két, önmagában is jelentős ünnep, nem bezsélve arról, hogy 2015-ben egybeesik. Nem csoda, ha a klub szeretné megadni a módját a kerek évfordulók emlékének, így Szeged városával és a támogatókkal közösen augusztus 15-én jelentős ünnepet szervez.
– Szeretném meghívni azokat a játékosokat, akik valamikor ebben a klubban szerepeltek. Ez közel negyven tekés. Mellettük itt lesznek az egykori veteránok, valamint a korábbi szegedi kedvenc, Csányi Béla vezetésével a világválogatott, amely a hazai közönség előtt ezen a napon bemutatkozó, új összetételű, átalakult és megfiatalodott Szegedi TE-vel játszik majd gálamérkőzést – nyilatkozta a klub elnöke, Karsai Ferenc.
Aki szereti a sportágat és a csapatot, az már most jegyezze meg a dátumot, augusztus 15-ét, hiszen olyanokat láthat, akiket és amiket nem minden héten. Amellett, hogy a nemrég a sportág hallhatatlanjai közé beválasztott Csányi vállalta, ő is játszik hatvan dobás erejéig, az általa vezetett világválogatottban szerepet kap a szerbiai Zavarkó Vilmos, Jovan Csalics, a horvát Matko Bulka és Mario Musanic, a román Nicolae Lupu, a szlovák Ivan Cech, valamint a magyar Kiss Tamás.
A Szegedi TE nyári szabadsága tart – ennek ellenére Szél Tibor tegnap már edzett az újszegedi teke- és bowlingcentrumban. A klub az első hivatalos találkozóját július 13-án tartja.

DM 2015. 06. 13.

Viharok a sikerek mellett

A város sikercsapata, a Szegedi Tekézők Egyesülete alaposan átalakul a nyáron, a változások pedig nem mennek zökkenőmentesen. A klubot és a személyét ért kritikák ellenére ütőképes együttest ígér a jövőben is a klubelnök, Karsai Ferenc.

– A kérdés már körbejárta a közösségi hálót: mi történik Szegeden?
– A klubunknál érdekes fejlemények zajlottak le az elmúlt hónapokban. Úgy érzem, néhány játékos az eredmények hatására eltelt magával. A Szegedi TE mindent elért az utóbbi időben, amit csak lehet, és ezt überelni szinte lehetetlen. Ezalatt akadtak, akik sztárrá nőtték ki magukat, és sajnos megjelentek a sztárallűrök is, amelyek negatív folyamatokat indítottak el. Több játékost is megkerestek, közülük kettő, az ötszörös világbajnok Kakuk Levente és a kétszeres vb-első Zapletán Zsombor elhagyja a klubot, bár a bejelentésük meglepő volt, hiszen nem adták meg az esélyt arra, hogy mi is tegyünk egy ajánlatot.
– A válogatott szövetségi kapitánya, Fehér László önre gondolva azt nyilatkozta a májusi világbajnokság után: Karsai Ferenc segédedzőm nem segítette a munkámat a vb során, hanem gátolta. Mi erről a véleménye?
– A tekeszövetség szakmai alelnöke, az edzői bizottság vezetője, és nem segédedző vagyok. A vb-n mint szakmai vezető felajánlottam a segítségemet Fehér Lászlónak, amit ő kért is, mert mindkét szakágnak ő kapitánya, így pedig nehéz a kettőt egyszerre igazgatni. Én mindig a higgadtabb, megfontoltabb, végiggondoltabb játék és életmód híve voltam, míg ő inkább kockáztat. A vb-n nagyon másképp láttunk dolgokat, és főleg a csapat összeállítás miatt komoly konfliktusokba kerültünk. A meccsek előtti négyszemközti beszélgetések alkalmával egyszer sem hallgatott rám. A németek elleni elődöntő előtti estén például én kértem, hogy az egyik szegedi tekés egyáltalán ne játsszon, hiszen pontosan tudom, milyen problémákkal küzdött a szezon során. Nem is ment neki a játék, a vége pedig három fás vereség lett. A pályára lépők mindent megtettek, hogy jól szerepeljenek, ám szerintem szakmai és taktikai hibák okozták, hogy a férfiak és a nők sem teljesítették az elvárást, a döntőt, illetve a dobogós helyet. Az idézett kritikát visszautasítom, ráadásul mindez a nagy nyilvánosság előtt, a hivatalos szakmai elemzés előtt ért.
– Kakuk Levente is a közösségi háló nyilvánosságához fordult. Valóban tartozik neki felkészülési juttatással?
– Két éve a város a sporttámogatást az élő szerződés ellenére felmondta, ez hét és fél millió forint kiesést okozott. Minden játékos juttatása 10, 20 százalékkal csökkent, ennek tudatában vállalta mindenki a 2013–14-es szezont. Megígértem, ha a 7,5 milliót visszakapjuk, mindenki hozzájut az elmaradt összeghez, miközben ezt a klub működéséhez szükséges pénzt barátok, támogatók révén pótoltuk. A sporttámogatás helyre állt, így a korábbi szintre emelkedett a premizálás és a juttatás is, a különbözetet azonban nem kaptuk meg. Ez így volt Kakuk esetében is, így nem tartozunk, nem tartozom neki.
– Ha Karsai Ferenc hibázott, akkor miben hibázott?
– Mindent a megígérteknek megfelelően teljesítettem. Valószínű abban hibáztam, hogy hittem abban, van emberség és létezik korrektség. Sok embert közel engedtem magamhoz, akik beleláttak az életembe, megismerték a gyengéimet, és visszaéltek vele. Az egyesület működése sosem volt viharoktól mentes, de mindig megóvtam, megvédtem a támadásoktól, és arra törekedtem, hogy a folyamatosság megmaradjon. Az anyagiak előteremtése hatalmas feladat, de próbálom tartani a szavam. Ha Szegeden és a csapatnál valaki ilyen körülmények között sem érzi jól magát, mehet Isten hírével.
Mindezek után ütőképes marad a Szegedi TE?
– Igen. Az állományban öt világbajnok található, az újonc Igor Kovacsics 21 éves, de már világklasszis. A hazai bajnokság első számú esélyesei leszünk, és a nemzetközi porondon is számolni kell velünk.

DM 2015. 06. 04.

Gyémánt érkezett

A Szegedi TE férfi tekecsapata 21 éves világbajnok játékost igazolt: a szerb válogatottal Németországban első helyen záró Igor Kovacsics egy évre kötelezte el magát a 11-szeres magyar bajnokhoz.

Világbajnokok helyett világbajnok érkezett. A Szegedi TE vezetése nem sokat gondolkodott azon, hogyan és kivel pótolja a nyáron Győrbe távozó Kakuk Leventét és a Répcelakra igazoló Zapletán Zsombort. A két kiválóság helyett egy érkezik, igaz, az minőségi és fiatal játékos. A KK Beograd friss felnőtt világbajnoka, a 21 éves Igor Kovacsics egy évre kötelezte el magát a szegedi klubhoz.
– Két éven át figyeltük Igort, akitől sokat várok. Érzésem szerint számottevően nem gyengült a csapatunk, amellyel a Világkupában és a Bajnokok Ligájában is szeretnénk nyerni. A csapatot alkotó játékosokkal ez a keret képes arra, hogy bárkit legyőzzön – mondta Karsai Ferenc klubelnök, mielőtt aláírták az egyéves szerződést.
– Mindenben első szeretnék lenni. Tudom, hogy két állandó játékos távozott a Szegedi TE-től, ez befolyásolhatja a csapat eredményeit, de azon leszek, hogy pótoljam őket. Három évvel ezelőtt, még a szerb U23-as válogatott tagjaként játszottam ezen a pályán, de akkor még nem volt felújítva. A szerb fiatalok minden nyáron részt vesznek egy egyhetes tehetségkutató edzőtáborban, ahol két csoportban 40-40 fiatal mutathatja meg a tudását, belőlük válogathatnak majd a szakemberek. Talán ez a siker titka – nyilatkozta Igor Kovacsics az újszegedi teke- és bowlingcentrumban megtartott hivatalos bemutatón.
Kovacsics felnőtt és U18-as, valamint kétszeres U23-as csapat-világbajnok, U18-as páros és U23-as összetett vb-1., a KK Beograddal világkupa-3., a legjobb egyéni eredményét pedig idén januárban érte el a vrbasi tornán 700 fával – igazi gyémánt érkezett Szegedre.

DM 2015. 05. 25.

Ernyesi világbajnok

A harmadik helyen végzett a németországi Speichersdorfban rendezett tekecsapat-világbajnokságon négy szegedivel a magyar válogatott, amely az elődöntőben 5:3-ra, mindössze három fával kapott ki a házigazda Németországtól, amelyet az ötödik szegedi, Ernyesi vezette szerbek legyőztek a finálában.

Nem, nem, nem és nem. Már-már hihetetlen, ami a magyar tekésekkel történik, amikor a németekkel kerülnek szembe. Mert az még rendben van, hogy a két csapat – legyen szó klubról vagy válogatottról – végig kiélezett küzdelmet vív. Naná, hiszen minden esetben két remek csapatról van szó. de hogy az esetek többségében mindig a németek nyernek, és mindig csak néhány fával – na, ez azért már sokkoló.
Így történt a németországi Speichersdorfban rendezett tekecsapat-világbajnokságon is. A férfi elődöntőben a magyar és a német válogatott csapott össze, és végig fej, fej mellett haladt a két nemzet. A hajrához érkezve a magyaroknak 2:2-es meccsállásnál több mint ötven fa előnye volt. Kakuk Levente (Szeged) és Kiss Tamás (Neumarkt) hozta, Zapletán Zsombor (Szeged), majd cseréje, Rudolf Balázs (Répcelak), valamint Nemes Attila (Zalaegerszeg) elvesztette a csapatpontot, utóbbi mindössze egyetlen fával – az utolsó párokra maradt a döntés.
Na, és akkor innen vált igazán érdekessé a mérkőzés a fantasztikus hangulatban, nagyjából 700 néző előtt. Amíg ugyanis Kiss Norbert (Szeged) egyformán haladt ellenfelével, addig Karsai László (Szeged) két szettben 56 fás hátrányba került. Cseréje, Boanta Claudiu (Zalaegerszeg) mindent megpróbált, ám a végére a magyarok „össztermése” hárommal kevesebb volt a németekénél – maradt a bronzérem, és a címvédés elszalasztása. Más kérdés, hogy sok nemzet örülbe, ha minden második vb-n aranyat nyerne a csapat vagy egy egyéni sportoló.
Mit is mondott az egykori remek angol futballista, Gary Lineker? A futball olyan játék, amikor két csapat kergeti a labdát, és a végén a németek nyernek. A tekében ez így módosulhat: a teke olyan játék, amelyben két csapat döntögeti a bábúkat, és a végén a németek nyernek.
Legalábbis ha a magyarokkal játszanak. Merthogy a döntőben a vb ötödik szegedije, Ernyesi Róbert válogatottja, Szerbia 6:2-re legyőzte a németeket, Zavarkó Vilmos pedig 705 fával az esemény legjobb egyéné eredményét érte el.

Németország-Magyarország 5:3 (3851:3848)
A párok
T. Reiser (A. Schondelmaier)-Kakuk L. 0:1 (0:4, 598:681)
M. Weber-Zapletán Zs. (Rudolf B.) 1:0 (3:1, 646:587)
T. Hehl-Kiss T. 0:1 (1:3, 636:659)
F. Seitz-Nemes A. 1:0 (2:2, 636:635)
T. Hoffmann-Kiss N. 0:1 (1:3, 644:669)
T. Schneider-Karsai L. (Boanta C.) 1:0 (3:1, 691:617)

DM 2015. 05. 23.

Elődöntős férfiak

A németországi Speichersdorfban zajló tekecsapat-világbajnokságon a magyar nők és férfiak egyszerre jétszották a negyeddöntőjüket a nyolcsávos létesítményben – fantasztikus hangulatban, közel 600 néző előtt.

A mieink ellenfele mindkét nemben Csehország volt, és az egyiknek még megmaradt az esélye a címvédésre, a másik viszont elbúcsúzott a világbajnokságtól.
A férfiak kezdőjében három Szegedi TE-játékos kapott szerepet, és mindhárman hozták a csapatpontot. Kissnek és Kakuknak azért figyelnie kellett a negyedik szettben, hiszen előbbinek meg kellett nyernie az utolsó harminc dobást, utóbbinak pedig a 32 fás előnyére kellett vigyáznia. A feladat sikerült, ahogy Zapletánnak is – Karsai ezúttal nem kapott játéklehetőséget –, így szoros meccsen a magyar válogatott legyőzte a cseheket.
A női csapatban két szegedi is játszott: Sáfrány hatalmas hátrányból nyert, óriásit küzdött, míg Tímár szoros találkozón kapott ki – ahogy a magyar csapat is mindössze hat fával, amely így nem tudja megvédeni a címét.
A magyar férfi válogatott ma 8 órától a házigazda németek ellen vívja az elődöntőt, majd ha nyer, akkor 15 órakor kezdődik a döntő. A magyar nők ezzel a vereséggel befejezték a vb-t.

Magyarország–Csehország 6:2 (3817:3795)
A párok
Rudolf B.–M. Svoboda 1:0 (2:2, 644:638)
Kiss N.–R Hejhal 1:0 (3:1, 653:660)
Fehér Z.–M. Pytlik 0:1 (2:2, 595:623)
Zapletán Zs.–J. Vicha 1:0 (3,5:0,5, 683:605)
Kiss T.–P. Jirousek 0:1 (0:4, 602:642)
Boanta C.–M. Jelinek 1:0 (2:2, 640.627)

DM 2015. 05. 22.

Csoportelsőségek

A németországi Speichersdorfban zajló 6. tekecsapat-világbajnokság csoportkörének harmadik napján a magyar férfi válogatottban mind az öt szegedi játékos pályára lépett a horvátok ellen megnyert csoportrangadón, és közülük csak Karsai kapott ki, Kiss, Kakuk és Zapletán is nyert.

A válogatott szintén győzött, mégpedig a csoportdöntőben a horvátok ellen, így megnyerte a kvartettet.
A magyar nők is csoportelsők lettek, miután legyőzték a házigazda Németországot (a szegedi Tímár Edina pontot szerzett, Sáfrány Anita ezúttal nem kapott szerepet), így ma a csehekkel játszanak negyeddöntőt 11.30-kor. A férfiak ugyanekkor a D csoport másodikjával, ugyancsak a csehekkel küzdenek a négy közé jutásért.

Magyarország-Horvátország 6:2 (3847:3710)
A párok
Nemes A.-B. Manev 0:1 (2:2, 605:612)
Kakuk L.-M. Bulka 1:0 (3:1, 668:603)
Zapletán Zs.-H. Marinovic 1:0 (2,5:1,5, 651:616)
Kiss T.-B. Bogdanovic 1:0 (3:1, 675:643)
Kiss N.-M. Mance 1:0 (3:1, 648:587)
Karsai L.-M. Musanic 0:1 (1:3, 600:649)

DM 2015. 05. 18.

Ráhangolódó siker

Győzelemmel kezdte szereplését a magyar férfiválogatott a németországi Speichersdorfban zajló tekecsapat-világbajnokságon, amelyben négy szegedi játékos is szerepet kapott Olaszország ellen.

Van olyan csapatsportág, amelyben a magyarok simán verik az olaszokat. Ilyen mondjuk a kézilabda, de ilyen a teke is. A németországi Speichersdorfban megkeződött csapat-világbajnokságon a magyar együttes magabiztosan, 8:0-ra győzte le a talján csapatot.
A mieink kezdőjében ugyan nem kapott helyet az olaszokat talán legjobban ismerő Kiss Tamás (a KK Neumarkt játékosaként a „csizmások” első ligájában szerepel), de ott volt a Szegedi TE együtteséből három játékos is a nevezett keretben. Kiss Norbert és Karsai László az egész mérkőzést megkapta, Kakuk Levente kezdőként, míg Zapletán Zsombor csereként hatvan dobást kapott.
– Igazi ráhangolódó meccs volt a további feladatok előtt. A saját teljesítményemben fontos, hogy a három megnyert szett után tudtam kísérletezni, és a jövőre is gondolni. A pálya kiváló, a bábuk kicsit nehezen dőlnek, de az egyenes dobás kifizetődő. A további két ellenfél közül a horvátok tűnnek a nehezebbnek, de ezt tudtuk előre is. A csoportgyőzelemhez három siker kell, így őket is meg kell verni, de előbb a szlovákok jönnek holnap – nyilatkozta Kiss Norbert.
A női válogatott szintén sikerrel kezdett, hiszen 6,5:1,5-re verte Montenegrót, és a két szegedi, Tímár Edina, valamint Sáfrány Anita egyaránt jól mutatkozott be.
A nők ma 15 órától Francaiország, míg a férfiak kedden 15 órától Szlovákia ellen lépnek pályára a csoportkör második fordulójában.

Magyarország–Olaszország 8:0 (3784:3352)
A párok
Rudolf B.–Höller (Peer Pratzer) 1:0 (2:2, 612:576)
Nemes A.–Thaler 1:0 (3:1, 662:633)
Fehér Z. (Zapletán Zs.)–Goldner 1:0 (2:2, 596:586)
Karsai L.–Sieder 1:0 (4:0, 637:570)
Kiss N.–Righi 1:0 (3:1, 627:608)
Kakuk L. (Boanta)–Kofler 1:0 (3:1, 650:579).

DM 2015. 05. 15.

Német csapat-vb

Holnap kezdődik és jövő szombatig tart a németországi Speichersdorfban a tekecsapat-világbajnokság.

A magyar csapat tegnap útra kelt, majd megérkezett a bajorországi Bambergtől keletre lévő településre, ahol a nők holnap, a férfiak vasárnap kezdik meg a szereplésüket.
A férfi keretben négy szegedi játékos kapott helyet: Kakuk Levente, Karsai László, Kiss Norbert és Zapletán Zsombor. A Fehér László vezette válogatottunk címvédő, hiszen a legutóbbi, zalaegerszgei eseményen első helyen végzett, ráadásul 4012 fával csapat világcsúcsot is dobott. A női keretben – amely szintén címvédő – két szegedi származású játékos kapott helyet: Tímár Edina és Sárfány Anita.

DM 2015. 05. 11.

Bajnoki érmek, egy újabb távozó

A férfi tekézők egyéni országos bajnokságát Egerben rendezték.

A Szegedi TE versenyzői közül öten is részt vehettek a viadalon, és közülük a napi egyéniben Karsai László jutott el a dobogóig: 628 fával bronzérmet szerzett. A válogatott szempontjából fontos párban a szegedi Fehér Béla kikapott a zalaegerszegi Fehér Zoltántól, így utóbbi került be tizedikként a héten a németországi Speichersdorfban kezdődő csapat-vb magyar válogatottjába.
A napi egyéni alapján a legjobb 32 közé mind az öt szegedi bekerült, és közülük a legtovább éppen Fehér Béla jutott: egészen a döntőig menetelt, ahol kikapott a zalaegerszegi Farkas Sándortól. Összetettben pedig
Az egri versenyt követően Zapletán Zsombor bejelentette: Kakuk Levente után – aki Győrbe igazol – ő is távozik a Szegedi TE-től, a nyártól a szuperliga-3. Répcelak együttesében folytatja.
Végeredmények és a szegediek helyezései, napi egyéni: 1. Pintér Károly (Zalaegerszeg) 638, 2. Nemes Attila (Zalaegerszeg) 630, 3. Karsai László (Szegedi TE) 628, 5. Kakuk Levente (Szegedi TE) 623, 9. Kiss Norbert (Szegedi TE) 610, 10. Zapletán Zsombor (Szegedi TE) 607, 21. Fehér Béla (Szegedi TE) 574 fával.
Sprint, nyolcaddöntő: Rácz R. (Szegvár)–Kiss N. 1:1, szétdobással: 21:18, Rózsavölgyi N. (Ajka)–Karsai L. 2:0, Fehér B.–Kakuk L. 1:1, 20:15, Tóth Bagi J. (Szank)–Zapletán Zs. 2:0. Negyeddöntő: Fehér B.–Kiss Tamás (Neumarkt – olasz) 2:0. Elődöntő: Fehér B.–Pintér K. 2:0. Döntő: Farkas S.–Fehér B. 1:1, 21:17.
Összetett, végeredmény: 1. Kiss T., 2. Pintér K., 3. Karsai L., 4. Kakuk L.

DM 2015. 05. 08.

Egerben az ob

Egerben rendezik a hét végén a férfi tekézők egyéni, összetett és sprint országos bajnokságát.

Csongrád megyéből a Szegedi TE-t hatan képviselik: a már a németországi csapat-vb-re készülő válogatottban szereplő Kakuk Levente, Kiss Norbert, Karsai László, Zapletán Zsombor kvartett mellett Fehér Bélának dupla a tét: neki le kell győzni az egymás elleni párharcban a zalaegerszegi Fehér Zoltánt a válogatott mezéért, illetve a csapat tagja Veres Zsolt is. A Szegvári TTSE-ből Márkus László és Rácz Róbert is a legjobb 32 játékos mezőnyének tagja.
Szombaton a napi egyénuit rendezik, ez alapján a legjobb 16 vasárnap a sprint szakág, illetve az összetett érmeiért is harcolhat.

DM 2015. 04. 27.

Sikerrel zárta a bajnokságot, de elvesztette egyik legjobbját a Szegedi TE
Örömünnep veszteséggel

A férfi tekecsapat szuperliga rájátszásában, az 1–3. helyért rendezett utolsó játéknapon a Szegedi TE a Zalaegerszeg legyőzésével ünnepelt, miközben a csapatot 11 éve szolgáló Kakuk Levente bejelentette, hogy ősztől Győrben játszik tovább.

Hajtott, küzdött, ha kellett, mérgelődött, ha kellett, örült. Mint mindig, ezúttal is szerette volna elérni a hétszáz fát, és erre az első három szett alapján meg is volt az esélye. Ám végül nem sikerült neki az áhított cél, mégsem panaszkodhatott, hiszen a Zalaegerszeg elleni meccs legjobbja volt. A találkozó után ő is együtt ünnepelhette a díj- és kupaátadón a 11. bajnoki címet a társakkal.
Ekkor még nem sejtette senki, hogy mire készül Kakuk Levente. A gratulációk, a közös fotók és csapatképek után azonban behívta a csapatot az öltözőbe, és ekkor robbant a bomba.
– Szeretnék valamit bejelenteni: a nyártól Győrbe igazolok – mondta az ötszörös világbajnok.
Szavait döbbent csend követte, az elnök, Karsai Ferenc elnök például megszólalni sem tudott a váratlan bejelentés után.
– Ami a tekében létezik, elértem a szegedi csapattal, és ezért hálás vagyok. De úgy éreztem, kell a változatosság, ezért elfogadtam a győriek ajánlatát. Visszautasíthatatlan volt mind sportolói, mind magánemberi oldalról. Hogy miért tartogattam magamban eddig? Mert ekkor voltunk utoljára együtt mint csapat, és nem akartam, hogy pletykákból, hallomásokból értesüljenek a fiúk, a vezetők a döntésemről – nyilatkozta Kakuk.
A szegediek az 1–3. helyért zajló rájátszás hatodik fordulójában a Zalaegerszeg elleni győzelemmel avatták fel azt a táblát, amelyet a klub idei, huszadik születésnapjára foglalja össze az elért eredményeket (11 bajnoki cím, három világkupa- és három BL-elsőség), ezzel a sikerrel ünnepelték a 11. bajnoki címüket, ám mint kiderült, elvesztették egyik legjobb játékosukat.

Jegyzőkönyv

Szegedi TE–Zalaegerszeg 6:2 (3838:3719)
A párok
Kakuk L.–Pintér K. 1:0 (4:0, 683:625), Szél T.–Farkas S. 0:1 (1:3, 612:623), Karsai L.–Fehér Z. 1:0 (2,5:1,5, 656:650), Zapletán Zs.–Kozma K. 1:0 (2:2, 630:608), Fehér B. (Márton J.)–Nemes A. 0:1 (2:2, 597:605), Kiss N.–Pákai Zs. 1:0 (3:1, 660:608)

DM 2015. 04. 25.

Ünneppel búcsúznak

A tizenegyedik bajnoki cím, egyben a címvédés megünneplésével zárja a 2014–15-ös szuperligát a Szegedi TE férfi tekecsapata.

Az együttes ma 14 órától az újszegedi teke- és bowlingcentrumban a második Zalaegerszeget fogadja, és mivel a rájátszás első három helyének sorsa már eldőlt, a meccsnek egyetlen tétje marad: a hazaiak hibátlan mérlege. A szegediek ugyanis az előző sorozatban (24 meccs) és az éppen ma véget érő szezonban (ez a 22. mérkőzés) sem vesztettek pontot – nem mindennapi rekordra készülnek tehát.
A találkozó utáni ünnepségen a kupákat és érmeket sportolók, vezetők, támogatók adják át mindkét együttesnek. A mérkőzés megtekintése ingyenes az újszegedi létesítményben.

DM 2015. 04. 24.

Bajnoki címért ünneplés

Ünnep eseményekkel, vendégekkel és éremátadóval várja a szombati, ebben a szezonban az utolsó szuperligás mérkőzését a Szegedi TE a Zalaegerszeg ellen, amely története 11. csapatbajnoki címét szerezte meg.

Érem- és kupaátadó, fényjáték, olimpiai bajnok íjátadó – no, és persze minőségi teke. Ezzel várja a sportág híveit holnap 14 órától az újszegedi teke- és bowlingcentrumban a Szegedi TE, amely története 11. csapatbajnoki aranyérmét rendesen szeretné megünnepelni.
Ehhez a szereposztás tökéletes, hiszen az ellenfél az a Zalaegerszeg lesz, amely a legnagyobb vetélytársa már évek óta a szegedieknek. A két alakulatban a májusi németországi csapat-világbajnokságra készülő bő keretből összesen kilenc játékos is pályára lép: hazai oldalon Kiss Norbert, Karsai László, Kakuk Levente, Zapletán Zsombor és Fehér Béla, míg a vendégeknél Fehér Zoltán, Nemes Attila, Járfás Szilárd és Kozma Károly.
Az érmek sorsa már korábban eldőlt: a bajnoki bronzérmes Répcelak éppen a Szeged elleni előző bajnokin kapta meg az újszegedi teke- és bowlingcentrumban a medálokat, a zalaiak a második, a szegediek pedig az első helyért veszik majd át az érmeket. A díjátadók között olimpiai bajnok, országos sportvezető és politikus is lesz, a meccsnek pedig voltaképpen egyetlen tétje maradt: vajon sorrendben a második bajnokságot is százszázalékos mérleggel, a 46. győzelemmel zárja a Szeged?

DM 2015. 04. 20.

Bajnokhoz méltón

A Szegedi TE férfi tekecsapata magabiztos győzelemmel folytatta a szuperliga rájátszásában a szereplését: az 1–3. helyért zajló csata 5. fordulójában a Répcelakot győzte le hazai pályán 7:1-re.

Mondhatnánk akár azt is, a szegediek bajnokhoz méltón tették a dolgukat, és hozták a jónak számító hazai átlagot mind egyéni, mind csapatszinten. A sérült Ernyesi Róbert ezúttal nem is lépett pályára, pihentethette a bokáját, a többiek közül pedig külön versenyt vívott egymással három játékos is. Az első sorban Szél Tibor nyújtott kiválót, ezt a másodikban Zapletán Zsombor megismételte (648:648 fa), majd a végén jött a hatszoros világbajnok Kiss Norbert, aki ha csak egy fával is, de megnyerte a hármas csatát, így a nap legjobbja lett.
A Szegedi TE megszerezte sorrendben a 45. bajnoki győzelmét, és szombaton hazai pályán a Zalaegerszeg ellen következik az éremátadó.

Jegyzőkönyv

Szegedi TE–Répcelak 7:1 (3775:3499)
A párok
Kakuk L.–Rudolf B. 1:0 (4:0, 636:591), Szél T.–Gosztola L. 1:0 (3:1, 648:605), Karsai L.–Farkas I. 1:0 (4:0, 608:539), Zapletán Zs.–Móricz Z. 1:0 (3,5:0,5, 648:591), Fehér B.–Pete S. 0:1 (1:3, 585:603), Kiss N.–Vörös M. 1:0 (4:0, 649:570)

DM 2015. 04. 17.

Nem lazíthatnak

A férfi tekecsapat szuperliga 1–3. helyéért zajló rájátszásában a Szegedi TE már bajnokként fogadja az eddig háromszor legyőzött Répcelakot holnap 14 órától az újszegedi teke- és bowlingcentrumban.

Gyanítható, a magyar tekesport történetében nem sok csapat csinálta meg azt, amire a Szegedi TE képes lehet: két szezonban is százszázalékos mérleggel végezhet az élen a szuperligában, és ez összesen 46 sikert számlálhat. Ehhez az idei sorozatban még két meccset meg kell nyerni, az elsőt rögtön holnap 14 órától az újszegedi teke- és bowlingcentrumban a Répcelak ellen.
– Kevésszer nyertünk olyan magabiztosan Zalaegerszegen, mint most, azaz jó formában vagyunk. Ezt támasztja alá, hogy a 7:1-es végeredmény ellenére több szoros párharcot nyertünk meg. Azonban hiába van a zsebünkben a tizenegyedik bajnoki cím, nem állhatunk le, mert még másfél kemény hónap előtt állunk. Százszázalékosak vagyunk a bajnokságban, és ezt szeretnénk megőrizni a hátralévő két meccsen, így holnap a Répcelak, jövő szombaton pedig a Zalaegerszeg ellen is győzni akarunk, hogy az egymást követő két bajnoki idényt egyaránt veretlenül, sőt hibátlan mérleggel, összesen 46 sikerrel zárjuk. Utána jön Bácskatopolyán a szerbek elleni vb felkészülési mérkőzés, majd az egyéni országos bajnokság, május közepén pedig a németországi Speichersdorfban a csapat-világbajnokság. Egyelőre Szegedről öten vagyunk a keretben, azaz tényleg úgy kell nekiállni ezeknek a heteknek, mintha most kezdődne a szezon – vélte Kakuk Levente, a szegediek ötszörös világbajnoka.
A találkozó 14 órakor kezdődik, előtte 13 órától az ifik is összecsapnak az újszegedi teke- és bowlingcentrumban – a mérkőzések megtekintése ingyenes.

DM 2015. 04. 13.

Gyász és elsőség

Két mérkőzéssel a szuperliga vége előtt megszerezte története 11. csapatbajnoki címét a Szegedi TE férfi tekecsapata. A legnagyobb rivális Zalaegerszeg otthonában aratott 7:1-es sikert beárnyékolta a szegedi Szél Tibor családi tragédiája.

Szomorú szegediek gyülekeztek a Zalaegerszegre indulás előtt: a mérkőzés miatt, amely a 11. bajnoki címről döntött, talán még örülhettek is volna, ám a start előtti éjszaka csapattársuk, Szél Tibor édesanyja kórházba került, majd el is hunyt. Természetesen a szerbekkel világbajnoki aranyat szerzett játékos nem is utazott el a zalaegerszegi rangadóra.
A szegedieknek így mindössze egyetlen variációs lehetőségük maradt: a sérült, a bokájával még igencsak szenvedő Ernyesi Róbert, valamint Márton János közül előbbi kezdett. Végül Ernyesi a sérülése ellenére kitartóan üldözte ellenfelét, Farkas Sándort, aki kettejük párharcát az utolsó szettben, annak is a telijáében döntött el.
– Teljesült a szövetségi kapitány, egyben zalai játékos-edző, Fehér László kívánsága: érdekes, szoros meccseket játszottunk több párban. A tizenegyedik bajnoki címet még nem ünnepeltük meg, arra majd ráérünk a bajnokság végén, de azért egy örömtáncot ellejtettünk Zalában – nyilatkozta a mezőny legjobbja, a szegedi Kiss Norbert.
A Tisza-parti alakulat tehát története tizenegyedik csapatbajnoki címét szerezte meg, sorrendben a másodikat, miközben a győztes mérkőzések számát tekintve már 44 sikernél jár – lassan két éve nem kapott ki itthon.
A Szegedi TE számára még két bajnoki van hátra, mindkettő hazai pályán: szombaton a Répcelak, jövő szombaton pedig a Zalaegerszeg érkezik az újszegedi teke- és bowlingcentrumba.

Jegyzőkönyv
Zalaegerszeg–Szegedi TE 1:7 (3505:3650)
A párok
Fehér Z.–Kakuk L. 0:1 (0:4, 567:603), Farkas S.–Ernyesi R. 1:0 (2:2, 626:574), Pákai Zs.–Zapletán Zs. 0:1 (0:4, 567:637), Nemes A.–Fehér B. 0:1 (2:2, 573:591), Pintér K.–Karsai L. 0:1 (2:2, 576:601), Kozma K.–Kiss N. 0:1 (0:4, 596:644).

DM 2015. 04. 10.

Egyetlen pont

A férfi tekecsapat szuperliga rájátszásában az 1–3. helyért a Szegedi TE ma 14.15 órakor a nagy rivális Zalaegerszeg otthonában szerepel. Ha a címvédő és éllovas szegediek egyetlen pontot szereznek az elkövetkező három meccsen, megszerzik a 11. csapatbajnoki címüket.

Minek halogatni, ha már most meg lehet szerezni azt az egyetlen pontot, amely a tizenegyedik csapatbajnoki címhez szükséges? A Szegedi TE férfi tekéseinek gondolkodása egyértelmű: már a hétvégén szeretnének olyan eredményt elérni, amely után az elsőséget lehet ünnepelni.
A feladat azért nem egyszerű, mert egyrészt idegenben szerepel a csapat ma 14.15-től, másrészt a legnagyobb hazai rivális, a Zalaegerszeg saját környezetében bárkire veszélyes.
Az esélyek mindezek ellenére a címvédő és éllovas szegediek mellett vannak, hiszen az előző és a jelenlegi bajnokságban sem kaptak ki, így ha netán Zalában nyernek, sorrendben a 44. sikerüket arathatják a hazai bajnokságban.
– Tisztes helytállást várok a csapatomtól, míg a két együttes válogatottjaitól azt, hogy szoros mérkőzéseket vívjanak, és éles szituációban mutassák meg a májusi csapat-vb előtt, hogy milyen formában vannak – nyilatkozta lapunknak a zalaiak játékos-edzője, egyben a férfi válogatott szövetségi kapitánya, Fehér László.
– Nem vagyok éppen a legjobb formában, és a bokám is fáj, viszont a többi társam egészséges és tettre kész. Nyerni szeretnénk Zalaegerszegen, amely az alaszakaszban már egyszer sikerült – nyilatkozta Ernyesi Róbert, a Szegedi TE fiatal játékosa.

DM 2015. 03. 30.

Hatalmas csatában szenvedett vereséget a BL-ben magyar csapat
Ezüstérmes lett a Szegedi TE

A férfi tekecsapat Bajnokok Ligája 2014–15-ös kiírásában a Szegedi TE nem tudta megvédeni a címét, hiszen a németországi Straubingban rendezett döntőben – miután az elődöntőben megverte a szlovák Podbrezovát – 5:3-ra kikapott a német Zerbsttől.

Nehéz volt szavakba önteni azt a csalódottságot, amelyet a szegedi szurkolók éreztek a németországi Straubingban a Bajnokok Ligája 2014–15-ös kiírásának döntője után, hiszen a Szegedi TE kezében volt a győzelem. Az utolsó szetthez úgy érkeztek a csapatok, hogy az ellenfél, a német Zerbst ugyan több fát gyűjtött a mérkőzés addig eltelt idejében, ám a 24 szettpontból 13-at megszerzett a címvédő, ráadásul a hatalmas feltámadást mutató Ernyesi és Kakuk, valamint Fehér révén meg volt három csapatpont. Ha Kiss vagy Karsai közül az egyik megnyeri az utolsó harminc dobását, megvan az elsőség.
A fenitek ismeretében kiderülhetett: nem tették. Persze, nem szabad az ő nyakukba varrni a vereséget, hiszen a teke is voltaképpen csapatjáték, amelyben az egyéni eredményekből tevődik össze az egész.

Férfi tekecsapat Bajnokok Ligája, Straubing (Németország), elődöntő: Szegedi TE–Podbrezova (szlovák) 6:2 (3704:35989. A párok: Ernyesi R.–I. Cech 1:0 (4:0, 641:559), Zapletán Zs.–D. Tepsa 1:0 (3:1, 616:600), Kakuk L.–M. Tomka 1:0 (2:2, 602:589), Fehér B.–V. Bystryk (M. Kozak) 1:0 (3,5:0,5, 604:573), Kiss N.–Zavarkó V. 0:1 (2:2, 636:639), Karsai L.-E. Kuna 0:1 (1:3, 605:638).
Döntő: Rot-Weiss Zerbst (német)–Szegedi TE 5:3 (3715:3681). A párok: Ernyesi R.–T. Schneider 1:0 (2:2, 600:591), Kakuk L.–M. Weber 1:0 (2:2, 651:648), Zapletán Zs.–A. Schondelmaier 0:1 (2:2, 582:641), Fehér B.–T. Hoffmann 1:0 (4:0, 637:589), Kiss N.–U. Stoklas 0:1 (2:2, 618:631), Karsai L.–B. Benedik 0:1 (2:2, 593:615).

DM 2015. 03. 28.

Triplázásra készek

Jókedvűen és optimistán érkezett meg tegnap délután a németországi Straubingba a Szegedi TE férfi tekecsapata. A Bajnokok Ligája címvédője a 2015-ös sorozat hétvégi final fourját is szeretné megnyerni, ezzel olyat tenne, amelyre sosem volt példa: sorrendben harmadszor nyerne.

Három szegedi tekésnek hatalmas meglepetéssel indult a tegnapja. A németországi Straubingba induláskor, reggel hatkor derült ki ugyanis, hogy Kakuk Levente, Kiss Norbert és Zapletán Zsombor párja a háttérben szervezkedett, amelynek eredményeként a csapattal együtt ők is elutaztak a Bajnokok Ligája négyes döntőjére.
– Tisztában vagyunk azzal, hogy a csapat külön mozog majd, de a mi hangunkat is lehet majd hallani a lelátón – mondta Kakuk párja, Niki.
További meglepetésekben aztán nem volt része a három járműből (két kisbusz a játékosokkal és a támogatókkal, valamint egy női autó) álló kis konvojnak. A monotonitást oldó csepeli és linzi megálló alkalmával előkerült egy kézilabda is, amellyel Ernyesi, Fehér és Kiss szakavatottan passzolgatott, miközben a játékosok autójában pókerezéssel telt az idő.
A csapat gond nélkül megérkezett délután a torna helyszínére, Straubingba, elfoglalta a szállását az innen szűk húsz kilométerre lévő Falkensteinben, majd este részt vett a hivatalos megnyitón.
Mától pedig már a bábúké a főszerep: 14 órától következik a szlovák Podbrezova elleni elődöntő, vasárnap pedig a helyosztó.

DM 2015. 03. 27.

Vissza Straubingba

A férfi tekecsapat Bajnokok Ligája elődöntőjében szombaton 14 órától a sorozat legutóbbi négy kiírásának győztese, a szlovák Podbrezova és a címvédő Szegedi TE találkozik. A helyszíne ugyanaz, mint tavaly: a németországi Straubing.

Csak kellemes emlékei lehetnek a Szegedi TE férfi tekecsapatának a németországi Straubingról. Naná, hiszen az együttes a 2014-es Bajnokok Ligája négyes döntőjében éppen itt nyerte meg harmadszor a sorozatot – erre eddig csak a német Bamberg volt képes. Az elődöntőben a horvát Zadart, a döntőben a szintén horvát Zapresicet győzték le Karsaiék – jöhetett az emlékezetes örömtánc.
Nem lebecsülve a tavalyi ellenfeleket, az idei négyes döntő talán erősebbnek tűnik. A szegediek elődöntőbeli ellenfele például az a szlovák Podbrezova, amely bárhol indul, esélyes. De ilyen a másik elődöntőben a német Zerbst, és talán egyedül a szerb KK Beograd lóg ki ebből a sorból – amely a kiszámíthatatlansága miatt meglepetésre is képes.
A Szeged–Podbrezova párharc eddig meggyőző szegedi fölényt mutat. Az elmúlt bő tíz évben a Tisza-partiak megverték már a szlovákokat Világkupa-döntőben (2005, 8:0), BL-döntőben (2006: 5,5:2,5; 2013: 6:2, ekkor éppen Podbrezován), valamint Világkupa-elődöntőben (2004: 6:2) és Világkupa-bronzmeccsen (2003: 7:1) is.
A két csapat a BL-elsőségek egyeduralkodója: 2011-ben és 2012-ben a szlovák, 2013-ban és 2014-ben a Szeged nyerte a sorozatot. Az egyikük szombaton késő délután elbúcsúzhat ettől az álmától…
A férfi tekecsapat Bajnokok Ligája négyes döntőjének programja, szombat, elődöntők, 14 óra: Szegedi TE–Podbrezova (szlovák); 16.30: Zerbst (német)–KK Beogard (szerb). Vasárnap, 13.15: mérkőzés a 3. helyért; 15.45: döntő.

DM 2015. 03. 23.

Újra pályacsúcs

A férfi tekecsapat szuperliga rájátszásának második játéknapján a Szegedi TE új pályacsúccsal – 99 fával múlta felül a saját maga által tartott előző rekordot – győzött Répcelakon, így mindössze egy pont kell a 11. bajnoki címéhez.

Ez volt a szegediek sorrendben 43. bajnoki győzelme.
A vendégek azok után érkeztek Répcelakra, hogy a hazaiak az érmekért zajló rájátszás első játéknapján nagy bravúrral legyőzték a Zalaegerszeget. Ám ahogy az előző két idei bajnokin, ezúttal sem hagyott kétséget a győztes kiléte felől a Szeged. Az első sorban találhattuk a legszorosabb meccset, hiszen Ernyesi Róbertet alaposan megszorongatta a hazai Rudolf Balázs, ám végül tizenhét fával a szegedi nyert. Ezen kívül már nem maradt sok izgalom, a további öt vendégjátékos magabiztosan hozta a csapatpontokat és a fákat, így pedig a Szeged éppen a saját rekordját 99 fával felülmúlva ért el csapatpályacsúcs – egyik legjobbja, a beteg Kiss Norbert nélkül.
A Tisza-partiak pénteken a németországi Straubingba utaznak, ahol szombaton a Bajnokok Ligája elődöntőjében a szlovák Podbrezovával játszanak.

Jegyzőkönyv
Répcelak–Szegedi TE 0:8 (3578:3867, új csapatpályacsúcs)
A párok
Rudolf B.–Ernyesi R. 0:1 (2:2, 628:645), Pete S.–Kakuk L. 0:1 (0:4, 613:653), Gosztola L.–Szél T. 0:1 (1:3, 609:649), Vörös M.–Zapletán Zs. 0:1 (1:3, 580:637), Móricz Z.–Fehér B. 0:1 (1:3, 598:655), Fodor Sz.–Karsai L. 0:1 (0:4, 550:628).

DM 2015. 03. 14.

Szegedi tekések a válogatottban

A májusi csapatvilágbajnokságra készülő magyar férfi tekeválogatott ma és holnap Győrben tartja a közö edzését, amelyre a Szegedi TE-ből öten (Kiss Norbert, Karsai László, Kakuk Levente, Zapletán Zsombor, Fehér Béla) kaptak meghívást. Eközben az újszegedi teke- és bowlingcentrumban ma 9 órától a területi egyéni bajnokságot rendezik.

DM 2015. 03. 01.

A 42. szegedi tekegyőzelem!

A papírforma – mint az várhatró volt – nem szakadt.

A szegedi férfi tekecsapat a szuperliga alapszakaszában tovább folytatta menetelését, a szombati bajnokin 6:2-re verte a Zalaegerszereget. Ez pedig azt jelenti – jelentette ki Karsai Ferenc klubelnök –, hogy kéznyújtásnyira került az aranyérem.
A két csapat összecsapásakor mindig szoros mérkőzésre lehet, kell számítani, de most már az első sorban eldőlt a mérkőzés kimenetele, így kézzelfogható közelségbe került a szegedieknek a 11. bajnoki cím. – Ezzel a sikerrel szinte kéznyújásnyi közelségbe került számukra az újabb bajnoki aranyérem, de azért még meg kell küzdenünk –– mondta Karsai Ferenc klublenök. A válogatott játékosok most is, mint mindig, bizonyították klasszisukat, az ifjúságiaknál a bajnoki cím volt a tét, „a győztes mindent visz és vitt”” a Szegedi TE ifjúsági csapata végül ezüstérmes lett a 2014-15. évi bajnoki szezonban.

Jegyzőkönyv

Férfi tekecsapat szuperliga, alapszakasz, 18. forduló: Szegedi TE–ZTK FM VAS 6:2 (3752:3632); Kakuk Levente–Pákai Zsolt/Pintér Károly 1:0 (4:0, 664:565), Ernyesi Róbert–Farkas Sándor 1:0 (2:2, 654:637). Karsai László–Fehér Zoltán 0:1 (0,5:3,5, 611:647), Zapletán Zsombor–Járfás Szilárd/Farkas Ádám 1:0 (3:1, 645:515), Fehér Béla/Márton János–Nemes Attila 0:1 (0:4, 575:650), Kiss Norbert–Kozma Károly 1:0 (3:1, 633:618); ifjúságiak: Szeged–Zalagerszeg 1:3 (1153:1209), Szabó Norbert–Farkas Ádám 1:0 (2:2, 599:582), Erdész Ákos–Pintér Károly 0:1 (1:3, 553:627).

DM 2015. 02. 27.

Kiélezett csata lesz

A férfi tekecsapat szuperliga alapszakaszának utolsó fordulója következik: az éllovas Szegedi TE szombaton 14 órától a második Zalaegerszeget fogadja.

Senki sem induljon ki az őszi eredményből, abból, hogy a Szegedi TE a férfi tekecsapat szuperliga alapszakaszának 9. fordulójában Zalaegerszegen is nyerni tudott. Hogy miért? Mert a két hazai élcsapat párharcában már több váratlan dolog is történt: győzött már mindkét együttes a másik otthonában, amikor senki sem számított rá. Az alapszakasz 18. fordulójában a párharcnak ezúttal az újszegedi teke- és bowlingcentrum ad otthont, és ugyan a tízszeres bajnok, jelenleg is éllovas hazaiak az esélyesek, ám a zalaiak most sem adják olcsón a bőrüket.
– Sajnos érzem még a talpsérülésemet, és legszívesebben pihentetném, de nem szeretném kihagyni a rangadót, és a tegnapi edzés is azt mutatta, javulgatok – nyilatkozta Fehér Béla, a szegediek játékosa, aki négy csapattársa, Kiss, Kakuk, Zapletán és Karsai mellett meghívást kapott a válogatottba is, amely március 14-én Győrben tart gyakorló edzést. – Kiélezett mérkőzés lesz a holnapi, a zalaiak sosem adják fel, így biztos a legjobbjukat próbálják nyújtani. Két pont az előnyünk, és ha most megint nyerünk, nagy eséllyel meglehet az újabb bajnoki cím.
A bajnokság alapszakasza után az első három még játszik egy oda-visszavágós kört, azaz ezen kívül még négy mérkőzése lesz a szegedieknek: kettő a Répcelak, kettő a Zalaegerszeg ellen. Érdekesség, hogy a felnőttek előtt 13 órától az ifjúságiak is rangadót játszanak: ott a zalaiak az elsők, és a szegediek a másodikok.

DM 2015. 02. 23.

Pályacsúccsal zártak

A férfi tekecsapat szuperliga alapszakaszában tovább folytatta menetelését a Szegedi TE.

A címvédő, tízszeres bajnok ezúttal Répcelakon vendégeskedett, és nyert 7:1-re, ám ahogy várni lehetett, a hazaiak is igen magas színvonalú játékot mutattak be.
Az első párban a Répcelak meglepte ellenfelét, és ugyan Kakuk hozta a szegedi pontot, ám Ernyesi kikapott, ráadásul az 1:1-es állás mellett a hazaiak vezettek 27 fával. Ilyen sem sokszor történik meg a szegediekkel…
A folytatás már nem volt ennyire szoros, a vendégek folyamatosan elléptek, és annyira belelendültek, hogy megjavították az általuk tartott csapat pályacsúcsot is.
– Nem sokkal, tizenegy fával múltuk felül a rekordot, de itt mindig jó eredményt eléri. Az eleje szoros volt, utána jól alakultak a dolgok. Az első harminc dobást elveszítettem, a felénél is még az ellenfelem vezetett, de utána elkaptam a további két pályát, Vörös pedig nem tudta tartani a formáját – nyilatkozta a meccs embere, a szegedi Zapletán Zsombor.
A címvédő és éllovas együttes szombaton az alapszakasz 18., utolsó fordulójában a második Zalaegerszeget fogadja az újszegedi teke- és bowlingcentrumban.

Répcelak–Szegedi TE 1:7 (3703:3770, új csapatpályacsúcs)
A párok
Rudolf B.–Kakuk L. 0:1 (1:3, 643:662), Pete S.–Ernyesi R. 1:0 (2:2, 649:603), Móricz Z.–Szél T. 0:1 (1:3, 548:589), Vörös M.–Zapletán Zs. 0:1 (1:3, 616:669), Gosztola L.–Karsai L. 0:1 (1:3, 595:640), Farkas I.–Kiss N. 0:1 (2:2, 588:607)

DM 2015. 02. 21.

Veszélyes Répcelak

A férfi tekecsapat szuperliga alapszakaszának utolsó előtti fordulója következik.

Az éllovas és címvédő Szegedi TE ma 14 órától (ifjúságiak: 13 óra) lép pályára Répcelakon. A 17. fordulóban is esélyesek a vendégek, ám a hazaiak a dobogóért hajtanak, ezért veszélyes ellenfelek.
– Az alapszakasz-elsőséghez győzni kell, ez nem is vitás. Nagy kérdés, hogy a csapattársam, Szél Tibor a nem túl jó szériája ellenére lehetőséget kap-e, mert ez a pálya a kezére áll, mindig jól dobott Répcelakon, és a héten a formája is javult. Fontos lenne a siker, hiszen a célunk a veretlenség megőrzése, ráadásul a répcelaki pálya csapatcsúcsát is mi tartjuk – nyilatkozta Kiss Norbert, aki az utóbbi időszakban remekel.
A szegedi alakulatból Fehér Béla megsérült, részleges izomszakadást szenvedett a külső talpélén, így rá nem számíthatnak, a többiek viszont rendben vannak. Az alapszakaszból már csak két forduló van hátra, a répcelaki utazás után jövő szombaton 14 órától (ifik: 13 óra) a Zalaegerszeg érkezik az újszegedi teke- és bowlingcentrumba. Érdekesség, hogy a felnőttek mellett az ifjúságiaknál is a szegediek és a zalaiak állnak a tabella első két helyén, azaz dupla rangadó lesz a 18. fordulóban.

DM 2015. 02. 16.

Erre számítottak

A férfi tekecsapat Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján a horvátországi Zaprešicben is nyert (5:3) a címvédő Szegedi TE, így a hazai 6:2 után kettős győzelemmel bejutott a legjobb négy közé.

Az első sorban Fehér Béla, a másodikban Kakuk Levente, a harmadikban Kiss Norbert hozta azokat a csapatpontokat, amelyek révén a Szegedi TE megnyerhette a Zaprešic elleni idegenbeli Bajnokok Ligája mérkőzést. A horvát csapat taktikázott, a megszokott összeállításhoz képest variált, de mindez nem tudta megzavarni a sok nagy csatát megélt szegedi alakulatot.
– Megnyugtató volt az elején Fehér Béla győzelme és a négy megszerzett szett, mindehhez hozzájárult, hogy négy taktikai cserét írtak be a horvátok, így menet közben változtathattak. Kiss Norbi nagyot hajrázott, mert a végén már a hazaiak vezettek, de minden úgy történt, ahogy számítottunk rá – nyilatkozta Karsai Ferenc, a klub elnöke.
A nap legjobbja 721 fával a szegedi Kakuk Levente volt. A négy szettből csak egyszer dobott 180 fa alatt (a sorozat: 182, 188, 165, 186 fa), és így veszélyeztette a helyi egyéni rekordot is.
– Az egyes pályán négyszer gurítottam rosszat, ezért nem sikerült még többet elérnem, így bennem maradt a pályacsúcs megdöntése, a 734 fa. Bánja a fene, továbbjutottunk! A lényeg az volt, hogy az első sorban valaki szerezzen egy csapatpontot, és innentől a hazaiaknak kellett jobban idegeskedniük – mondta Kakuk, aki a tavaly májusi vb óta csak egyszer kapott ki, és mindössze kétszer dobott 600 fa alatt, míg ez volt a negyedik 700 fa feletti teljesítménye.
A szegediek így a hazai 6:2 után kettős győzelemmel jutottak tovább. A németországi Straubingban március végén rendezik a négyes finálét, amelynek elődöntőjében a szlovák Podbrezova vár a szegediekre. Az sem lesz egyszerű meccs…
További eredmények: Podbrezova (szlovák)–St. Pölten (osztrák) 5:3, továbbjutott: kettős győzelemmel a Podbrezova. Cluj (román)–KK Beograd (szerb) 0:8, továbbjutott: kettős győzelemmel a KK Beograd. Neumarkt (olasz)–Zerbst (német) 1:7, továbbjutott: kettős győzelemmel a Zerbst.

KK Zaprešic (horvát)–Szegedi TE 3:5 (3886:3897)
A párok:
N. Uzelac–Fehér B. 0:1 (1:3, 621:625), B. Manev–Ernyesi 1:0 (3:1, 685:672), B. Bogdanovic–Zapletán 1:0 (3:1, 656:609), M. Mance–Kakuk L. 0:1 (0:4, 634:721), M. Fridl–Karsai L. 1:0 (4:0, 680:611), D. Funda–Kiss N. 0:1 (0,5:3,5, 610:659)
Továbbjutott: kettős győzelemmel a Szegedi TE

DM 2015. 02. 14.

A szezon meccse

– Ez nehéz meccs lesz, amelyen bármi lehet!

Mindezt nem egy szegedi játékos állította, amikor a hétközi, Fradi elleni bajnoki mérkőzés közben (amelyet 8:0-ra nyert meg a szuperligában címvédő és jelenleg éllovas, már sorrendben 40 bajnoki sikernél járó csapat) szóba került a Zaprešic elleni BL-visszavágó. Mindannyian tudják, hiába a 6:2-es előny a sorozat negyeddöntőjében, idegenben az elképesztő hazai átlagokat produkáló együttes ellen – nemigen tud a horvát bajnok 3900 fa alatt teljesíteni csapatszinten – a visszavágón minden egyes dobásnak, szettnek, pontnak hatalmas jelentősége lesz.
És mivel a hazaiak a szezon meccsének fogják fel az söszecsapást, nem is gondolnak másra, mint a továbbjutásra. Ám ne feledjük: rengeteg kiélezett csatát vívott már a Bajnokok Ligájában is címvédő Szegedi TE, így tegnap kora délután a kellő elszántsággal, ám a megfelelő tisztelettel kelt útra a Zágrábtól néhány kilométerre észak-nyugatra elhelyezkedő kisvárosba az együttes.
A meccs ma 13 órakor kezdődik, a párharc győztese bejut a BL négyes döntőjébe.

DM 2015. 02. 13.

A negyvenedik

A férfi tekecsapat szuperliga 16. fordulójában a Szegedi TE legyőzte az FTC-t – ez volt 2013 áprilisa óta a Tisza-partiak sorrendben negyvenedik bajnoki sikere.

A szegedi meccsen az elmúlt hétvégén világkupa-győztes Kiss Norbert mindössze két fára volt attól, hogy megdöntse a szerbiai Zavarkó Vilmos 723 fás egyéni pályacsúcsát.
Férfi tekecsapat szuperliga, 16. forduló, Szeged, újszegedi teke- és bowlingcentrum: Szegedi TE–FTC 8:0 (3812:3264). A párok: Szél T.–Kecskés M. 1:0 (3:1, 583:544), Kakuk L.–Danóczy R. 1:0 (4:0, 676:571), Fehér B.–Iványi L. 1:0 (3:1, 584:568), Zapletán Zs.–Sille A. 1:0 (4:0, 613:529), Karsai L.–Zelenyák F. 1:0 (4:0, 634:525), Kiss N.–Németh Z. 1:0 (4:0, 722:527).
Ifjúságiak: Szegedi TE–FTC 4:0 (1169:1079). A párok: Szabó N. (Erdész Á.)–Falkus D. 1:0 (2:2, 545:519), Ernyesi R.–Felvégi Á. 1:0 (4:0, 624:560).

DM 2015. 02. 13.

Közel tíz óra a pályán

A 2015 perces magyar rekord felülmúlása után érkezett tegnap az újszegedi teke- és bowlingcentrumba bajnoki mérkőzésre a Ferencváros, amelyet a címvédő és éllovas Szegedi TE magabiztosan legyőzött. Az egykori szegedi és szegvári játékos, Kecskés Miklós a csúcsdöntésen közel tíz órát játszott folyamatosan.

2015 perc. Ez több mint 33,5 óra. Ennyit tekéztek egy huzamban a Ferencváros játékosai – férfiak, nők vegyesen. A fővárosi Népliget hatsávos pályáján már önmagában ez is nagy szám volt, ám amit az egykori szegedi, szegvári és hódmezővásárhelyi játékos, Kecskés Miklós, valamint fővárosi klubtársa, Danóczy Richárd tett, az még ezen is túlment. Mindketten egyfolytában 9 óra 45 percet töltöttek a pályán, ezalatt 1300-szor dobták el a golyót, csak teliztek, és Kecskés 7885, Danóczy pedig 7993 fát ért el – mindketten túlszárnyalták a hatos átlagot.
– Korábban már volt egy 1200 gurításos rekord, ezt szerettük volna megdönteni. Ez tíz teljes meccset jelentett, amelyet egy 24 órás viadalon teljesítettek – mondta Kecskés Miklós. – Este kilenckor kezdtünk neki, és reggel háromnegyed hétkor fejeztük be a játékot. 1050 dobás után jött el a holtpont, a további 250 gurítás alatt már nem volt igazán erőm a helyes technikára törekedni. Ezalatt nyolc liter vizet, két tábla csokit és egy kilogramm banánt fogyasztottam el – amikor befejeztem, nem volt őszinte a mosolyom. Amikor végeztem, rögtön gyúrattam, talán ezért regenerálódhattam gyorsabban. Hogy megcsinálnám-e még egyszer? Szerintem nem. Néhány éve még 600 dobásokat is edzettem, az sem volt egészséges, de ez…
A Ferencváros játékosai tegnap az újszegedi teke- és bowlingcentrumban bajnoki mérkőzésen szerepeltek, és ugyan sok örömük nem volt a címvédő és a szuperligában éllovas Szegedi TE ellen a hazaiak BL-negyeddöntős szereplése miatt szombatról csütörtökre előrehozott bajnokin, ám a rekordot már nem veheti el tőlük senki.

DM 2015. 02. 11.

Meccsről meccsre javult

A Szegedi TE hatszoros világbajnok tekése, Kiss Norbert (34, képünkön) nem talált legyőzőre a németországi mini-világbajnokságon. Sok ideje nincs a pihenésre: csütörtökön bajnoki, szombaton BL-visszavágó jön.

– A legjobbak között lett a legjobb?
– Az egyéni vb után a nemzetközi szövetség második legrangosabb eseménye a világkupa, amelyre minden nemzet a legjobbjait küldte el. Eredendően Magyarországról az év sportolója, Kiss Tomi mehetett, de voltak országok, amelyek visszavonták a nevezést, így kerülhettem a mezőnybe. Surranópályáról érkezve végeztem az élen… A szlovák Ivan Cech sérülés miatt hiányzott, de helyette Tomas Pasiak jött, és ő sem dobott rosszul, amúgy tényleg a legjobbak voltak Németországban.
– Meccsről meccsre javult az eredménye, lehet ezt tudatosan csinálni?
– Picit másképpen kellett játszani ezen az öntött pályán, hiszen ilyen borításon már nemigen rendeznek nemzetközi viadalt, sokkal inkább lemezesen. Folyamatosan próbálgattuk, mit lehetne csinálni, és a második meccs végére kialakult a követendő taktika. Így fordulhatott elő, hogy a harmadik mérkőzésemen már jól dobtam. Dobásról dobásra javítgattam a hibáimat, ez különösen a döntőben számított a szerbiai Zavarkó ellen. Két dobással a vége előtt még bárki megnyerhette volna a világkupát.
– Egy hétvégén négymeccsnyit dobott le, a héten csak két találkozó következik.
– Csütörtökön jön a Ferencváros hozzánk, 18 órakor kezdődik a meccs az újszegedi teke- és bowlingcentrumban, és jó felmérő lesz a szombati, horvátországi BL-visszavágóra. A horvát Zapresic játékosa, a Hirschauban bronzérmes Bogdanovic azt mondta, a negyeddöntő visszavágója lesz számukra az év mérkőzése. 6:2-ről indulunk, három csapatpont kellene a biztos továbbjutáshoz.

DM 2015. 02. 09.

Kiss, Hirschau hőse

A németországi Hirschauban rendezett 21. egyéni tekevilágkupán a Szegedi TE játékosa, a hatszoros világbajnok Kiss Norbert győzött, miután a döntőben a szerbiai klasszist, Zavarkó Vilmost verte meg.

Egyenletesen felfelé ívelő formát mutatott a németországi Hirschauban a 21. egyéni tekevilágkupán, a világ 16 tekését felvonultató elitmezőnyben a Szegedi TE játékosa, Kiss Norbert. A nyolcaddöntőben 622,
a negyeddöntőben 623, az elődöntőben 676, a fináléban pedig 694 fát ért el – mindig annyit dobott, amennyi a sikerhez kellett. A legutolsó eredménye ráadásul az egész mezőny legjobbjának számított.
A kétévente megrendezendő világkupa-sorozatban Kiss a francia Koell, a szlovák Pasiak és az osztrák Huber testén keresztül jutott el a döntőig, ahol a szerbiai Zavarkóval került össze. Két talentum összecsap, álomdöntő – mondták sokan a párosítás láttán, és valóban: korunk talán két legjobb játékosa küz dött Hirschauban, és csinált egy óriási mérkőzést. Az első három szettből kettőt Kiss, egyet Zavarkó nyert meg, így a záró harminc dobásban a szegedinek már csak figyelnie kellett arra, hogy ha el is veszti a szettet, de ne kapjon ki 19 fával vagy annál többel. Az álomdöntő zárásakor nyolccal (180:172) Zavarkó győ-
zött, de ez azt jelentette, hogy Kissé az elsőség.
A magyar küldöttségnek ezen kívül jutott egy ezüstérem (Méhész Anita – Rákoshegy), egy bronzérem (U23-as fiúk, Brancsek János – KSV Wien), valamint két negyeddöntős hely is (Tímár Edina – Rákoshegy, illetve Kiss Tamás – Neumarkt, olasz). A párosok értékelésében Kiss T. és Méhész az első helyet szerezte meg. A Szegedi TE szerbiai fiatalja, Ernyesi Róbert az U23-as mezőnyben harmadik lett.

Eredmények
21. férfi egyéni teke világkupa, Hirschau (Németország), férfiak, nyolcaddöntő: Kiss N.–F. Koell (francia) 1:0 (2:2, 622:613), negyeddöntő: Kiss N.–T. Pasiak (szlovák) 1:0 (3:1, 623:587), elődöntő: Kiss N.–L Huber (osztrák) 1:0 (3:1, 676:633), döntő: Kiss N.–Zavarkó (szerbiai) 1:0 (2:2, 694:683).

DM 2015. 02. 05.

Hirschauban cél az ismétlés

A németországi Hirschauban egyéni férfi tekevilágkupát rendeznek a hétvégén, amelyre a Szegedi TE hatszoros világbajnoka, Kiss Norbert is meghívást kapott, illetve ott lesz a Rákoshegy női együttesének világbajnoka, Tímár Edina is.

Németországba hazajár a teketársadalom. Nagyon sok eseménynek ad otthont a 80 milliós állam: idén ilyen lesz a férfi csapat Bajnokok Ligája négyes döntője március végén Straubingban (remélhetőleg szegedi részvétellel), ilyen a hatodik csapat-világbajnokság májusban Speichersdorfban, és ilyen ezen a hétvégén az egyéni világkupa Hirschauban.
A kétévente sorra kerülő egyéni, meghívásos, éppen ezért igen nívós esemény házigazdája legutóbb 2013-ban Zalaegerszeg volt, előtte az észtországi Tallinn volt a házigazda. A zalai eseményről kellemes emlékei vannak a Szegedi TE hatszoros világbajnokának, Kiss Norbertnek.
– Egyesben második lettem, míg az országok között párosban első Méhész Anitával párban. Ez a két kategória van most is: klasszikus a szám, tehát 120 vegyes gurítás után egyenes kieséses versenyben juthatunk el az elsőségig. Ez összesen négy meccs lehet két nap alatt, ami azért fogós, így kiváló fizikai felkészültséget igényel. Az elmúlt napok, hetek biztatóan alakultak, aztán meglátjuk, mire lesz ez elég. Németországban népszerű a sportág, így rengeteg a pálya, főleg a bajoroknál, ezért lehet ennyi esemény azon a területen – nyilatkozta Kiss Norbert, aki ma hajnalban indult el, és attól függően, hogy kell-e a selejtezőben is játszania, pénteken vagy szombaton lép először pályára.

DM 2015. 02. 02.

Közeleg a zsinórban 40. bajnoki siker

A férfi tekecsapat szuperliga alapszakaszának 15. fordulójában a Szegedi TE idegenbe utazott. Az éllovas együttes a BKV Előre Sport utcai otthonában szerepelt, és magabiztos győzelmet aratott.

A Tisza-partiak az előző és az idei bajnokságot is figyelembe véve immár egymás után a harminckilencedik sikerüket aratták, miután 6:2-re legyőzték a fővárosiakat. A mérkőzés érdekes párosítása volt a BKV Előre rutinos, háromszoros világ- és negyvenszeres magyar bajnok, 73 éves játékosa, Mészáros József és a szegediek kiválósága, Zapletán Zsombor mérkőzése. Az első szettet a sok nagy sikert megélt hazai tekés nyerte meg, ám utána Zapletán remekül játszott, fordított, sőt a nap legjobbját érte el.
A szegediek egymás utáni negyvenedik bajnoki győzelme a Fradi elleni, hazai meccsen születhet meg – jövő csütörtökön. A hétvégén ugyanis egyedül Kiss Norbertnek lesz feladata, aki csütörtökön reggel a németországi Hirschauba utazik az egyéni világkupára.

BKV Előre-Szegedi TE 2:6 (3273:3559)
A párok:
Tóth Á.-Kakuk L. 0:1 (0:4, 536:629)
Tóth T.-Szél T. (Márton J.) 1:0 (2:2, 550:541)
Mészáros J.-Zapletán Zs. 0:1 (1:3, 536:640)
Pete L.-Karsai L. 0:1 (0.5:3,5, 543:603)
Kovács G.-Fehér B. 1:0 (4:0, 605:540)
Szarvas B.- Kiss N. 0:1 (0:4, 503:606)

Ifjúságiak: BKV Előre-Szegedi TE 0:4 (1057:1202)
A párok:
Gönczi Á.-Szabó N. 0:1 (0:4, 505:602)
Kocza N.-Ernyesi R. 0:1 (1:3, 552:599)

DM 2015. 01. 31.

A negyvenedik felé

Fővárosi bajnokival folytatja a férfi tekecsapat szuperligát a Szegedi TE. A 10-szeres első, címvédő és jelenleg is éllovas Tisza-partiak ma 11 órától (a tabellán második ifik 10 órakor lépnek pályára) Budapesten a BKV Előre vendégei lesznek.

2013. április. Ekkor kapott ki utoljára hazai bajnoki mérkőzésen a Szegedi TE. Ez a mérkőzés a Zalaegerszeg elleni bajnoki döntő utolsó összecsapása volt a 2012–13-as sorozatban, amelyen a szegediek vereséget szenvedtek. Azóta viszont itthon – és külföldön is alig-alig – nem ismerik azt a szót, hogy vereség. Az előző bajnokság alapszakaszát és rájátszását, összesen 24 meccset lehoztak kudarc nélkül, a jelenlegi sorozatban pedig már a 15. forduló következik. Ha a szegediek nyernek a ma 11 órakor kezdődő, BKV Előre elleni idegenbeli mérkőzésen, akkor a két hét múlva esedékes, Fradi elleni hazai meccsen (a BL-visszavágó miatt február 12-én, csütörtökön 18 órától rendezik ezt a találkozót az újszegedi teke- és bowlingcentrumban) a negyvenedik siker következhet egymás után.
A két együttes ősszel Szegeden is összecsapott, akkor a hazaiak 7:1-re győztek.

DM 2015. 01. 26.

Előnyt szerzett a Szegedi TE a BL-ben
Az első lépés

A férfi tekecsapat Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén a Szegedi TE 6:2-re verte a horvát Zaprešicet – visszavágó február 14-én.

– Pontosan tudjátok, milyen ellenfél a Zaprešic. Ennek ismeretében minden fának, minden szettnek, minden csapatpontnak jelentősége van. Kérek mindenkit, maximális odafigyeléssel játsszon.
Karsai Ferenc klubelnök szavait elgondolkodva és koncentrálva hallgatták a Szegedi TE férfi tekecsapatának játékosai a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzése előtt, még az öltözőben. A taktikai értekezlet lényege a már idézett két mondat volt, amely pontosan jellemezte a címvédő ellenfelét, a horvát bajnokot. A másik horvát alakulat, a Medvescak Zagreb után a Zaprešic következett a sorozatban, és a párharc győztese bejut a straubingi négyes döntőbe.
Ha olyan sokkal nem is lettünk okosabbak az első összecsapás után, az nyilvánvalóvá vált, nem ezen a meccsen dőlt el a továbbjutás. Azt azért nem bánták a szegediek, hogy az ellenfél egyik legjobbja, a horvátból macedónná lett Damir Fuckar vállhúzódás miatt nem jött el, de ott volt például a 24 éves, macedónból „horvátosított” Branko Manev, aki nagyon szép stílusban, 42-43 kilométer/órás sebességgel játszotta meg az állásokat – nem is bírt vele Ernyesi Róbert. Hasonló erősségű dobásaival Kakuktól és Kisstől csapatpontot vártak a hazaiak, ezen kívül Szél Tibor klasszist vert klasszis játékkal, Zapletán Zsombor pedig hozta szorgalmas, figyelmes teljesítményét. Karsai László viszont szenvedett, és az ember már-már sajnálta is, olyan hihetetlen módon nem volt szerencséje.
– Ha ezt a párharcot megnyerjük, nem állít meg minket senki sem a BL-győzelemig – ezt a mondatot is Karsai Ferenc osztotta meg velünk a meccs előtt. Az első, apró lépést megtette a siker felé a Szegedi TE, visszavágó 6:2-ről február 14-én a Zágráb melletti kisvárosban.
További eredmények: St. Pölten (osztrák)–Podbrezova (szlovák) 3:5, KK Beograd (szerb)–Cluj (román) 7:1, Zerbst (német)–Neumarkt (olasz, Kiss Tamás: 670, Kovács Gábor: 614 fa, mindketten csapatpontot szereztek) 6:2.

Szegedi TE–Zaprešic (horvát)
6:2 (3855:3700)
Férfi tekecsapat Bajnokok Ligája, negyeddöntő, 1. mérkőzés. Szeged, újszegedi teke- és bowlingcentrum, 100 néző.
A párok: Kakuk L.–D. Funda 1:0 (3:1, 672:622), Ernyesi R.–B. Manev 0:1 (1:3, 616:643), Szél T.–B. Bogdanovic 1:0 (3:1, 626:588), Zapletán Zs.–M. Mance 1:0 (2:2, 663:625), Karsai L.– N. Uzelac 0:1 (0,5:3,5, 601:633), Kiss N.–M. Fridl 1:0 (4:0, 677:589).

Sima bajnoki siker
A szombati BL-meccs után még egy bajnokit is játszott a Szegedi TE férfi tekecsapata – a 14. fordulóban a Kaposvárt fogadta és győzte le biztosan az újszegedi teke- és bowlingcentrumban. A végeredmény: Szegedi TE–Kaposvár 8:0 (3734:3356). A párok: Szél T.–Sághy T. 1:0 (4:0, 628:581), Kakuk L. (Kiss N.)–Németh T. 1:0 (4:0, 688:529), Márton J.–Nagy G. 1:0 (2,5:1,5, 599:572), Zapletán Zs.–Kálny K. 1:0 (4:0, 632:557), Fehér B.–Földesi Zs. 1:0 (3:1, 599:570), Ernyesi R.–ifj.Horváth L. 1:0 (4:0, 588:547). Ifjúságiak: Szegedi TE–Kaposvár 4:0 (1124:1102). A párok: Szabó N.–Lengyel D. 1:0 (2:2, 567:537), Erdész Á.–Buzsáki B. 1:0 (3:1, 557:565).

DM 2015. 01. 24.

Szívós csapat a Zaprešic

Az utóbbi évek talán legnehezebb feladata előtt áll a Szegedi TE férfi tekecsapata: a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén ma 13 órától a horvát Zaprešicet fogadja.

A két együttes 2010 óta rendszeresen „gyűri” egymást a különböző kupasorozatokban – többnyire szegedi sikerrel. Találkoztak már Bajnokok Ligája-negyed- és -elődöntőben, Európa-kupa- elődöntőben és -fináléban is, a mérleg: öt meccs, négy szegedi és egy horvát győzelem.
A Zaprešic az utóbbi években rengeteget fejlődött, erősödött – fiatalokkal és idősebbekkel egyaránt. A rutinos játékosok közé tartozik Branislav Bogdanovic (44 éves), a macedón válogatott Damir Fuckar (58), míg a fiatalabbakhoz Branko Manev (24), Matija Mance (27) és Nikola Uzelac (28). A horvát bajnokságban a Zaprešic átlaga otthon 3866, idegenben pedig 3601 fa.
– Kellemetlen, szívós csapat, mint általában a horvátok. Nem félünk tőlük, hiszen mi vagyunk a címvédők, de mindenkinek oda kell tennie magát. A 6:2-es, 7:1-es sikernek örülnék, az 5:3-mal már nem lennék elégedett – nyilatkozta Karsai László, a szegediek csapatkapitánya.

DM 2015. 01. 23.

Magyar kontra horvát éllovas

A férfi tekecsapat Bajnokok Ligája negyeddöntőjében a Szegedi TE szombaton 13 órától az újszegedi teke- és bowlingcentrumban a horvát Zaprešic együttesét fogadja. Mindkét együttes éllovas a saját bajnokságában.

Horvát után horvát ellenfél következik: a férfi tekecsapat Bajnokok Ligája negyeddöntőjében a Szegedi TE holnap a Zaprešicet fogadja. A sorozat címvédője egy horvát együttest már elbúcsúztatott: a nyolcaddöntőben a Medvešcak Zagreb ellen kettős győzelemmel jutott tovább.
Ami a Zaprešicet illeti, régi és nagy riválisa a szegedieknek. Legutóbb éppen a BL tavalyi elődöntőjében találkozott a két alakulat, akkor a németországi Straubingban a Szeged 8:0-ra nyert, de a hatsávos pályán az első három párban hatalmas csata alakult ki: Zapletán Zsombor például kevesebb fával, de 3:1-re, Szél Tibor egy fával 2,5:1,5-re nyert, és Kakuk Levente is csak kilenc fával verte ellenfelét, de 3:1-es szettaránnyal. Emlékezetes volt a 2012–13-as negyeddöntő, amikor a szegediek 7:1-es hazai sikere után a Zaprešic 6:2-re győzött otthon, vagy a 2011-es bolzanói Európa-kupa-döntő, amikor a Szeged 7:1-re nyert. A holnapi házigazda a magyar szuperligát 13 meccsen elért 13 sikerrel vezeti, míg a Zaprešic 15 meccsen 13 siker mellett 1 döntetlent és 1 vereséget könyvelhet el – ezzel szintén első. Érdekes, hogy a két csapat a Medvešcak ellen egyaránt 3518 fát ért el idegenben – a Szeged a BL-ben, a Zaprešic a bajnokságban.
– Nem lesz könnyű meccs. Emlékszem a két évvel ezelőtti páros BL-összecsapásra, amelyen hiába nyertünk itthon 7:1-re, kint az utolsó dobásokig izgulni kellett a második, továbbjutást jelentő csapatpontért – nyilatkozta a csapat talán legjobb formában lévő játékosa, Kakuk Levente.
A mérkőzést a szegedteke.click2stream.com oldalon élőben lehet majd követni.

Vasárnap bajnoki jön
A szombati BL-meccs után vasárnap a szuperliga 14. fordulójában a Szegedi TE a Kaposvárt fogadja. Az újszegedi teke-és bowlingcentrumban 13 órakor (ifik: 12 óra) kezdődő mérkőzés esélyese egyértelműen a bajnokságot vezető Szegedi TE.

DM 2015. 01. 19.

Erőfölény Győrben

A férfi tekecsapat szuperliga 13. fordulójában a Szegedi TE Győrben vendégszerepelt, és magabiztosan, 8:0-ra győzött.

A címvédő és éllovas vendégek már az első párban demonstrálták az erőfölényüket, hiszen Kakuk Levente és Fehér Béla szinte csak egymással versenyzett, utóbbi ráadásul produkált egy 195-ös szettet. A második sorban talán Zapletán Zsombor izzadt meg egy kicsit, hiszen másfél szettet vesztett el, ám az összfája így is jóval több volt, mint az ellenfeléé.
És ha ehhez még hozzávesszük, hogy az ifiknél az amúgy a nagycsapat keretéhez tartozó Ernyesi Róbert a nap második legjobb eredményét érte el – az első a már említett Fehéré volt –, akkor kijelenthetjük: a szegediek kiváló formában várhatják a hétvégi, a horvát Zapresic elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntő első mérkőzését, amelyet szombaton az újszegedi teke- és bowlingcentrumban rendeznek.

Jegyzőkönyv
Férfi tekecsapat szuperliga, 13. forduló: Győr–Szegedi TE 0:8 (3379:3762). A párok: Koller D.-Kakuk L. 0:1 (0:4, 589:633), Kristyán I.-Fehér B. 0:1 (1:3, 545:658), Gosztola G.-Szél T. 0:1 (1:3, 561:617), Rédling Zs.-Zapletán Zs. 0:1 (1,5:2,5, 548:614), Szőke G.-Karsai L. 0:1 (0:4, 600:633), Kázár T.-Kiss N. 0:1 (0:4, 536:607).
Ifjúságiak: Győr–Szegedi TE 0:4 (1018:1259)
A párok: Nákits D.-Ernyesi R. 0:1 (0:4, 538:640), Nagy B.-Szabó N. 0:1 (0:4, 480:619).

DM 2015. 01. 17.

Vb-pályán dobnak

A sikeres szegedi BB Mentor-kupa nemzetközi egyéni világranglista-verseny után – amelyen a 16 között öt hazai küzdött, közülük Kakuk Levente és Zapletán Zsombor holtversenyben harmadik lett – folytatódik a szuperliga.

A magyar csapatbajnokság 13. fordulójában a címvédő, tízszeres első Szegedi TE ma 11 órakor (ifik: 10 óra) a Győr otthonában lép pályára. A házigazda alakulat a sorozat kellemes meglepetése, hiszen a harmadik helyért csatázik a Répcelakkal együtt. A találkozó éppen ezért nem ígérkezik könnyűnek az élvonalban meghatározó játékosokat a soraiban tudó (például Batki, Pete II. L., Koller) kisalföldiek ellen, de az esélyek a szegediek mellett szólnak. Legfőképpen azért, mert a győri létesítménybe a 2013-as zalaegerszegi csapat-vb pályáit telepítették át, és ezen a Tisza-partiak remek eredményeket értek el.
A bajnokság állása 12 forduló után: 1. Szegedi TE 24, 2. Zalaegerszeg 22, 3. Répcelak 18, 4. Győr 16, 5. BKV Előre 13, 6. Kaposvár 11, 7. Nyíregyháza 6, 8. Pét 5, 9. Kazincbarcika 3, 10. FTC 2 ponttal.

DM 2015. 01. 13.

30 vb-cím a pályán

Bár nem szegedi játékos, hanem az olasz Neumarktban légióskodó Kiss Tamás (30) nyerte a 13. nemzetközi férfi egyéni teke világranglista-versenyt az újszegedi teke- és bowlingcentrumban, a főszervező, Karsai Ferenc szerint a legjobb kezekbe került a BB Mentor-kupa.

Nem túlzás, a világranglista- versenyek talán legszínvonalasabb tornája a szegedi – nívóban rögtön az egyéni vb után következik a sorban. Csak a német elit hiányzik róla, az összes többi meghatározó játékos évről évre eljön az újszegedi teke- és bowlingcentrumba.
– Jó a pálya, szép a létesítmény, gördülékeny a lebonyolítás, remek az atmoszféra
– ilyen közegben élmény lehet a játék – nyilatkozta Karsai Ferenc, a verseny főszervezője, a Szegedi TE elnöke.
– Január második hétvégéje fix pont a naptárban, és mivel már 13. alkalommal rendeztük meg a viadalt, ezúttal a BB Mentor-kupáért, ezért a hagyomány nemcsak a szervezőket, hanem a tekéseket is kötelezi.
A szegedi viadalt 2002 óta rendezik, és csak egyetlen év maradt ki a szervezésben.
– Emlékszem, az első versenyen egészen más volt a lebonyolítás, mint most. Pénteken és szombaton voltak a selejtezők, vasárnap a döntő. A szegedi elit mellett már akkor is a legjobbakat hívtuk meg, így a macedón Fucskart, a horvát Bogdanovicot vagy szerb Csalicsot, aki az idei versenyen is itt volt. A szegedi a világ egyik legjobb csapata, sokan szeretnék élőben is látni a játékosokat és azt a pályát, ahol a sikerek születnek, ezért népszerű az amatőrök körében is – vélte Karsai, aki elárulta: összeszámolta, hogy a selejtező utolsó két sorában mennyi vb-cím „lépett pályára”, és az eredmény félelmetes: Karsai László (3 arany), Csalics (4), Ernyesi Róbert (2), Kiss Norbert (6), Kiss Tamás (4), Kakuk Levente (5) és Zavarkó Vilmos (6) összesen éppen 30 felnőtt vb- elsőséggel büszkélkedhet…
A sportvezető nem volt elkeseredve, hogy nem szegedi tekés nyerte a viadalt.
– Mindig örülök, ha hazai sportoló végez az élen, de ezúttal Kiss Tamás teljesen megérdemelten nyert, hiszen komoly ellenfeleket győzött le. Jó tekés, emellett szerény ember, akit zalaegerszegiként is kedveltek Szegeden. Érdemes megnézni, hogy az eddigi viadalokat mindig világbajnok nyerte, azaz véletlenek nincsenek. Jó lett volna, ha összejön a tavalyi, brnói egyéni vb-döntő visszavágója, a Kakuk–Kiss T. párharc, ám Levi az elődöntőben hibázott – tette hozzá végül Karsai Ferenc.

Teke Grand Slam
A címben a teniszben megszokott négy nagy nemzetközi torna (Melbourne – Ausztrália, Párizs – Franciaország, London – Anglia, Flushing Meadows – USA) összefoglaló nevét írtuk le. Mindez ha nincs is elnevezve, de megvan a tekében is. A szerbiai Vrbas, a szlovákiai Podbrezova és Szeged mellett a horvátországi Varasdon is rendeznek nívós eseményt. Az első három tornán rendszeres résztvevők, ám ezen a szegediek a versenynaptár zsúfoltsága miatt nem tudnak elindulni. És ahogy a teniszben, úgy a tekében is igen ritka, hogy valaki mind a négyet megnyeri.

DM 2015. 01. 12.

Tamás jobb volt, mint Tomas

Az olasz Neumarkt légiósa, Kiss Tamás nyerte a 13. nemzetközi férfi egyéni teke világranglista-versenyt az újszegedi teke- és bowlingcentrumban. A Szegedi TE két játékosa, Kakuk Levente és Zapletán Zsombor egyaránt harmadik lett.

Kiss Tamás állt, alaposan rákészült az utolsó dobására. Az újszegedi teke- és bowlingcentrumban síri csend volt, pedig zsúfolásig megtelt a létesítmény. Kiss ellenfele, a szlovák Tomas Pasiak már befejezte a döntő háromdobásos szétlövését, az úgynevezett sudden victoryt – előtte mindkét játékos egy-egy szettet nyert, ezért kellett a pluszmunka –, és a táblán az állt: 20:12 a javára. Az olasz Neumarkt légiósának három lehetősége volt: kilencessel nyer, nyolcassal újabb hosszabbítást harcol ki, hetessel vagy annál kevesebbel kikap. Kiss T. aztán nekifutott, eldobta a golyót, amely mind a kilenc bábut levitte – a tekés magasba ugrott, és a levegőbe csapott. Ezzel a dobással nyerte meg 2014 magyar tekése, a 30 éves világcsúcstartó a BB Mentor-kupát.
Azt a tornát, amelynek elődöntőjében már egyértelmű volt: az összesen 161 indulót számláló, öt nemzet sportolóit felvonultató mezőnyben új elsőt avatnak. Az esélyesek és háromszoros elsők közül ugyanis a címvédő Kiss Norbert (Szeged) és Jovan Csalics (KK Beograd) a negyed-, Zavarkó Vilmos (Pod-
brezova) a nyolcaddöntőben kiesett, Nemes Attila (Zalaegerszeg) nem jutott a 16 közé, Fekete László (Zenta) és Kovács Gábor (Neumarkt) pedig el sem indult.
A finálé két résztvevőjén kívül még elődöntőzött a szegediek két kiválósága, Kakuk Levente és Zapletán Zsombor, és mivel mindketten kikaptak, így harmadikok lettek.
– Elégedett vagyok a teljesítményemmel. A selejtezőben végre átléptem hazai pályán is a hétszáz fás álomhatárt, és ilyen mezőnyben a bronzérem is szépen csillog – mondta Kakuk. Társához hasonlóan Zapletán sem volt szomorú, kezében a többiekhez hasonlóan a Quadratech Kft. által támogatott, harmadiknak járó kupával: – Bár a testem becsap, mert nem érzem, de biztos, hogy elfáradtam mind testben, mind lélekben. Pedig a gyúrónk, Krámli Laci mindent megtett, hogy ne érezzem a terhelést.
A nézők viszont bírták az egész napos terhelést, és bizony néha fel is csattant a vastaps egy-két remek dobás, nehéz helyzet „eltakarítása” után. A világ legjobbjait látták, naná, hogy élvezték az eseményeket.
A torna különdíjasai, a legjobb szegedi, egyben a selejtező legjobb játékosa: Kakuk Levente (Szegedi TE), a legfiatalabb játékos: ifjabb Gelencsér Attila (Köfém, 11 éves), a legidősebb játékos: Rákos József (FTC, 80 éves), a legjobb amatőr játékos: Busa Endre (EDF DÉMÁSZ).

Jegyzőkönyvek
13. A kategóriás nemzetközi férfi egyéni teke világranglista- verseny a BB Mentor-kupáért, a selejtező végeredménye: 1. Kakuk Levente (Szegedi TE) 707, 2. Zavarkó Vilmos (Podbrezova) 689, 3. Kiss Norbert (Szegedi TE) 673, 4. Szél Tibor (Szegedi TE) 666, 5. Ernyesi Róbert (Szegedi TE) 658, 6. Rudolf Balázs (Répcelak) 656, 7. Jovan Csalics (KK Beograd) 647, 8. Lukas Huber (St. Pölten) 645, 9. Budai Ádám (Köfém SC) 644 (tarolás: 250), 10. Bystrik Vadovic (Podbrezova) 644 (245), 11. Zapletán Zsombor (Szegedi TE) 643, 12. Batki Tamás (Győr) 642, 13. Tomas Pasiak (Podbrezova) 639, 14. Poroszlai Gergő (Köfém) 638, 15. Kiss Tamás (Neumarkt) 632, 16. Peter Sibal (Podbrezova) 629 fával.
A legjobb 16 között, nyolcaddöntők: L. Huber–Budai Á. 0:2, J. Csalics–B. Vadovic 2:0, Rudolf B.–Zapletán Zs. 0:2, Ernyesi R.–Batki T. 2:0, Kiss N.–Poroszlai G. 2:0, Szél T.–T. Pasiak 0:2, Kakuk L.–P. Sibal 2:0, Zavarkó V.–Kiss T. 1:1, 23:27 Negyeddöntők: Kiss T.–J. Calic 2:0, Kakuk L.–Budai Á. 2:0, Ernyesi R.–T. Pasiak 1:1, 19:21, Kiss N.–Zapletán Zs. 0:2
Elődöntők: Kakuk L.–T. Pasiak 1:1, szétlövéssel: 17:23, Kiss T.–Zapletán Zs. 2:0. Döntő: T. Pasiak–Kiss T. 1:1, 20:21.

DM 2015. 01. 10.

Küzdelem a pályán és azon kívül

A két legizgalmasabb napja még hátravan a 13. nemzetközi egyéni A kategóriás férfi teke-világranglistaversenynek, hiszen a BB Mentor-kupán ma a selejtező zárásakor a legesélyesebbek dobnak, majd holnap kiderül, a legjobb tizenhat közül ki nyeri az újszegedi teke- és bowlingcentrumban a díszes serleget.

– Tükörjég volt az út! – mondta a tegnap reggel 9 órai kezdéskor Hüvös Zsolt. Az NB I-es Cegléd játékosa a 13. nemzetközi egyéni A kategóriás férfi teke-világranglistaversenyre érkezett meg, és bizony jól példázta az ő és a vele utazó társai esete is, hogy aki elhivatott, annak a BB Mentor-kupa sok küzdelmet és egy, netán két nap szabadságot is megér. Nekik például a közlekedési és időjárási körülményekkel kellett megküzdeniük ahhoz, hogy biztonságban az újszegedi teke- és bowlingcentrumba érkezzenek – ami szerencsésen megtörtént. Utánuk nem sokkal, fél tízkor befutott a répcelaki különítmény is, Pete Sándoron, Rudolf Balázson vagy Farkas Imrén viszont inkább a korán kelés jelei látszottak, mint az utazás nehézségei.
Alig múlt 11 éves, de már van nemzetközi rutinja. A székesfehérvári ifjabb Gelencsér Attila az esemény legfiatalabb versenyzőjeként becsülettel teljesítette a 120 dobást, miután az édesapja, aki szintén elindult a viadalon (a vége: 552 fa), előkészítette neki a kisebb méretű, általuk hozott golyókat. A 2003. novemberi születésű fiatalember tavaly március óta igazolt sportoló, a Köfém SC játékosa, és végül 389 fával zárt.
Ha ifjabb Gelencsér szeretne magának a sportágban példaképet, akkor  kiváló alkalom a BB Mentor-kupa arra, hogy az édesapa mellett – mert nyilván ő inspirálta a tekézés felé a gyermeket – élőben láthassa például a vajdasági Zavarkó Vilmost, a szegedi Kiss Norbertet, Kakuk Leventét, Karsai Lászlót, Zapletán Zsombort, az olasz Neumarkt légiósát, Kiss Tamást, az osztrák Lukas Hubert vagy a szerbek rutinos játékosát, Jovan Csalicsot – csupa, csupa világbajnokot.
A névsor közel sem teljes, a szórakozás ellenben teljes körű lesz, ezt garantálja a fenti névsor és a vasárnapi izgalmak. Holnap ugyanis új verseny kezdődik: a ma késő este befejeződő, 161 nevezős selejtező legjobb tizenhat tekése ugyanis egyenes kieséses rendszerben, kétszer harminc dobásban (döntetlennél jön a szétlövés) küzd majd a díszes trófeákért és a pénzdíjakért.
Egy apró jó tanács: aki kíváncsi a végkifejletre, az ne közvetlenül a vasárnapi kezdés, 9.30 környékén érkezzen meg az újszegedi létesítménybe. A telt ház ugyanis borítékolható.

Az állás
A 13. nemzetközi egyéni A kategóriás nemzetközi teke-világranglistaverseny a BB Mentor-kupáért állása (a legjobb 16 mezőnye): 1. Zavarkó Vilmos (szerbiai, Podbrezova) 689, 2. Rudolf Balázs (Répcelak) 656, 3. Kiss Norbert (Szegedi TE) 650, 4. Lukas Huber (osztrák, St. Pölten) 645, 5. Poroszlai Gergő (Köfém SC) 638, 6. Szél Tibor (szerbiai, Szegedi TE) 634, 7. Matko Bulka (horvát, St. Pölten) 627, 8. Karsai László (Szegedi TE) 617, 9. Budai Ádám (Köfém SC) 612, 10. Zapletán Zsombor (Szegedi TE) 610, 11. Kovács Péter (Andau) 604, 12. Uros Jaglicic (szerb, Metalac) 602, 13. Soós Tamás (szerbiai, Spartak Debeljacsa) 597, 14. Erdész Ákos (Szegedi TE) 594, 15. Márton János (Szeged TE) 594, 16. Nagy Mihály (Spartak Debeljacsa) 591 fával.

A hétvégi program
BB Mentor 13. nemzetközi egyéni A kategóriás teke világranglistaverseny, ma 8 órától: a selejtezők ötödik napja, a szegediek programja, 17 óra: Márton János; 18 óra: Fehér Béla; 19 óra: Zapletán Zsombor, Szél Tibor; 20 óra: Karsai László, Ernyesi Róbert; 21 óra: Kakuk Levente, Kiss Norbert.
Vasárnap, 16-os döntő, kezdés: 9.30-kor, elődöntők: 13.30.-tól; döntő: 14.30-kor.

2015. 01. 09.

Korok, szintek együtt

Minden korosztály és minden felkészültségi szint képviselteti magát a 13. nemzetközi egyéni teke-világranglistaversenyen, amelyet idén is a BB Mentor-kupáért rendeznek az újszegedi teke- és bowlingcentrumban.

Külföldiek és magyarok, amatőrök és vérprofik, fiatalok és idősek egyaránt indulhatnak a BB Mentor-kupán – a 13. nemzetközi egyéni teke-világranglistaverseny igazi gyűjtőhelye a sportág szerelmeseinek. Startolhat például az az ifista, aki ezúttal a legnagyobbak között mérettetheti meg magát (a Szegedi TE fiatalja, Erdész Ákos például egészen jól dobott – 594 fa); az az amatőr, akinek már az is hatalmas siker, ha felülmúlja az előző évi teljesítményét (valószínű, kollégánk, Gyúrós István ebben csúcstartó lesz, lásd a tavalyi és az idei eredménye közti hatalmas különbséget: 305, illetve 410 fa); az a Rákos József, aki Hódmezővásárhelyen ismerkedett meg a teke alapjaival, 15 évig volt a válogatott csapatkapitánya, 22-szeres bajnok, és idén lesz 80 éves, vagy az a vajdasági Zavarkó Vilmos, akinél jobb játékos nemigen van ezen a földkerekségen.
Azt azért érdemes megemlíteni, ahogy halad előre a verseny, úgy lesznek egyre érdekesebbek és fontosabbak az eredmények is. A hatnapos viadal negyedik selejtezőnapján, ma már reggel 9 órától este 10-ig gurul a golyó az újszegedi teke- és bowlingcentrumban, szombaton 8-kor kezdődik a program, és késő délutántól jönnek a csúcsjátékosok, vasárnap pedig tényleg a legjobbak csatája, a 16-os, egyenes kieséses szakasz következik 9.30-tól.
A versenyen még mindig Zavarkó vezet, aki az első napon elért 689 fájával valószínűleg meg is őrzi ezt a pozícióját.
A BB Mentor-kupa 13. nemzetközi teke-világranglistaverseny élcsoportja három nap után: 1. Zavarkó Vilmos (szerbiai, Podbrezova – szlovák) 689, 2 Kiss Norbert (Szegedi TE) 650, 3. Lukas Huber (osztrák, St. Pölten) 645, 4. Szél Tibor (Szegedi TE) 634, 5. Karsai László (Szegedi TE) 617, 7. Budai Ádám (Köfém) 612, 8. Zapletán Zsombor (képünkön, Szegedi TE) 610, 9. Kovács Péter (Andau – osztrák) 604, 10. Uros Jaglicsics (szerb, Metalac) 596 fával.

DM 2015. 01. 07.

Zavarkó bekezdett

Tegnap az újszegedi teke- és bowlingcentrumban megkezdődött a 13. nemzetközi pénzdíjas egyéni teke-világranglistaverseny a BB Mentor-kupáért. Az első napon az elsők között lépett pályára a világ egyik legjobb játékosa, a torna háromszoros győztese, a vajdasági Zavarkó Vilmos (képünkön), aki rögtön magasra tette a lécet: 689 fával nyitott.

DM 2015. 01. 06.

Hat nap izgalom a BB Mentor-kupán

Mától hat napon át ismét rangos nemzetközi egyéni teke világranglista-versenynek ad otthont az újszegedi teke- és bowlingcentrum: 13. alkalommal küzdenek a versenyzők ezúttal ismét a BB Mentor-kupáért.

Közel százhetven egyéni nevezés érkezett a hagyományos szegedi férfi egyéni teke világranglista-versenyre, de még bőven vannak üres helyek a programfüzetben – nem véletlen, hogy a BB Mentor-kupa, amelyik már 13. a sorban, ma elkezdődik, és hat napon át tart.
Az esemény eddigi történetében három triplázót találhatunk: a Podbrezova vajdasági klasszisa, Zavarkó Vilmos, a KK Beograd szerb kiválósága, Jovan Csalics, valamint a Szegedi TE hatszoros világbajnoka, Kiss Norbert egyaránt ott van a mezőnyben, és egyaránt a selejtező utolsó napján, a záró két sorban dobnak majd.
Addig azonban történik majd egy és más: például ma 15 órától már megkezdődik a selejtező, amely öt napon át tart sok-sok kiválósággal. Jönnek versenyzők a magyar élvonal (Szegedi TE, Zalaegerszeg, Répcelak, Győr, Nyíregyháza, FTC) mellett Szerbiából, Ausztriából (így kuriózumként a Sankt Pöltenből ketten, Lukas Huber és Matko Bulka, valamint Bécs mellől, illetve az osztrák fővárosból), Olaszországból és Szlovákiából is.
A selejtezők után vasárnap 9.30-tól új verseny kezdődik, de már csak a legjobb 16-nak. A pénzdíjért egyenes kieséses rendszerben küzdenek majd a versenyzők – kétszer harminc dobás alapján.

DM 2015. 01. 05.

Szegediekkel teli a képzelt dobogó

A 20. alkalommal kiírt vrbasi nemzetközi egyéni tekeversenyen a Szegedi TE játékosai már az első napon pályára léptek – nem csoda, ha a nap végén ők álltak a megmérettetés képzeletbeli dobogójának valamennyi fokán.

Kiss Norbert eredménye akár a későbbiekben is számottevő lehet, hiszen 640 fát ért el, miközben Kakuk Levente és Zapletán Zsombor is 600 fa fölé került. Nagy kérdés, hogy az utóbbi két játékos teljesítménye majd mire lesz elég.
A szegediek közül ezúttal Karsai László nem indult el a szerbiai viadalon, míg a torna legérdekesebb eseményei ma délután kezdődnek.
20. nemzetközi egyéni tekeverseny, Vrbas (Szerbia), az állás az első játéknap után: 1. Kiss Norbert 640, 2. Kakuk Levente 619, 3. Zapletán Zsombor 601, 4. Márton János 593, 7. Ernyesi Róbert (mindegyik Szegedi TE) 552 fával.

DM 2015. 01. 03.

Világverseny előtt

Jövő keddtől tizenharmadik alkalommal ad otthont az újszegedi teke- és bowlingcentrum a nemzetközi egyéni teke-világranglistaversenynek, amelyet ezúttal is a BB Mentor-kupáért rendeznek. A címvédő a Szegedi TE hatszoros világbajnoka, Kiss Norbert, aki most is esélyes.

Az ország egyetlen jelentős egyéni tekeversenye a szegedi. A viadal – amely ezúttal is a BB Mentor-kupáért zajlik majd – olyannyira kinőtte magát, hogy immár keddtől vasárnapig tart, a létszám pedig bőven meghaladhatja a 150-et. A sorozat címvédője a Szegedi TE játékosa, Kiss Norbert, aki a 13. nemzetközi WNBA-NBC versenyen is az egyik, ha nem a legnagyobb esélyes.
– Szeged a teke fellegvára Magyarországon, és még ha nem is győzelmi eséllyel jönnek a versenyzők, de szívesen játszanak. Tudom, hogy a sportágban sokan várják a versenyt. Hogy mi a sikere titka? Az újszegedi pálya a felújítás után még szebb és impozánsabb lett, és szerintem az ország legjobb pályája mind a közönség, mind a környezet, mind a színvonal révén. A szerb Csalics, a szerbiai Zavarkó és én is háromszor nyertünk, kíváncsi vagyok, ki tud ellépni a másik kettőtől, vagy netán egy új feliratkozó lesz a kupára. A szezon jól indult, gondolok itt a múlt nyári, podbrezovai versenyre, és később ugyan voltak sérüléseim, de összességében elégedett lehetek
az őszi teljesítményemmel
– mondta Kiss Norbert.
A 13. BB Mentor-kupára tehát ismét nagy az érdeklődés, nem véletlen, hogy a szervezők, újabb nappal kitolva a lebonyolítást, már jövő keddre is fogadtak el nevezéseket. Az események a szokások szerint szombaton, majd vasárnap csúcsosodnak ki.

Címünk
 • Szeged, Derkovits fasor 1-3.
 • hétfőtől csütörtökig: 15-22 óra
  pénteken: 15-23 óra
  szombat: 10-23 óra
  vasárnap: 10-22 óra
Kövessen minket
© 2023 Szeged-Teke. All Rights Reserved.